1. Išvalykite mintis

Anot koučingo trenerio, mados instituto Polimoda dėstytojo, vos į mokyklą pradėjusių eiti vaikų dėmesys koncentruojamas į tai, kas nepasisekė.

„Mokytojai akcentuoja, kur teste buvo suklysta ir tik nedaugelis pastebi, ką pavyko parašyti gerai. Ilgainiui žmogus tiesiog tampa apatiškas mažoms kasdienėms pergalėms. Sėkmingose Italijos kompanijose natūralu, kad viskas klojasi gerai, dėl gerai atliktų užduočių darbuotojai išskirtinai nesidžiaugia, o įvykus nesėkmei reaguojama labai stipriai, į paviršių iškeliama daugybė vidinių problemų, galiausiai sušlubuoja kompanijos specialistų motyvacija dirbti“, – pastebi Lapo Baglini.

„Kai išmokstama valdyti mąstymą, sustyguoti emocijas, gyvenimas pagerėja“, – sako specialistas. Padeda kasdienis mokymasis nereaguoti į tariamas problemas, išvalyti mintis ir dėmesį sutelkti tik į dalykus, turinčius lemiamą poveikį sėkmei darbe ir asmeniniame gyvenime.

2. Nepamirškite sau padėkoti

„Kaip užbaigiate dieną?“, – klausia koučingo treniruotes vedanti Stefania Ciani? Vesdama seminarą lektorė paprašo į viršų pakelti rankas, jei baigiantis dienai padėkojate sau už gerai atliktą darbą. Ji sako, kad padėka sau yra be galo svarbus, didelį energetinį svorį turintis, bet pamirštas dalykas. „Padėkoti už tuos dalykus, kuriuos pavyko pasiekti šiandien ir tikėtis, kad rytoj pavyks pasiekti dar daugiau, reikalinga tam, kad ryt nubustumėte su didesne energija ir stimulu siekti tikslo“, – sako S. Ciani.

3. Nuspręskite, kas Jums yra prabanga

Kas šiandien yra prabanga? Ar tai kažkas brangaus, ką galima nusipirkti, ar gyvenimo vertė, kurią sukuriame patys? Jeigu turite laiko sau ir tam, kas jums yra vertinga, tai yra prabanga. Kalbant apie darbą, svarbu jausti balansą tarp asmeninio gyvenimo ir darbo. Jei balanso nėra, nesijausime išties laimingi.

Šiandieniam žmogui svarbu dirbti, turėti ką pavalgyti ir visa kita. Tačiau šiandien žmogus nori dirbti taip, kad išpildytų savo lūkesčius. Žmonės nori išreikšti save darbe, gyvenime ir būti laimingi. Darbas nebėra tik veikla, iš kurios gaunama pinigų maistui. Šiandien darbas susijęs su mūsų identitetu, laimės jausmu.

4. Būkite savojo „aš“ koučeris

„Tam, kad galėtumėte vadovauti kažkam kitam – verslui, darbuotojui – turite sugebėti vadovauti sau. Vadovauti kitiems reiškia būti pavyzdžiu“, – sako L. Baglini. Tai reiškia gebėjimą suprasti save, pavyzdžiui, kodėl šiandien turiu mažiau motyvacijos, nei vakar? Ką reikia keisti, kad vėl būčiau motyvuotas?

Tikslas, kurio reikia pasiekti, kad būtų išspręsta problema, gali būti ne vienas: galbūt reikalinga sustiprinti bendravimą su aplinkiniais, gal jums svarbu surasti darbo ir poilsio balansą, o kartais tiesiog reikia atriboti asmeninį gyvenimą nuo darbo. Ne kiekvienam šį tikslą lengva nustatyti. Remiantis koučingo teorija, tam, kad jus supanti aplinka džiugintų, svarbiausia išgryninti savo tikslus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)