Ketvirtadienį Seimas priėmė Civilinio kodekso pataisas, kurios įpareigoja pardavėją nurodyti eismo įvykius, per kuriuos automobilis buvo apgadintas.

Valstybinė kelių transporto inspekcija parengė ir paskelbė Inspekcijos viršininko įsakymo „Dėl motorinės transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartyje privalomų nurodyti duomenų apie motorinę transporto priemonę ir jos trūkumus sąrašo“ projektą.

Projekte numatyta, kad sudarant motorinės transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutartį turės būti nurodoma motorinės transporto priemonės gamybinė markė, komercinis pavadinimas, identifikavimo numeris, rida, ar galioja transporto priemonės privalomoji techninė apžiūra, eismo ar kiti įvykiai, kuriuose motorinė transporto priemonė buvo apgadinta per laikotarpį, kurį pardavėjas buvo motorinės transporto priemonės savininkas. Taip pat visi kiti pardavėjui žinomi eismo ar kiti įvykiai, kuriuose motorinė transporto priemonė buvo apgadinta.

Projekte taip pat numatyta, kad sudarant pirkimo–pardavimo sutartį turės būti nurodomi motorinėje transporto priemonėje esantys trūkumai.

Teks nurodyti stabdžių sistemos gedimus. Pavyzdžiui, ar veikia stovėjimo (rankinis) stabdys, ar kitoms stabdžių sistemoms (stabdžių trinkelėms ar diskams) reikia remonto.

Taip pat dėmesys atkreipiamas į vairo mechanizmą ir pakabos elementus. Pavyzdžiui, ar pakabos ir vairo elementams (lankstams, traukėms, amortizatoriams) reikia remonto.

Sutartyje numatyta įvardinti apšvietimo ir šviesos signalizavimo įtaisų defektus. Pavyzdžiui, ar nėra pažeisti apšvietimo ir šviesos signalizavimo įtaisai, ar jie tinkamai veikia.

Taip pat pardavėjui teks nurodyti, ar tinkamai veikia vairuotojų ir keleivių saugos sistemos. Pavyzdžiui, ar įrengti saugos diržai, saugos oro pagalvės.

Be to, atsiranda punktas dėl dujų išmetimo sistemos. Pavyzdžiui, ar motorinės transporto priemonės dujų išmetimo sistema nėra pažeista, ar nėra pašalinta išmetamųjų dujų neutralizavimo įranga.

Inspekcija mano, kad tai didelis žingsnis į priekį, siekiant aiškiai ir suprantamai padėti transporto priemonės pirkėjui, įvertinti įsigyjamą automobilį.

Trūkumų sąrašas atspindi pagrindinius transporto priemonės aktyviosios ir pasyviosios saugos elementus, būtinus, kad bet kokia transporto priemonė, dalyvaujanti eisme, būtų saugi visų eismo dalyvių atžvilgiu.

Inspekcija, siekdama prisidėti prie saugaus eismo ir aplinkosaugos gerinimo, visuomenės atsakingumo ugdymo, ragina asmenis, parduodančius transporto priemones, neapsiriboti privalomų nurodyti duomenų apie motorinę transporto priemonę ir jos trūkumus sąrašu, o sudarant pirkimo–pardavimo sutartį įvardyti visus žinomus trūkumus ir kitą informaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (835)