Gyvenant Anglijoje ir žvilgtelėjus į žemėlapį, tikrai norisi nuvykti į tą, labiausiai į pietvakarius nutolusį kraštą, kuriame gyvuoja legendomis apipinta Tristano ir Izoldos meilės istorija.

Karaliaus Artūro gimtinė, Tintagel pilis, karalius Oberonas, elfai, fėjos, Puck (Robin Goodfellow) – vienas populiariausių goblinų anglų folklore, kalvų gyventojai – visa tai yra Kornvalis.

Formali Kornvalio grafystės su Anglija unija niekada nebuvo įforminta, kaip kad Velso ar Škotijos, tad teisiškai grafystė neįeina į Didžiosios Britanijos sudėtį, tačiau faktiškai Kornvalis nuo XII a. yra Anglijos dalis. Tai viena skurdžiausių (pagal atlyginimus) Jungtinės Karalystės dalių. Iki XVIII a. Kornvalio gyventojai kalbėjo keltiškos kilmės kornų kalba, tačiau šiandien ją mažai kas temoka. Sakoma, kad charakteriu ir dvasia gyventojai kažkiek primena žemaičius. Iki XIX a. Kornvalis buvo garsus pasaulyje alavo rūdos kasyba. Kornvalio sostinė ir vienintelis didmiesčio statusą turintis miestas – Truras. Kornvalyje privalu paragauti „cornish pasty“. Jei nebūsi jo ragavęs – Kornvalyje nebuvai.

Truras (Truro). Yra žinoma, kad Trure žmonės gyveno nuo normanų laikų. Archeologiniais duomenimis, miestas buvo įkurtas XII amžiuje. XIV a. jis buvo svarbus uostas, žvejybinis centras, XVIII a. ir XIX a. jame klestėjo alavo pramonė. Mieste gausu senovinių pastatų, o žymiausia Trure yra gotikinio stiliaus 76 metrų aukščio katedra, kuri buvo statoma 30 metų (1880-1910 m.). Katedra matoma iš bet kurios miesto vietos. Mieste yra teatras ir Karališkasis Kornvalio muziejus, kur susipažinsite su Kornvalio istorija ir kultūra bei išvysite karaliaus Artūro akmenį. Mieste gausu įvairių parduotuvėlių ir turgelių.

Newquay – judrus pajūrio miestas ir grafystės pramogų centras. Jį galima sulyginti su Palanga, kai žmonės į pajūrį važiuoja ieškodami dviejų dalykų: jūros ir naktinių pasilinksminimų. Populiarus banglenčių sportas. Romantiškiausia vieta – įspūdingas namas ant uolos, vadinamos Towan sala, Towan paplūdimyje (Towan Beach). Tą salą su Anglija jungia siauras kabantis tiltas. Trijų miegamųjų namas pastatytas XX a. ketvirtame dešimtmetyje. Savininkai nutarė jį parduoti tiek dėl savo amžiaus, tiek norėdami turėti patogesnį priėjimą prie namų. 2012 m. namas buvo parduotas už 1 mln. svarų. Jį galima išsinuomoti atostogoms, savaitgaliams, bet ir šaltuoju metu kaina siekia 800 svarų trims dienoms, (6 žmonėms). Dviems žmonėms savaitgaliui namas kainuoja apie 700 £. Vasarą kainos svyruoja nuo 2000 £ iki 5000 £, o dalis savaitgalių 2016 metų vasarai jau užsakyti. Tačiau jei svajojate savo mylimajai padaryti staigmeną – verta pasistengti. (Namo galite paieškoti uniquehomestays.com)

Saint Ives. Teigiama, kad tai – vienas gražiausių miestelių visame Kornvalyje. Siauros gatvelės su kotedžiukais, mielos parduotuvėlės, galerijos… Vasarą miestą puošia gausybė žydinčių gėlių. Gyventa jame buvo jau V a. Tai buvo žvejų kaimelis, kuris vėliau tapo svarbiu alavo gavybos centru. 1545 m. išgarsėjo kruvinuoju maištu – kornvaliečių sukilimu, istorijoje žinomu, kaip „maldų knygos sukilimas“ (Prayer Book Rebelion). Tuomet žmonės sukilo prieš bažnytines reformas, tačiau buvo numalšinti Karališkosios kariaunos. Šiandien tai – kurortinis miestas.

