Jūs įdarbinote mane BPC, „užsakėte“ mano straipsnį vietoj to, kad sustotumėte minutėlei ir pagalvotumėte apie tai, kas šiuo metu vyksta jau nebe už mūsų durų, o mūsų kiemuose, gatvėse, parkuose.

Gaišote laiką bereikalingiems kaltinimams, komentarams, vietoj to, kad susimąstytumėte, ką galite padaryti tam, kad ši situacija pasikeistų.

Man tikrai neberūpi karas Sirijoje ar „vargšai“ pabėgėliai Graikijoje. Aš nebenoriu prarasti savo lietuviškų giminių, draugų, kaimynų ar pažįstamų. Tikrai taip, man daug aktualesnis mūsų karas keliuose, nei politikų peripetijos dalinantis kitų šalių piliečius.

Visą savaitgalį nenurimo aistros: jei ne „maskvietė“, tai gargždietis, jei ne motociklininkas, tai Vilniaus fotografas. Viena paskui kitą sekė naujienos apie vienu ar kitu būdu nusikaltusius piliečius. Vienintelis juos vienijęs bruožas – kad nusikaltimus darė pasinaudodami įvairiomis transporto priemonėmis. Nors ir vėl didelė dalis komentarų po paskutiniais straipsniais beria nepasitenkinimą automobiliais su trijų raidžių pavadinimu, aš Jūsų nuoširdžiai prašau nustoti vadovautis bandos logika ir pradėti galvoti savo galva. Ar tikrai pavadinimas kaltesnis už faktą? Kodėl nekaltiname Rugsėjo 11-osios dėl šitiek aukų? Kodėl nekaltiname „Mitsubishi“ automobilių, nors „Mitsubishi“ įmonė gamino žudymo mašinas karo metu?

Laukiau pirmadienio, kad išgirsčiau, ką pasiūlys mūsų šalies vadovai, minčių galiūnai Seime... Deja, teko nusivilti girdint eilinius ir tuos pačius tikėtus „uždrausti“, „neleisti“. Ar tikrai uždraudus alkoholio pardavimus rugsėjo pirmąją sumažėjo alkoholio vartojimas? Ar uždraudus vairuoti galingus motociklus, pirmaisiais vairavimo metais sumažėjo žūstančių motociklininkų skaičius? Mūsų šalyje draudimų skaičius, manau, viršija visus galimus rodiklius.

Nežinau, kaip atrodo Jums, bet aš manau, kad Lietuvoje baudų dydžiai tikrai atrodo adekvatūs atliktam veiksmui. Nesu didelis kelių eismo taisyklių pažeidėjas, bet keletą baudų per savo gyvenimą esu susimokėjęs ir tikrai jų poveikį jaučiau dar kurį laiką.

Kol dar nepradėjote kelti bangų, sustabdysiu Jus, kad kalbu apie baudų dydžių teisingumą, bet ne apie jų panaudojimą, jeigu galima taip išsireikšti.

Kas iš to, jeigu gresia 3000 eurų bauda, o paskiriama 100 eurų?.. Gresia 3 metai kalėjimo, skiriama 0,5 m.? 7 kartus teistas, bet žadėjo pasitaisyti...

Baudų didinimais ir įvairiais draudimais mes tik apsunkiname tuos sąžiningus piliečius, kurie nesukeldami pavojaus kitiems palieka automobilį nepastebėję draudžiančio ženklo, ar greitį keliais kilometrais viršija. O visi neblaivūs ir net teisių neturintys asmenys ir toliau žaloja žmones, nemoka ir net nesiruošia mokėti baudų... Jeigu Lietuvoje paskirtų baudų išieškojimas tesiekia 30 proc., tai gal reikėtų pajėgas ir pastangas nukreipti į likusius 70?

Nuolatos laikraščiuose ir TV naujienose girdime: „Nubaustas Petras Petraitis dviejų metų laisvės atėmimo bauda, ją atidedant 1 metams, paskirta 10 000 eurų bauda, kurią jis turi sumokėti nukentėjusiesiems“. O kas pasidomėjote kiek iš tos „paskirtosios baudos“ gauna nukentėjusieji? Dažnas jų tuos „paskirtuosius“ pinigus mato kaip savo ausis tuo tarpu, kai kaltininkas ir toliau naudojasi transporto priemonėmis, perka įvairius daiktus.

Net jeigu ir sėdi kalėjime, sakykime, nekelia grėsmės visuomenei. Tai kodėl aš – t.y. sąžiningas mokesčių mokėtojas – turiu jį išlaikyti, kai man dar reikia ir savo šeima pasirūpinti, ir mokesčius sumokėti. O jis šildosi, valgo – dar ir nemokamą išsilavinimą gauna?

Kaip jau supratote, mano pirmas pasiūlymas būtų gerinti paskirtų baudų išieškojimą, užkardymą prekių įsigijimu, kol nesumokėta bauda, o antrasis pasiūlymas toks sudėtingesnis...

Ne vienas lietuvis yra pasiėmęs paskolą. Ar tai vartojimo, ar tai būsto. Dažnas yra susidūręs su pasiūlymu (mandagiu arba priverstiniu) įsigyti gyvybės draudimą ar paskolos draudimą. Taip žmogus įsigyja nekilnojamo turto ar kokį brangesnį daiktą. Mano klausimas – o kodėl ir prasižengėliams negalėtume „išskirti priverstinių paskolų? Tokiu atveju nukentėjusioji šalis gautų pinigus iš karto. Tiek pažeistų šviesoforų ar stotelių atstatymui, tiek nukentėjusių gydymui. Suprantu, kad pas mus medicininės paslaugos „nemokamos“ (apie tai, aišku, kita tema)... Bet vis tiek už gydymo išlaidas ar moralinę žalą iš karto būtų kompensuojama. O jau tuomet paskolą suteikęs bankas ar kredito įstaiga tikrai pasirūpintų, kad iš žmogelio kiekvieną mėnesį būtų grąžinami pinigai. Žinoma, ir su procentais.

Suprantu, kad sulauksiu ne vieno komentaro apie šešėlinį darbą, algas vokeliuose ir „negalimybę“ sumokėti mėnesinės įmokos. Bet šiuo atveju siūlyčiau vėl sugrįžti į straipsnio pradžią. Mes visi turime galimybę sumažinti ir panaikinti algų vokeliuose politiką, tik nuo mūsų priklauso šešėlinis gyvenimas. Mes turime didelę įtaką įrodyti, kad „nebaudžiamumas“ gali būti panaikintas.

Pasikartosiu: „STOP karui keliuose“ ir nepamirškite, jog viskas mūsų rankose.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kokia jūsų nuomonė – kaip reikia drausminti KET nesilaikančius vairuotojus? Gal jums teko tapti avarijos kaltininku ar nukentėjusiuoju ir galite papasakoti, kokia jūsų patirtis? Jūsų minčių laukiame žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: