Kai kuriems tokia kaina – anokia problema, jie nesibodi už dešimt macarons sausainių mokėti daugiau nei dešimt eurų ir šiais skanėstais lepinasi kone kiekvieną dieną. Tačiau kai kurie šalia dailiomis viršūnėlėmis pūpsančių sausainių pamatę didelius skaičius, nudelbia akis ir prašo pardavėjo kokio pigesnio skanėsto.

Kyla klausimas: ar iš auksinių miltų tie sausainiai yra pagaminti, kad tiek kainuoja? Yra besipiktinančių, kad sausainių kaina visai kaip Paryžiuje, tačiau gyvename juk Lietuvoje, o ne prie Eifelio bokšto. Šiuos saldėsius gaminančių kepyklėlių atstovai tvirtina, kad lietuviai mėgsta ir noriai perka macarons, o jei perka, vadinasi, gali.

DELFI domėjosi, kur slypi šių sausainių brangumo paslaptis.

Kaina turėtų būti dar didesnė

„Priežastis paprasta – paklausa yra didesnė nei pasiūla. Beje, macarons kainos Paryžiuje kaip ir kokybė yra labai skirtingos, galima nusipirkti už 0,5 euro vieną, galima ir už 5 eurus už vieną vienetą. Taip pat ir Lietuvoje, yra tikrai pigesnių nei pas mus, todėl žmonės visuomet turi pasirinkimo laisvę“, - sako „Mamma mia!“ pardavimų vadovė Laimona Vaškelaitytė.

Jai antrina ir „Tie kepėjai“ įkūrėja Laura Donėlė, kuri pabrėžia: „Nepirktų – negamintume. Jei perka, vadinasi, mėgsta. Mes berods pirmi Lietuvoje juos pradėjome gaminti ir matome, kad tikrai lietuviai perka, o lyginti su Paryžiaus kainomis net nemanau, kad verta. Kam nepatinka – gali važiuoti į Paryžių, manau, kad reikia konkretų produktą lyginti, nes ir Paryžiuje jų yra visokių.“ Šioje kepyklėlėje vienas macarons sausainis kainuoja 1,30 euro, „Mamma mia!“ kaina panaši – už vieną teks pakloti 1,25 euro.

macarons

„Turbūt svarbiausias akcentas šioje diskusijoje turėtų būti šis – macarons nėra pirmo būtinumo prekė. Kaip žmogus nusprendžia save lepinti yra jo asmeninis pasirinkimas. Tada galima piktintis, kodėl yra brangus šampanas ar austrės. Jeigu atvirai, aukštos kokybės macarons kaina turėtų būti dar didesnė. Atsižvelgiant į dabartinę ekonominę situaciją Lietuvoje, ji yra tokia, kokia yra. Jei pardavimo kaina būtų mažesnė, tiesiog savo klientams jų visai nebesiūlytumėme. Bet mes tikrai norime, jog visais geriausiais dalykais galima būtų mėgautis ne tik Paryžiuje, bet ir Lietuvoje“, - sako L. Vaškelaitytė.

„Ali šokoladinėje“ šis skanėstas kainuoja 1,20 euro. Šokoladinės vadovė Patricija neneigia, kad daugelis stebisi kainomis: „Jie sako, kad jos kaip Prancūzijoje, tačiau kodėl mes turime skirtis nuo Paryžiaus? Mes irgi galime gaminti gerą produktą ir aš ne tik apie „Ali šokoladinę“ kalbu, o apskritai apie visą Lietuvą, todėl manau, kad kaina tikrai yra adekvati.“

Kaune esančiame „Le Rouge“ restorane jie parduodami už vieną eurą, Thierry kepyklėlėje sausainis kainuoja 1,05 euro, tačiau kepyklėlės pardavėja tvirtina, kad smaguriai dėl sausainių ateina eilėmis. Kiek pigesni yra Užupio kepyklėlėje „Kmyninė“, kur vieno saldėsio kaina apie 60 euro centų, o mažesnio – apie 20 euro centų. Šiai kepyklėlei ir Biržuose esančiai „Sucre“ parduotuvėlei, sausainius tiekia „Biržų duona“, todėl jose kainos yra panašios. „Crustum“ parduotuvėlėse vieną macarons nusipirkti maždaug už 50 euro centų.

