Penktame šio namo aukšte gyvenanti Zita Dambrauskienė r mažoje virtuvėje sukiojosi taip, kad neprisiliestų prie ant sienos sumontuoto radiatoriaus vamzdžio. Šis buvo karštutėlis, nors ji virtuvėje buvo užsukusi šilumą.

Vonioje gyvatukas irgi degte degė. Tik kambaryje, kuriame guli jos ligota motina, buvo vėsiau. Čia moteriai pavyko išjungti šilumą.

Aukštu žemiau gyvenanti ponia Bronislava taip pat visai išsijungė šilumą, tačiau radiatoriai ir vamzdžiai vis tiek buvo karšti.

„Net sovietmečiu, kai niekas nesuko galvos dėl šildymo kainų, radiatoriai nebūdavo tokie karšti. Kiek mums teks mokėti už šilumą spalį, jeigu taip pleškins?“– piktinosi Z. Dambrauskienė.

Neranda bendros kalbos

Šio namo šilumos punktas atnaujintas prieš kelerius metus, o daugiabučio renovacija baigta tik dabar, tiksliau – baigiama. Darbininkai dar dirba lauke.

Gyventojai jau praėjusį šildymo sezoną turėjo galimybę reguliuoti temperatūrą šilumos reguliatoriais. Z. Dambrauskienės teigimu, problemų nekilo – nustačius aukštesnę padalą radiatoriai labiau šildavo, bute temperatūra pakildavo, nustačius mažesnę – atvėsdavo, temperatūra nukrisdavo.

Gyventojai tikėjosi, kad ir šį šildymo sezoną galios tokia pati taisyklė. Pirmosiomis dienomis taip ir buvo.

Z. Dambrauskienė paskambino namą administruojančiai bendrovei Panevėžio butų ūkiui ir pasiskundė nebegalinti tverti atogrąžų karščio. Be to, už jį turės susimokėti.
Moteris svarstė, kad koks nors neišmanėlis galėjo prikišti nagus prie šilumos punkte stovinčio šilumokaičio.

„Gal namo bendrijos pirmininkė Marija Paraščiakienė kam nors davė raktus nuo šilumos punkto?“– svarstė atnaujinto daugiabučio gyventoja.

Paklausta, ar su namo bendrijos vadove nemėgino aiškintis problemos priežasties, ji atsakė, kad su pirmininke nerandanti bendros kalbos.

Prašo daugiau kantrybės

Trečiame aukšte gyvenančios M. Paraščiakienės bute radiatorius buvo vėsus, bet vamzdis karštas, nors ji buvo nustačiusi minimalią temperatūrą. Į gedimą šildymo sistemoje moteris atkreipė dėmesį tik viršutinių aukštų kaimynėms sukėlus triukšmą.

„Galėjo ateiti pas mane ar paskambinti – mano telefonas skelbiamas viešai. Aš iš karto paskambinau bendrovės Panevėžio būtų ūkio inžinieriui ir pranešiau apie problemą. Mūsų namas baigiamas renovuoti, darbininkai dar triūsia. Galbūt kokie nors darbai turėjo įtakos šilumos sistemai. Reikia kantrybės, ir problema išsispręs“, – kalbėjo ji.

M. Paraščiakienė patikino, kad jokio svetimo žmogaus į šilumos punktą neįleido.
Bendrijos pirmininkė sakė net jo rakto neturinti – atidavusi namą administruojančios bendrovės atsakingiems darbuotojams.

Panevėžio būtų ūkio Pirmosios tarnybos vadovas Ričardas Ramoška sakė nusiuntęs darbuotojus išsiaiškinti gedimų Elektros gatvės 6-ajame name priežastis.

Jo teigimu, namo administratorius prieš šildymo sezoną atliko šilumos sistemos ir šilumos mazgo hidraulinius bandymus, o gyventojų butuose sumontuotais šilumos reguliatoriais turėjo pasirūpinti renovacijos darbų rangovas.