Gyvename didesniuose namuose, perkame daugiau daiktų, siekiame prabangos, tačiau nesame labiau patenkinti. Įspūdžio dovanų portalas „Puiki dovana“ pateikia įvairių mokslininkų susistemintus argumentus kodėl ne daiktai, o patirti įspūdžiai mums teikia ilgalaikės laimės jausmą, rašoma pranešime spaudai.

1. Daiktai greitai pabosta. Kornelio universiteto profesorius T. Gilovičius teigia, kad materialus turtas mums neteikia daug laimės dėl psichologinio fenomeno, vadinamo hedonistine adaptacija. Laikui bėgant žmonėms būdinga įprasti prie pasikeitusių aplinkybių ir laikyti jas standartu, kitaip tariant, grįžti prie buvususio pasitenkinimo laipsnio.

Pavyzdžiui, tik įsigijus naują telefoną esame laimingi, tačiau kai priprantame prie jo, jis vis mažiau laimės mums teikia. Tyrimai parodė, kad ši hedonistinė adaptacija objektus veikia gerokai stipriau nei patirtį, prie daiktų prisitaikome greičiau.

2. Veikla sukuria pilnatvę. JAV psichologas M. Čiksentmihalis, didžiąją savo gyvenimo dalį skyręs laimės fenomeno studijoms, gyvenimo pilnatvės būseną pavadino tėkme arba srautu (angl. flow). Pagal tėkmės teoriją, žmonės yra laimingesni, kai paneria į savo mėgstamą veiklą, tuo metu visas išorinis pasaulis dingsta ir juos apima ypatinga būsena, panaši į apsvaigimą nuo narkotinių medžiagų.

Pinigai, daiktai, kitos materialinės gėrybės, anot psichologo, laimės negarantuoja. Atlikęs eksperimentą, mokslininkas išsiaiškino, kad žmonės jaučiasi laimingi tada, kai užsiima veikla, reikalaujančia investuoti ne turimus finansinius išteklius, o psichologinę energiją, tokia, kur reikia sutelkti visą savo dėmesį.

3. Įspūdžiais nusiviliame rečiau. Skirtingus automobilius, mobiliuosius telefonus ar rankines palyginti nėra taip sunku kaip palyginti įvairius įspūdžius. Kadangi patirtus įspūdžius pasverti yra sunkiau, tikėtina, kad jūs mažiau nerimausite dėl galimo neteisingo jų pasirinko. Profesorius T. Gilovičius tai paaiškina paprastai.

„Įsivaizduokite, kad jūs nusipirkote plokščiaekranį televizorių. Apsilankęs pas mane svečiuose matote, kad aš turiu geresnį televizorių nei jūsų naujasis pirkinys ir dėl to nesijaučiate gerai, – sako jis. – Tačiau, jei jūs grįžote iš atostogų Karibuose ir sužinojote, kad aš keliavau ten pat ir mano atostogų paketas skamba geriau, tai jus trikdys kur kas mažiau, nes jūs turite savo prisiminimus ir įspūdžius, kurie negali būti lengvai pasveriami“.

4. Patyrimai stiprina ryšį tarp žmonių. Žmogus – socialinė būtybė, o įspūdžiai, patiriami drauge, daro mus artimesnius ir socialinius ryšius tik sustiprina. Jau vien kalbėtis apie patirtus išgyvenimus yra kur kas įdomiau nei aptarinėti daiktus.

Juk ir mes esame geresni klausytojai, kai kalbama apie tai, ką žmogus nuveikė, o ne apie tai, ką jis turi. Kad patikrinti hipotezę, psichologai atliko eksperimentą greitųjų pasimatymų metu. Vieniems eksperimento dalyviams buvo leista kalbėti tik apie daiktus, kuriuos jie įsigijo, kitiems – apie patirtus įspūdžius.

Vėliau buvo analizuojama, kiek žmonėms patiko jų pokalbiai. Faktas, kad apie patirtus įspūdžius kalbantys pašnekovai buvo įdomesni. Pagalvokite patys, juk retas nori girdėti apie jūsų naują laikrodį ar rankinę, tačiau apie jūsų nuotykį šokant parašiutu – jau kitas reikalas.

5. Įspūdžiai kuria Ilgalaikės laimės pojūtį. Kad įspūdžiai teikia ilgiau trunkančią laimę patvirtina ir Kornelio universiteto mokslininkų tyrimas, pavadintas „Waiting for Merlot“. Tyrime buvo nagrinėjamos žmonių emocijos dar prieš įsigijant daiktą ar potyrį, tarkime, kelionės paketą.

Mokslininkai susisiekė su 2,266 tūkst. dalyviais, kurie turėjo atsakyti į paprastus klausimus: ar jie yra laimingi; ar jie mąsto ką nors įsigyti; ar tai daiktas, ar įspūdis, ir kokios emocijos juos apima laukiant pirkinio. Išaanalizavę rezultatus, mokslininkai pastebėjo, kad laukimas yra kur kas malonesnis, kai yra laukiama būsimų patyrimų.

Duotas papildomas laikas įsivaizduoti, ką patirsime, kaip bus smagu, leidžia svajoti ir smalsauti. Rezultatas – ilgiau trunkantis laimės jausmas. Štai kodėl atostogas turėtumėte planuoti jau dabar, net jei jos dar už kalnų, kad pasiektumėte laimės jausmą vien jų laukdami.

Taigi, jei kitą kartą susidursite su dilema: ar įsigyti daiktą, ar leistis į patyrimus, pozityviosios psichologijos mokslas jums rekomenduoja nepirkti daiktų, o stengtis patirti kuo daugiau įspūdžių. Tai daro jus įdomesnius, suartina su kitais žmonėmis ir teikia ilgalaikės laimės jausmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)