„Crustum“ gamybos technologas Marius Grigas svarsto, kad kainos skirtumus gali lemti ir parduotuvių bei kepyklėlių vieta: „Kadangi mūsų parduotuvėlės yra prekybos centruose, mūsų pirkėjai tiesiog yra kitokie, jie labiau lojalūs. Senamiesčio kepyklėlės gal mažiau iškepa per dieną tų sausainių, nes vis tiek pas juos turbūt ne tokiais kiekiais perka kaip pas mus, ateina užsieniečiai, kurie gali už 10 vienetų išleisti didelius pinigus. Be to, mes ne tokie godūs“, - juokiasi jis.

Beveik auksiniai miltai

Marius Grigas sako, kad macarons brangumą lemia brangūs sausainių ingredientai. Traškiai plutelei pagaminti reikalingi migdolų miltai, pertepimui naudojami natūralūs produktai.

„Migdolų miltai dar nėra tokie „baisiai“ brangūs – kilogramas kainuoja apie 20 eurų, bet labai svarbu, kad jie būtų geros kokybės, o gerą gamintoją rasti sunku. Kur kas brangesni specialūs dažai, kurie yra natūralus, išgaunami liofilizacijos būdu. Žemame slėgyje džiovinami vaisiai, kol iš jų išgaruoja vanduo, tada jie smulkinami, kol pasidaro kaip milteliai. Tai visiškai natūrali žaliava, o kilogramas kainuoja apie 500 eurų“, - sako jis.

Sausainių plutelei pagaminti be migdolų miltų reikalingi kiaušinių baltymai, cukraus pudra. L. Donėlė pabrėžia, kad jų kepykloje sausainiams naudojami tik natūralūs produktai, kurie nėra pigūs: „Gaminame ne iš mišinio ir ne iš kokių kvietinių miltų. Dažnai konditerijoje naudojami mišiniai, o tai mažina žaliavų savikainą, todėl kai kur tie sausainiai yra pigesni. Be to, jei macarons skonis yra aviečių, tai ir naudojamos natūralios avietės, ne kokie sintetiniai produktai.“

Macarons

Nors „Biržų duonos“ gaminami sausainukai yra pigesni, rinkodaros vadovė Raimonda Kirplukaitė tvirtina, kad jie taip pat naudoja migdolų miltus: „Kaina labai priklauso ir nuo dydžio, mūsų tikrai nėra tokie dideli, kaip kitų, sunku pasakyti, kodėl jos taip skiriasi. Kaina brangi, nes šie sausainiai labai lepūs ir jautrūs, o visas gaminimas vyksta rankomis. Rankomis maišome tešlą, rankomis kremą tepame, klijuojame puseles, į dėžutes dėliojame.“

„Ali šokoladinės“ vadovė priduria, kad kai kuriems macarons sausainiams pagaminti yra naudojamos žaliavos, kurios nėra auginamos Lietuvoje. Pavyzdžiui, pistacijų skonio saldėsiams naudojama pistacijų pasta, o ne kokia esencija – ją reikia atsivežti iš užsienio. Pašnekovai taip pat vieningai tvirtino, kad ne iš migdolų miltų gaminamų sausainių skonis kardinaliai skiriasi. Nors jų kaina yra pigesnė – tai nėra tikri macarons sausainiai, juos sieja tik tas pats pavadinimas.

Priklauso ir nuo oro

Kita sausainių brangumo paslaptis – sunkus ir daug laiko užimantis jų pagaminimas. Macarons gaminimo pamokas rengianti konditerė Vaida Beginskienė sako, kad šie sausainiai itin lepūs ir reiklūs, tai, ar jie gerai pavyks, priklauso net nuo oro. Nors pati juos yra gaminusi šimtus kartų, konditerė juokiasi, kad ir dabar kartais nepavyksta.

„Nėra taip paprasta – tai labai įnoringas gaminys. Jeigu už lango lyja – sausainukai sunkiau džiūsta, įtrūksta jų viršus. Be to, viršus labai priklauso ir nuo to, kaip užmaišysi tešlą, truputį per mažai užmaišysi – puselės bus kietos ir vėlgi sutrūkinės“, - sako ji.

