Daug metų propagavome gana aktyvų gyvenimo būdą. Mama, nors ir būdama garbaus amžiaus moteris, buvo veikli ir stengdavosi kiek įmanoma daugiau kur sudalyvauti. Vis dėlto, jai vis atsirasdavęs dusulys, gergždimas krūtinės srityje buvo klastingos kraujo ligos požymiai. Kaip minėjo gydytoja, mama galėjo būti pradėjusi sirgti netgi prieš penkerius metus.

Rugsėjo pabaigoje pablogėjus savijautai ir padarius tam tikrus tyrimus mamą teko staigiai guldyti į vieną Kauno ligoninę. Ten praleidusi mėnesį laiko, namo ji nebesugrįžo... Daug įvairiausių procedūrų, pirmas, antras kartas reanimacijoje ir mamos gyvybė užgeso.

Esu vienintelis sūnus, kuris ja rūpinosi, tad mamai gana staigiai pasitraukus iš mirtingųjų pasaulio, teko rūpintis laidojimo procedūromis. Tą pačią dieną suradau šarvojimo salę Kaune ir rezervavau vietą, šarvojimo paslaugas atliko viena Kauno įmonė. Ten nuvykus sutarėme, ką iš jų perku, ir surašėme dokumentą, ką jų įmonė atliks. Daug reikalų tada buvo: dokumentų tvarkymas, kūno nuvežimas iš ligoninės morgo į šarvojimo salę, karstas, kryželis, šv. paveiksliukas ir laidojimo paslaugos...

Deja, kai baigėsi visas laidotuvių maratonas, nuvykus į tą pačią laidojimo įmonę, reikėjo baigti visus formalumus ir susitvarkyti su finansais. Jie pateikė visą samatą nieko nedetalizuodami, parašė bendrą laidotuvių sumą, nes paprašiau sąskaitos-faktūros kaip asmuo.

Manęs tokia forma netenkino, paprašiau detalios sąmatos, už ką ir kiek aš moku ir neapsirikau. Dokumente sėkmingai buvo paskaičiuotas mirusiojo aprengimas, paruošimas, žvakės ir dar keletas smulkmenų, už kurias suma siekė tada dar 450 litų (apie 130 eurų).

Mamos palaikų paruošimu rūpinosi ligoninės patanatomas, jis ją ir paruošė, kadangi drabužius pirkau tam skirtoje specializuotoje parduotuvėje, o ne užsisakinėjau įmonėje, kuri tvarkė visus reikalus. Taip sutaupiau apie 200 Lt (apie 58 eurus).

Lemtingą valandą netekę brangių žmonių, nepraraskite sveiko proto ir nuovokos, nes kai kurios laidojimo įmonės ir naudojasi tuo, kad žmogus būna pasimetęs ir, suprantama, artimiausio žmogaus atsisveikinimui materialių dalykų neskaičiuoja.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo istorija ar patirtimi? Patarti? Jūsų minčių laukiame žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: