„Tai yra blogas ženklas“, - BNS trečiadienį sakė Lenkijos lietuvių draugijos pirmininkas Algirdas Vaicekauskas.

Tai jis sakė kitą dieną po to, kai A.Duda vetavo Tautinių ir etninių mažumų ir regioninės kalbos įstatymą, kuris būtų įteisinęs tautinės mažumos kalbos vartojimą apskričių lygiu. Šiuo metu tai leidžiama žemesniu valsčių lygiu.

Įstatymas būtų leidęs gyventojams kreiptis į apskrities institucijas tautinės mažumos kalba, tačiau atsakymus jie vis tiek gautų valstybine kalba.

Pasak A.Vaicekausko, įstatymas būtų svarbus tik keturioms Lenkijos apskritims, tarp jų - Seinų apskričiai.

„Tai nenoras saugoti tautinių mažumų kalbų. Jeigu kalba taptų pagalbine, jos statusas pasikeistų, ir būtų duodamas signalas daugumai, kad tą kalbą reikia gerbti“, - sakė jis.

Lenkijos prezidentas argumentavo, kad įstatymo įgyvendinimas brangiai kainuotų. A.Vaicekauskas šiuos argumentus atmetė, sakydamas, kad Lenkijos mastu tai nesukeltų problemų. Tautinės mažumos sudaro 2 proc. Lenkijos gyventojų.

A.Duda šiemet prezidento rinkimus laimėjo kaip konservatyvios „Įstatymo ir teisingumo“ partijos kandidatas. Ši partija sekmadienį laimėjo ir parlamento rinkimus.

„Nesakyčiau, kad jos („Įstatymo ir teisingumo“ partijos) sprendimai, kai ji valdė, buvo palankūs tautinėms mažumoms. Nežinau, ar galime tikėtis, kad šios kadencijos metu būtų šios pataisos įvestos“, - kalbėjo A.Vaicekauskas.

Pasak A.Vaicekausko, Seinų apskrityje gyvena 5 tūkst. lietuvių, daugiausia - Punsko valsčiuje.