Kepenys nukenčia vartojant vaistus, piktnaudžiaujant alkoholiu, gausiai vartojant riebalus. Jas gali pažeisti virusai A, B, C.
Liaudies medicinoje populiarus kepenų valymo būdas su alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Tačiau jei tokiam kardinaliam žingniui nesiryžtate, pasistenkite bent vartoti daugiau kepenis detoksikuojančių produktų.
1. Artišokai
Šiose puikiai kepenis valančiose daržovėse yra cinarino – organinio junginio, kurio daugiausia yra artišokų lapuose. Cinarinas skatina tulžies išskyrimą, stiprina kepenis ir tulžies pūslę. Garuose patroškintus artišokus skanu valgyti su su avinžirnių užtepu ar graikiniu jogurtu su žalumynais.
2. Lapiniai kopūstai
Lapiniuose kopūstuose yra daug sieros elementų, kurie detoksifikuoja kepenis. Lapinių kopūstų galite įpjaustyti į salotas, spausti iš jų sultis.
3. Pienių šaknys
Pienių šaknys stimuliuoja kepenų detoksifikaciją, valo iš organizmo toksinus, gerina virškinimą ir tulžies pūslės veiklą. Pienių šaknų arbata – taip pat puiki alternatyva kavai.
4. Lecitinas
Kepenų gaminamoje tulžyje yra lecitino. Ši riebalų pavidalo medžiaga – pagrindinis ląstelių membranų komponentas, labai svarbus riebalų virškinimui, nervų sveikatai ir smegenų funkcionavimui. Įdėkite šaukštą augalinio lecitino (gaminamo iš sojų pupelių) į pusrytinius dribsnius ar koktelius – geriau virškins, geriau funkcionuos kepenys.
5. Avokadai
Šie daug maistingų medžiagų turintys vaisiai skatina gliutationo gamybą, o šis – vienas reikalingiausių kepenims antioksidantų, saugiai šalinantis iš organizmo toksinus.
6. Česnakai
Valgykite česnakų, tai patikimas būdas pagerinti kepenų funkciją. Juose daug seleno, kuris skatina gliutationo gamybą kepenyse, būtinas detoksifikacijos procesui ir, kaip minėta, saugiai šalina iš organizmo toksinus.
7. Ciberžolė
Tyrimai rodo, kad šis daug antioksidantų turintis prieskonis skatina kepenų detoksifikaciją. Ciberžolė skatina ir gliutationo gamybą.
8. Žalioji arbata
Daug antioksidantų turinti žalioji arbata saugo kepenis nuo žalingo toksiškų medžiagų poveikio. Žaliojoje arbatoje esantis polifenolis katechinas užkerta kelią kepenų uždegimams.
9. Brokolių daigai
Brokolių daiguose yra daug sulforafano – antioksidanto, kuris skatina kepenų detoksifikaciją. Brokolių daiguose yra 100 kartų daugiau sulforafano nei pačiuose brokoliuose. Brokolių daigų galima įberti į salotas, įtrinti į padažus, kokteilius.