Paūmėja ligos

Sąnarių skausmą gali sukelti įvairios priežastys, todėl pirmiausia reikia apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, kuris skirs gydymą, o jei reikės, nusiųs pasikonsultuoti su specialistu.

„Atvėsus orui, prasidėjus lietums paūmėja sąnarių ligos, – teigia Kauno Šilainių poliklinikos Pirminės sveikatos priežiūros klinikos vedėja, šeimos gydytoja Rūta Ūsienė. – Šaltuoju sezonu pacientai daugiausia skundžiasi kelių, klubų sąnarių skausmais, rečiau – riešų. Sąnarių ligų yra daug ir įvairių, bet viena iš dažniausių – artrozė, kai dėl su amžiumi atsirandančių pakitimų ima dilti sąnarių kremzlės. Dažniausiai artrozė pažeidžia stambiuosius sąnarius – klubų ir kelių.“

Sąnarys – kaulų susijungimo vieta, leidžianti judėti, lankstytis. Kaulų galus dengia kremzlinis audinys. Sąnaryje yra šiek tiek skysčio, sutepančio kremzlinius paviršius, kad jie lengvai slystų. Kai kremzlinis audinys pažeidžiamas, sąnarys darosi skausmingas, nelankstus. Dėl to pacientai dažnai skundžiasi sąnarių sustingimu, judesio ribotumu, skausmu. Tokie nusiskundimai paprastai rodo artrozę – degeneracinius sąnario kremzlinio audinio pakitimus.

Pasak gydytojos, pacientai turėtų apsilankyti gydymo įstaigoje, kol dar nejaučia sąnarių skausmo, o tik maudimą keičiantis orams ar po didesnio fizinio krūvio, nes tai gali būti artrozės simptomas. Laikui bėgant sąnarių paviršius dėvisi, kremzlės dyla, siaurėja sąnariniai tarpai, kremzlėje atsiranda cistų, įplyšimų, ji tampa nevisavertė. Artrozė gali apimti visus sąnarius arba vieną ar kelis iš jų. Greičiausiai susidėvi kelių, klubų sąnariai, nes jiems tenka didžiulis krūvis.

Neperlenkti lazdos

Žmonės dažniausiai tikisi, kad skausmas pranyks savaime, bet ilgainiui skaudantys sąnariai gali tapti kliūtimi atliekant kasdienius darbus.
Sergant sąnarių ligomis vargina skausmas, sąnarių sustingimas, patinimas, braškėjimas, tirpimas ar jausmas, panašus į skruzdžių bėgiojimą.

„Seniau sakydavome, kad artrozė – pagyvenusių žmonių liga, dabar tenka konstatuoti, kad ja dažnai serga vidutinio amžiaus asmenys. Daugėja ir jaunimo, besiskundžiančio sąnarių skausmais, ypač orų permainų metu. Pastariesiems pacientams kokios nors patologijos dažniausiai dar nenustatome, bet galima teigti, kad jie laikui bėgant gali susirgti sąnarių liga“, – tvirtina gydytoja R. Ūsienė.

Sergant skausmas gali būti labai įvairus – maudžiantis arba aštrus, apimantis visus kūno sąnarius arba tik keletą iš jų. Skausmas progresuoja palaipsniui. Iš pradžių jis būna nelabai intensyvus, atsiranda po didesnio krūvio pažeistam sąnariui ir savaime sumažėja pailsėjus.

Ligonius rytais vargina sąstingis arba „startinis“ skausmas, vos pradėjus judinti sąnarį. Ilgainiui skausmai tampa nuolatiniai, jie tęsiasi valandas. Skauda judinant sąnarį arba ramybėje, po didesnio fizinio krūvio, lipant laiptais, ypač žemyn. Judesiai tampa riboti, sąnariai gali patinti. Naktimis skausmas kamuoja, kai liga jau būna gerokai pažengusi į priekį.

„Didesnė rizika susirgti sąnarių ligomis yra žmonėms, daug laiko praleidžiantiems šaltose patalpose, dirbantiems fizinį darbą, kurio metu labai apkraunami sąnariai, – tvirtina gydytoja R. Ūsienė. – Į rizikos grupę patenka ir turintieji antsvorio, nes nuolat veikiami per didelio krūvio sąnariai greičiau dėvisi. Įtakos turi ir paveldimumas: didelė tikimybė, kad asmuo susirgs sąnarių liga, jeigu jo mama, senelė ar koks kitas artimas giminaitis ja sirgo.“

Sąnariams labai kenkia ir traumos. Jei pacientai sveikdami po traumos nevykdo visų gydytojo nurodymų, pakenkia savo sąnariams, ir gali išsivystyti antrinė artrozė.