Gero macarons sausainio paviršius turi būti lygus kaip aksomas, neįtrūkęs, bet traškus, o vidus – minkštas. Labai svarbu, kad tarp jungiančių puselių sausainis turėtų dailų sijonėlį. „Iš sportinio intereso esu daug jų ragavusi ir kai kur jie yra sausi, tiesiog nevalgomi. Tačiau dėl kainos nėra ko stebėtis, žaliavos tikrai yra brangios, o dar parduotuvių antkainis. Galbūt dėl to į šių sausainių kepimo mokymus ateina tiek daug žmonių – tiesiog būriais eina. Tenka daryti papildomas pamokas“, - šypsosi konditerė.

Ji pripažįsta, kad sausainiams pagaminti reikia specialių įgūdžių, todėl į mokymus ateina netgi patyrę konditeriai, be to reikalingos didelės laiko sąnaudos. „Mamma Mia!“ pardavimų vadovė priduria, kad nėra taip lengva rasti konditerių, kurie ryžtusi juos gaminti.

„Tiesiog palyginimui galiu pasakyti, jog per tą patį laiką, reikalingą pagaminti macarons partiją, konditeris galėtų pagaminti kelis tortus, kuriuos, žinoma, parduos brangiau. Todėl macarons imasi gaminti labai nedaug konditerių, tiktai tie, kurie gali negalvoti vien apie greitą pelną. Ir tarp konditerių egzistuoja tokie, kurie nori dalintis su žmonėmis savo žiniomis, sugebėjimais bei norintys, jog žmonės Lietuvoje galėtų mėgautis tokiais pat dalykais, kaip ir bet kur kitur Europoje. Kiti renkasi gaminti macarons iš jau paruoštų mišinių, tuomet kaina yra tikrai mažesnė. Mes savo parduotuvėje siūlome tik aukščiausios kokybės prekes, o kokybiški dalykai visuomet kainuos daugiau“, - sako ji.

Iškepus sausainukų traškias puseles, jas reikia palikti atvėsti. Tada puselės pertepamos kremu ir sujungiamos, tačiau tiekti sausainius galima tik kitą dieną. Bent dvylika valandų jie turi pastovėti, kad nebūtų per daug minkšti. Net profesionaliems konditeriams kartais šie sausainiai nepavyksta.

„Dažnai tenka kepti kelis kartus, kol gaunasi tobuli macarons. Reikia, kad orkaitė būtų gerai sureguliuota ir rodytų itin tikslią temperatūrą, nes dėl bet kokio faktoriaus gali tekti kepti vėl ir vėl. Macarons neturi būti kaip morengas ar guminis, jie turi būti traškūs išorėje ir minkštutis viduje“, - sako „Le Rouge“ rinkodaros vadovė Eglė Mažeikienė.

Itališki ar prancūziški?

Kol lietuviai ginčijasi dėl macarons kainos, pasaulyje diskutuojama, kieno tai nacionalinis produktas. „Vieni sako, kad macarons yra prancūzų, kiti, kad italų skanėstas, tačiau niekas nežino tikrosios tiesos“, - juokiasi Marius Grigas. Tačiau jis pripažįsta, kad dabar macarons yra gaminami būtent pagal prancūzišką receptą.

Manoma, kad iš tikrųjų šių sausainių gimtinė yra Italijos šiaurėje esanti Venecija, o receptas atkeliavo į Prancūziją kartu su florencietės Catherine de Medici šefų palyda, jai tapus Prancūzijos karaliaus Henrio II žmona. Tačiau iš pradžių macarons buvo kitokio pavidalo, nei esame įpratę juos matyti. „Tikrasis, toks, koks yra dabar, macarons gimė 20 amžiuje Prancūzijoje. Būtent tada jis tapo dvipusis su minkštu pertepimu“, - sako E. Mažeikienė.
Naminiai macarons pyragaičiai

Nuo tada laikoma, kad macarons yra labiau Prancūzijos nacionalinis saldėsis, o prieš kelerius metus išnarplioti jų gaminimo paslaptis pasiryžo ir lietuviai. Nors kainos kandžiojasi, aišku viena – lietuviai nori lepintis šiais sausainiais. Kaip sakė kepyklėlės „Kmyninė“ pardavėjas, jie brangūs, nes pildo žmonių norus ir yra tiesiog dangiško skonio. Jei jie būtų pigūs ir visi jais galėtų lepintis kasdien – magijos nebeliktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)