Vakar važiuojant automobiliu iš Kauno į Klaipėdą naktį vis dėbčiojau į veidrodėlį, stebėdamas atskriejančius automobilius, ir supratau, kad kaip gerai bevairuočiau, galiu bet kada žūti net nežinodamas, kad kitą automobilį vairuoja koks apsvaigęs, nesiorientuojantis aplinkoje žmogus. Tuomet man ir kilo mintis, kaip kovoti su šia problema.

Pagauti išgėrę vairuotojai vėl sėda už vairo ir istorija kartojasi, policija neturi galimybės nuolat tikrinti viso srauto, „alkoblokeriai“ – irgi ne išeitis, nes sėdęs išgėręs už vairo gali paprašyti šalia sėdinčio blaivaus papūsti ir užvesti automobilį. Viskas labai paprasta: kiekvienas pagautas išgėręs už vairo privalo įsigyti ir pasikeiti savo automobilio numerius į specialius, sakykime, raudonos spalvos ir jų „dėvėjimo“ laikas turėtų priklausyti nuo pažeidimo aplinkybių ir girtumo laipsnio.

Tarkim, jis tęstųsi nuo trejų iki penkerių metų ir numeris turėtų būti privalomas kiekvienai naujai įsigytai transporto priemonei, kad registracijos pakeitimu jo neatsikratytų. Kipre raudonus numerius privalo turėti visi, nuomojantys automobilį, nes ten eismas vyksta kaire puse ir visi poilsiautojai neturintys patirties yra potencialiai pavojingi.

Taigi, policija matytų potencialius savo „klientus“, visuomenė pažintų „erelius“, tai būtų puikus socialinio auklėjimo būdas, nes nei baudos, nes sąžinę situacijos nekeičia. 2014 m. dėl girtų vairuotojų žuvo jau 45 mūsų vaikai, tėvai, sutuoktiniai...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo nuomone? Jūsų minčių laukiame žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: