Kaip pareiškė karo vadas, jį nustebino Rusijos karinių pajėgų veiksmų pradžia Artimuosiuose Rytuose. Generolas taip pat prisipažino, kad jam kelia nerimą Rusijos ginkluotųjų pajėgų gebėjimas greitai persidislokuoti, praneša newsru.com.

Komentuodamas Rusijos Federacijos įspėjimus dėl NATO plėtros į rytus, B. Hodgesas patikino, kad aljansas gerbia susitarimus su Maskva dėl draudimų įrengti bazes prie šalies sienų.

B. Hodgesas prisipažino, kad jį nustebino Rusijos karinių pajėgų perdislokavimas į Siriją.

„Aš maniau, kad jie jaučia didelį spaudimą dėl savo veiksmų, ir neįsivaizdavau, kad jie sugebės visa tai pasiimti ir išvykti į Siriją“, – pasakė generolas.

Sausumos pajėgų vadas taip pat prisipažino, kad jam kelia nerimą Rusijos ginkluotųjų pajėgų gebėjimas greitai persidislokuoti.

„Tai, kad mes neturime žvalgybos duomenų ir informavimo sistemų, o jie sugeba greitai perdislokuoti didelę dalį savo pajėgų, nėra geras derinys. Pasitelkę potencialą, kurį jie turi Kaliningrade, panorėję jie gali blokuoti prieigą prie Baltijos jūros“, – pareiškė generolas, kurį cituoja TASS.

B. Hodgesas pažymėjo, kad Kryme Rusija turi analogišką karinių jūrų pajėgų potencialą, kuris prireikus padėtų rusams „blokuoti prieigą prie Juodosios jūros“.

Benas Hodgesas

Jis taip pat mano, kad pasitelkusi Sirijoje dislokuotas savo priešraketinės gynybos priemones, Maskva „turi galimybę sukurti ribotos prieigos zoną, kurios plotas prilygtų ketvirtadaliui Viduržemio jūros“.

Interviu B. Hodgesas neatmetė galimybės, kad Rusija po Krymo gali „užpulti“ Europą.

Generolas pareiškė neabejojantis, kad Rusija prisidėjo prie išaugusio pabėgėlių srauto Europoje.

„Smarkiai išaugęs pabėgėlių skaičius tiesiogiai susijęs su paaštrėjusiais kariniais veiksmais Sirijoje“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad prasidėjus Rusijos vykdomai operacijai, Sirijoje išaugo nestabilumas ir problemų skaičius.

Paprašytas įvertinti Rusijos karinės operacijos Sirijoje terminą, B. Hodgesas pareiškė nežinantis, kaip ilgai ji gali užtrukti. Tačiau pabrėžė, kad Rusija neišvengs nuostolių šioje operacijoje.

„Kai tik jie ims prarasti žmones ir lėktuvus – o tai neišvengiama – aš nežinau, kiek laiko jiems prireiks, kad atsilaikytų. Bet jie turi didelį potencialą. Aš tiesiog negaliu įsivaizduoti, kaip galima atsilaikyti vieniems“, – pasakė generolas.

Neseniai didelius nuostolius Rusijai išprognozavo Pentagono vadovas Ashtonas Carteris. Spalio 8 dieną NATO būstinėje Briuselyje vykusioje spaudos konferencijoje JAV gynybos ministras pareiškė: „Manau, kad artimiausiomis dienomis Rusijos pajėgos patirs nuostolių Sirijoje.“

Jis taip pat spėjo, kad pačioje Rusijoje prasidės ekstremistų išpuoliai. A. Carterio pareiškimai sukėlė didelį Maskvos pasipiktinimą.

J. Kerry: JAV stengiasi užkirsti kelią Sirijos „visiškam sugriovimui“

Jungtinės Valstijos stengiasi užkirsti kelią Sirijos „visiškam sugriovimui“ ir planuoja artimiausiomis dienomis surengti susitikimą su Rusijos, Saudo Arabijos bei Turkijos lyderiais, kuriame būtų tariamasi, kaip užbaigti tą konfliktą, pirmadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Su vizitu Madride besilankantis JAV diplomatijos vadovas nurodė, jog Vašingtonas laikosi pozicijos, kad jam tenka atsakomybė „mėginti išvengti visiško Sirijos sugriovimo“, baiminantis potencialių neigiamų padarinių visam regionui ir tikėtino migrantų antplūdžio.

Po Rusijos palaikomo puolimo – tūkstančiai namus paliekančių žmonių

Per pastarąsias tris dienas iš sukilėlių užimtų teritorijų, esančių į pietus nuo Alepo miesto, kur vyksta šalies vyriausybinių pajėgų puolimas, pabėgo mažiausiai 70 tūkst. sirų, skelbia BBC.

Sirijos medicininės pagalbos organizacijų sąjungos vadovas Zaidounas al-Zoabi sakė BBC, kad keli kaimai, kuriuose jis apsilankė, buvo tušti. Jis teigė matęs tūkstančius iš savo namų bėgančių žmonių, neturinčių nei kur prisiglausti, nei medicininės pagalbos.

Tai jau mažiausiai ketvirtas vyriausybinių pajėgų puolimas, remiamas Rusijos karinės aviacijos, per pastarąsias dvi savaites.

„Mažiausiai 70 tūkst. žmonių buvo perkelti iš daugybės kaimų, esančių Alepo pietuose. Matėme žmones, neturinčius nei palapinių, nei pastogės, nieko. Žmonės prašė maisto“, – teigė Z. al-Zoabi, pridūręs, kad tose vietovėse vyksta nuožmūs mūšiai, danguje pilna naikintuvų, sraigtasparnių, o žmonės yra mirtinai įbauginti.

Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacija (SOHR) pranešė, kad vyriausybės pajėgos, remiamos Sirijos ir Irano nereguliariosios kariuomenės narių ir kovotojų iš Libano „Hezbollah“ judėjimo, perėmė trijų kalvų, esančių netoli Chan Tumano miestelio, kontrolę.

Sekmadienį Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu įspėjo, kad mūšiai į pietus nuo Alepo ir „Islamo valstybės“ kovotojų išpuoliai tose teritorijose galėtų sukelti dar vieną pabėgėlių bangą.

Daugiau nei 11 mln. sirų buvo priversti palikti savo namus nuo sukilimo prieš Sirijos prezidentą Basharą al Assadą pradžios 2011 metų kovą.

Daugiau nei 4,18 mln. gyventojų pabėgo į kaimynines šalis, iš jų – 2,07 mln. išvyko į Turkiją.