Neigiamai sąnarius veikia ir netvarkingas režimas, nevisavertė mityba, pernelyg sunkus, intensyvus fizinis darbas, sportas, kurio metu atliekami vienodi pasikartojantys judesiai. Dėl ankstyvo sąnarių nusidėvėjimo kenčia staliai, siuvėjai, krovikai, masažuotojai, profesionalūs šokėjai ir kitų profesijų atstovai.

„Sąnariai greičiau dėvisi ne tik dėl pernelyg aktyvaus, intensyvaus sporto, sunkaus fizinio darbo, bet ir tada, jei žmogaus gyvenimo būdas pasyvus, nejudrus. Kai mažai sportuojama, nusilpsta raumenys, kurie labai svarbūs sąnariams, nes jei raumenys silpni, labiau apkraunama sąnarių veikla ir jie greičiau dėvisi“, – aiškina šeimos gydytoja.
Tam įtakos turi ir netaisyklinga laikysena tiek stovint, tiek einant, kadangi krūvis sąnariams paskirstomas netolygiai.

Būtina mankštintis

„Sergančių artroze pacientų gydymas – sudėtingas, nes nėra medikamentų, kurie šią ligą išgydytų, – apgailestauja gydytoja R. Ūsienė. – Ligoniams padedame slopindami simptomus. Kita vertus, šis gydymas trumpalaikis, nes nesteroidinių vaistų, kurie mažina uždegimą, malšina skausmą, negalima vartoti ilgai. Todėl vieni iš pagrindinių artrozės gydymo metodų – kineziterapija, fizioterapija. Kai kuriais atvejais gali pagelbėti ir maisto papildai.“

Susirgęs artroze žmogus turi išmokti gyventi su liga ir stengtis sau padėti. Reikėtų atsikratyti antsvorio, jei jo yra. Svorį sumažinus bent dešimčia procentų, sumažėja sąnarių skausmai, labai pagerėja jų judrumas.

Rekomenduojama nenešioti sunkių nešulių, vengti sunkaus fizinio darbo, mankštinti sąnarius jų neapkraunant (tinka plaukiojimas, važiavimas dviračiu, mankšta gulint).

Pajutę pirmuosius sąnarių skausmus, žmonės pradeda mažiau judėti, dėl ko sąnarių būklė gali dar labiau pablogėti. Tinkamai parinktais fiziniais pratimais įmanoma pristabdyti ligą. Judėjimas skatina kraujotaką, gerėja kremzlės mityba, taip pat ir sąnario funkcija. Nemankštinami sąnariai praranda lankstumą, stingsta, silpnėja aplinkiniai raumenys. Aktyvios veiklos stoka sąnarius tarsi apmarina, nejudinami jie lyg „užrūdija“.

„Sąnarių skausmui mažinti pacientams rekomenduojame naudoti ir liaudies medicinos priemones – įvairius kompresus, tepalus, – sako šeimos gydytoja R. Ūsienė. – Yra gana efektyvių augalinės kilmės tepalų, pavyzdžiui, kaulažolių, kuriuos galima naudoti ilgesnį laiką.“

Negydoma liga progresuoja, skausmai dažnėja ir stiprėja, kol galų gale prireikia sąnario endoprotezavimo – savojo sąnario pakeitimo dirbtiniu. Ligos progresavimą lemia individualios ligonio savybės, todėl vieniems sąnarių deformacijos atsiranda per keletą metų, kitiems liga vystosi labai intensyviai.

„Anksčiau sąnario keitimo operacijos dažniausiai prireikdavo vyresnio amžiaus žmonėms, o pastaruoju metu vis dažniau sąnariai endoprotezuojami vidutinio amžiaus ligoniams“, – teigia R. Ūsienė.
Šaltuoju sezonu būtina saugotis: apsirengti šilčiau, avėti tinkamą avalynę, kad kuo mažiau veiktų drėgmė ir šaltis.