Dabar tyrimai rodo, kad prieskoniai, kurie mūsų gyvenimą neabejotinai paverčia įdomesniu, taip pat gali jį prailginti, rašo bbc.com.

Aitriąsias paprikas valgo tik vienas žinduolis – žmogus.

„Žmonės į vakarų pusrutulį atklydo maždaug prieš 20 tūkst. metų, - sako Paulas Boslandas iš Naujosios Meksikos universiteto. – Jie atrado augalą, kuris sukelia skausmą. Nepaisant to, aitriosios paprikos vakarų pusrutulyje buvo sukultūrintos, nes žmonės aptiko jų naudą – manau, kad tai buvo jų medicininė paskirtis“.

Aitriųjų paprikų savybė tiek pasitarnauti, tiek kenkti sveikatai visuomet buvo būdinga šiam augalui, ir mokslininkai, gydytojai bei dietologai iki šiol nesutaria šiuo klausimu.

Milžiniškas tyrimas, kuris šią vasarą pasirodė „The British Medical Journal“, liudija, kad mityba su daugybe prieskonių, įskaitant ir aitriąsias paprikas, vis dėl to yra naudinga sveikatai.

Kinijos medicinos mokslų akademijos komanda kelis metus stebėjo beveik pusės milijono Kinijos gyventojų sveikatą. Jie nustatė, kad tų žmonių, kurie vieną ar du kartus per savaitę valgydavo aštrų maistą, mirtingumas buvo 10 proc. mažesnis negu tų, kurie aštriu maistu gardžiuodavosi rečiau negu vieną kartą per savaitę. Tų dalyvių, kurie aštriu maistu mėgaudavosi dar dažniau – šešis ar septynis kartus per savaitę – mirtingumo rizika buvo dar mažesnė.

Aitriosios paprikos buvo dažniausiai tyrimo dalyvių vartojamas prieskonis. Tiems žmonėms, kurie valgydavo šviežias aitriąsias paprikas, buvo būdinga mažesnė mirties nuo vėžio, koronarinių širdies ligų ar diabeto tikimybė.

Vienas iš studijų autorių Lu Qi, prisipažįstantis, kad ir pats labai mėgsta aštrų maistą, teigė, kad tokį poveikį aitriosios paprikos turi dėl daugelio priežasčių.

„Šie rezultatai skatina žmones valgyti daugiau aštraus maisto, kad jis pagerintų sveikatą ir sumažintų pirmalaikės mirties tikimybę“, - teigė Harvardo TH Chano visuomenės sveikatos mokyklos dietologas Lu Qi. Tačiau jis priduria, kad aštrus maistas gali netikti turintiems virškinimo sutrikimų ar skrandžio opų.

Nors sveikatai naudingos aitriųjų paprikų savybės nėra iki galo išaiškintos, mes bent jau žinome, kur jų ieškoti. Perpjaukite aitriąją papriką išilgai ir viduje išvysite geltonos spalvos placentą primenančius ruoželius, kurie laiko sėklytes vaisiaus viduje. Daugumoje aitriųjų paprikų rūšių būtent juose kaupiasi slaptasis aitriųjų paprikų ginklas – kapsaicinas.

Jis mažina nutukimo riziką, turi antibakterinių ypatybių, saugo nuo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio. Aitriosios paprikos taip pat mažina kraujospūdį, slopina uždegimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)