Land’s End. Ši Žemės pabaiga ar Žemės kraštas yra pietvakariausias taškas ir labiausiai turistų lankoma vieta. Kelrodis rodo, kad iki Didžiosios Britanijos pradžios, John O’Groats kaimelio, 874 mylios. John O’Groats – tai šiauriausias Britanijos taškas ir ilgiausias atstumas Britanijoje tarp dviejų apgyvendintų vietovių.

Penzance. Vienas šilčiausių miestų visoje Britanijoje. Šiame itin saulėtame mieste jau neatmenama, kada buvo iškritęs sniegas. Miestas pramintas „piratų miestu“. Verta pamatyti keltišką Penzasos kryžių šalia Penlee House galerijos. Už 5 km yra Šv.Mykolo kalnas, buvusi tvirtovė ir benediktinų vienuolynas.

Tintagel miestelis ir pilies griuvėsiai. Tintagel’is labai žavus miestelis. Pasak legendos, Artūras gimė šioje vietoje, bet vėliau buvo pagrobtas ir nežinojo apie savo karališką kilmę. Galų gale, ištraukęs burtininko Merlino užburtą kardą, tapo karaliumi, ir įkūrė Apskritojo stalo riterių ordiną. Pakrantėje, tiesiai po uola, ant kurios stovi XIII a. Tintagel’io pilies griuvėsiai, yra Merlino urvas, kurį perėjęs išlįsi kitoje uolos pusėje. Urve yra vandens, tačiau įmanoma eiti akmenimis arba palei urvo sienas.

Vis dėlto, šiuolaikiniams istorikams trūksta rašytinių žinių apie šią asmenybę, kurios žygių šlovė per amžius buvo perpasakojama iš lūpų į lūpas. Tintagel’io pilies griuvėsiai vilioja romantikus ir mistikus, joje plevena viena žymiausių Kornvalio legendų – romantiška Tristano ir Izoldos meilės istorija. Legenda išpopuliarėjo XII a. prancūzų viduramžių poezijoje, įkvėpta keltų legendos ir galbūt – XI a. persų istorijos.

Visi žinome šią istoriją ir matėme ją ekranizuotą: Tristanas, karaliaus Mark’o, valdžiusio Kornvalį iš Tintagel’io pilies, buvo mirtinai sužeistas kovoje. Jis buvo paguldytas į valtį be burės ir paleistas į jūrą. Atsitiktinai valtis pasiekė Airijos krantus, kur jį rado ir slaugė gražioji Izolda, Airijos karaliaus dukra.

Verta aplankyti…

Porthcurno – mažas kaimelis Kornvalio pietuose, garsėjantis ant jūros kranto stovinčiu amfiteatru Minak Theatre bei nuostabiu paplūdimiu. Marazion miestelis: šalia jo krantų yra St. Michael’s Mount – sala su gynybine pilimi. Atoslūgio metų galima eiti pėsčiomis, o per potvynį iki jos plaukia kateriukai.

Lizard Peninsula – Driežo pusiasalis su stačiomis, vaizdingomis pakrantėmis. Įspūdingos Kynance Cove pakrantės. Bedruthan paplūdimys, į kurį nusileisti reikia stačiais laiptais: ir tik atoslūgio metu, vandeniui grįžus, paplūdimys būna apsemtas (verta pasidomėti internete potvynių ir atoslūgių laikais). St. Austell miestelis garsėja savo didžiuliu žiemos sodu – Edeno sodais (Eden Project), kurio dydis yra 30 futbolo aikščių. Roseland pusiasalyje, St. Anthony’s Head, stovi granitinis St. Anthony’s švyturys.

Verta apžiūrėti Carrick vandens kelią, netoliese esantį St. Mewes miestelį ir Falmouth miesto pakrantes. Charlestown – nedidelis žvejų kaimelis šalia St. Austell miesto, su istoriniu uostu, muziejumi, kur sukaupta daug informacijos apie netoli Kornvalio krantų sudužusius laivus.

Perranporth – mažas pajūrio kurortas tarp Saint Ives ir Newquay. Paplūdimys čia platus ir ilgas – trys mylios minkšto smėlio šiltomis dienomis pritraukia poilsiautojų, gausu banglentininkų.

Verta aplankyti ir Mousehole – žvejų kaimelį, turintį išskirtinio kraštovaizdžio statusą – AONB. Nepamirškite, kad beveik trečdalis Kornvalio turi AONB statusą, kuris reiškia, kad tai ir saugoma teritorija, ir nacionalinis parkas.