Visų pirma, tai mes net nebuvome supažindinti su tomis pertraukomis. Nei kada jos būtų, nei kas jas vestų, nei kaip jas vestų ir ko joms reikėtų, mes nežinom. Pertrauka mums, mokiniams, yra gyvybiškai svarbi, nes mes per jas padarome namų darbus, pasiruošiame kontroliniams, susižinome kokius kontrolinius rašysim, pamokų pakeitimus, bei šiaip naudingus dalykus, pavalgome ar tiesiog pasiilsime ar galbūt nuveikiame darbus, nesusijusius su mokykla.

Jeigu tą sportinę pertrauką padarys per dabartines pertraukas, tai mes neteksime svarbios pertraukos, jeigu pamokos viduryje, tai labai sujauks pamoką. Įsivaizduokit, mokomės apie elektromagnetinius reiškinius ir staiga einam šokinėti – sportinę pertrauką darom mat.

Jeigu mums skirs kažkokį laiką, kuris nebus labai jau nepatogus, tai kur mes jas darysim ir kas jas ves? Tai, kad kiekviena klasė atskirai darys jas kabinetuose ir jiems jas ves mokytojas, manau, iškart galiu atmesti, nes net ir labai nepagalvoję valdininkai šitaip nepadarytų. Greičiausiai, tai vyktų sporto salėje (kurioje visi netilps), na, ir aišku, tai ves viena mokytoja. Kodėl tai blogai? Turbūt nesusirinks net 40 procentų, nes visų nesugaudysi, tuo labiau, ir toje pačioje sporto salėje visų nesužiūrėsi – daugybė nieko neveiks ir tik apsimes, kad dirba, kai pamatys, kad mokytoja stebi juos.

Pamenu, per kažkokį renginį (berods sveikatingumo savaitę) buvo pabandyta padaryti kažką panašaus. Pusę mokinių dirbo arba bent jau apsimetė, kad dirba susigėdę, o kita dalis atėjo į balkoną (mūsų mokykloje balkonas yra sporto salėje) pasijuokti iš mūsų. Tuo labiau, kad ką mes per tas 25 minutes gero nuveiksime? Kai 5 minutės bus skirtos pasirengimui...

Ne tik laiko stoka trukdo tą pertrauką paversti naudinga. Jeigu ir sugalvos, kad ne visos klasės vienu metu darys mankštą, tai vis tiek vietos bus nepakankamai, kad nuveiktume kažką naudingo, tuo labiau, tai iškraipys tvarkaraštį arba atims naudingą pamokų laiką. O jeigu bus nuspręsta daryti mankštą prieš pamokas arba po pamokų, tai gali nesitikėti sulaukti ir 10 procentų mokinių.

Dar vienas dalykas – kiek pasidomėjau, tai ši pertrauka būtų organizuojama be sportinės aprangos. Ką be jos galima nuveikti? Tik kažką labai nereikšmingo, kokį „prasitampymą“ (kuris net nėra sportas, tai tik pasiruošimas sportui) ar šiaip kokius pratimus, kurie mūsų sveikatai jokios reikšmės neturės. Švaistysime brangų laiką (gali būti – dar ir orumą) beveik nieko gero nenuveikdami. Gal geriau nereikia?

Užtat turiu geresnį pasiūlymą. Kodėl nepadarius privalomos trečios kūno kultūros pamokos per savaitę? Taip, tai truks dvigubai mažiau laiko, bet naudingiau gal 10 (na, 5 tai tikrai) kartų. Nes mes per kūno kultūrą intensyviai sportuojame lavindami tam tikrą sritį, turime pakankamai vietos ir laisva sportinė apranga leidžia atlikti žymiai naudingesnius pratimus už tuos, kuriuos tikriausiai darytume per judriąją pertrauką. Mokiniai bus laimingi turėdami galimybę pasportuoti mokykloje 40 minučių (5 minutės persirengimui) daugiau per savaitę.

Jeigu kažkas nusprendė, kad būtų gerai padaryti tą pertrauką, kad mokiniai trumpam atsitrauktų nuo mokslų ir atsipalaiduotų, tai galiu pasakyti, kad tai yra didelė klaida, nes mes per pertraukas sugebame atsipalaiduoti geriau arba kaip tik pasimokyti prieš artėjantį kontrolinį, o ne strykčioti sporto salėje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti? Pasidalinkite savo nuomone! Jūsų minčių laukiame žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: