Daugeliui tai vieša paslaptis, tačiau kontrabandos gabentojai bei platintojai, atrodo, visai nesibaimina ir jaučiasi nepagaunami. Pareigūnai ragina gyventojus, žinančius vietas, kur platinama kontrabanda ar pastebėjusius, galimai tokia veikla užsiimančius asmenis, visada pranešti. Bet kokia informacija yra svarbi ir gali padėti.

Bando pakenkti

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis teigia, kad pasienio gyventojai gana dažnai kreipiasi į pareigūnus, glaudžiai bendradarbiauja. Ypatingai padeda gyvenantieji netoli fizinės sienos, kurie pasieniečiams yra „vienintelė teisėsaugos institucija“.

„Ryšys su vietinėmis bendruomenėmis tikrai yra. Informaciją gauname ir apie cigarečių kontrabandą, ir apie nelegalius migrantus, tačiau ne paslaptis, kad pasienio ruože yra tokių, kuriems kontrabanda yra pragyvenimo šaltinis, todėl yra ir atvirkštinių atvejų, kada gyventojai slepia kontrabandininkus, bando visaip sutrikdyti mūsų darbą, pakenkti technikai“, - sako jis.

G. Mišutis nėra pastebėjęs, kad augtų žmonių sąmoningumas pranešti apie tokius atvejus, tačiau jis ragina pasienio ruože gyvenančius žmones, reikalui esant, visada kreiptis į pareigūnus vien dėl savo pačių saugumo.

„Yra telefonai, kuriais galima skambinti. Galų gale ne tik dėl tos kontrabandos jie gali kreiptis. Mums skambinama dėl įvairių buitinių situacijų, pasieniečiai net dalyvauja neblaivių asmenų konfliktuose, aiškinamės vagysčių atvejus“, - teigia jis.
Kontrabandos slėptuvės

Gyventojai gali kreiptis anoniminiu pasitikėjimo telefonu 8800110112 ir anonimiškai pranešti informaciją apie nelegalią prekybą, pateikdami kuo daugiau detalių ir faktų. G. Mišutis ragina kreiptis telefonu pastebėjus ir galimus korupcijos atvejus, pasieniečių pažeidimus.

Jis sako, kad gyventojų informacija visada yra tikrinama ir dažnai pasitvirtina, nors ne visada. „Didelis procentas žmonių vis dėlto toleruoja kontrabandą, o pasienio ruože specifiškumas yra tas, kad ryšiai su kaimynine šalimi susiklostę nuo senesnių laikų, už sienos yra žmonių giminės. Daug metų praėjo, tačiau kažkada juk tos sienos nebuvo, o pelnas iš kontrabandos didelis. Tai ir skatina toleranciją kontrabandai“, - sako jis.

Pranešti ilgai netrunka

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis sako, kad geriausia, jog žmonės, kurie kažką žino apie kontrabandininkus, rašytų pareiškimą: „Dažniausiai vis tiek tai būna koks butas ar namas, kuriame prekiauja, todėl geriausia parašyti pareiškimą. Jį galima pateikti ir internetu, per portalą www.epolicija.lt.“

Labai svarbu, kad būtų identifikuota vieta, kuri padėtų pareigūnams greičiau nustatyti pažeidimus. „Nereikia nei jokios pavardės, nei vardo išpešti, užtektų tik vietos ar buto, jei tai vieta, kurią jis nuolat mato. Jeigu tai jo kaimynas tai ta pavardė tik palengvins pareigūnų darbą, bet jei įvykis užfiksuotas turguje, gatvėje, užtenka tik vietos“, - sako R. Matonis.

Nenorintiems rašyti pareiškimo, jis ragina tiesiog paskambinti bendruoju pagalbos telefonu. „Tie, kas nepasitiki, gali anonimiškai pažymėti kontrabandos vietas internetiniame puslapyje www.beseselio.lt. Ten jie gali įvesti „tašką“ ir pažymėti tikslias koordinates, o mes jau gauname iš jų informaciją ir paskui tikriname“, - informuoja jis. Paskambinti telefonu ar suvesti informaciją internetiniame puslapyje ilgai netrunka, o tokia informacija pareigūnams gali būti itin vertinga.

Rezultatai – akivaizdūs

Kelerius metus veikiančios organizacijos „Lietuva be šešėlio“ tikslas – burti visus, neabejingus šešėlinės ekonomikos problemai. Kiekvienas svetainės lankytojas gali žemėlapyje pažymėti taškus, kuriuose nelegaliai prekiaujama arba palikti daugiau informacijos apie žemėlapyje jau pažymėtą vietą.

„Mes darome pirminę techninę atranką, nes dažnai ateina pranešimai apie tuos pačius „taškus“, todėl tų pranešimų yra virš 6000, o pažymėtų žemėlapyje apie 2000. Tai tie patvirtinimai yra kaip papildomas patikimumo įrodymas, nes jei yra tik vienas pranešimas tai, žinot, visko gi būna, gal žmogus nori tyčia kažkam pakenkti, apskųsti kaimyną. Tačiau tie atsitiktinumai negali sutapti daug kartų, todėl jei gauname kokių 10 pranešimų apie tą patį „tašką“ iš skirtingų siuntėjų, turinčių skirtingus IP adresus, tokius „taškus“ policija tikrina pirmumo tvarka“, - sako VšĮ „Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys.
Kęstutis Kupšys

Jis tvirtina, kad žmonės gana sąmoningi ir pilietiški, kadangi organizacija, pačioje veiklos pradžioje, gavo apie 2000 pranešimų. Šiuo metu tas „taškų“ skaičius nusistovėjo, nes, anot K. Kupšio, visuomenė savo darbą baigia atlikti: „Po tiek žmonių pranešimų, nemažai nelegalios prekybos vietų jau yra uždaryta, o kontrabandininkai sugauti. Tinklalapyje yra toks grafikiukas, kurio kreivė iš pradžių šovė į viršų ir buvo labai stati, o dabar plokštėja. Svarbiausias tikslas tampa ne kaupti pranešimus, o susidoroti su jau esančiais pažymėtais „taškais“ bei kaupti naują informaciją. Tarkime, jei „taškas“ buvo pažymėtas 2013 metais, paskui buvo uždarytas ir kokiais 2015 metais vėl atsinaujino, mums labai svarbu tai žinoti.“

K. Kupšys prisimena, kad veiklos pradžioje organizacija gavo itin daug pranešimų apie Vilniaus Kalvarijų turguje klestinčią nelegalią prekybą, žmonės siuntė ne tik informaciją, bet ir nuotraukas, fiksavo automobilių numerius. Tai labai palengvino pareigūnų darbą, kadangi jie turėjo galimybę tikrinti konkrečius asmenis, automobilius.

Tai, kad žmonių pilietiškumas kovoje su kontrabanda atneša gerų rezultatų – patvirtina skaičiai. Iš maždaug 2000 pranešimų apie nelegalios prekybos vietas, uždaryta beveik trečdalis. „Tai reiškia, kad kontrabandininkai nebegaus nemažos dalies pelno, bus mažiau nusikaltimų, mažiau jaunimo įsitrauks į nusikalstamą veiklą, mažiau bus ir mirčių nuo apsinuodijimo. Tame matome didelę prasmę“, - apie visuomenės įsitraukimo svarbą kalba K. Kupšys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)