Įvairiuose tyrimuose, atliktuose Lietuvos bei užsienio organizacijų bei institucijų, nurodomos 5 pagrindinės priežastys, kodėl kontrabandinių cigarečių rūkyti neverta.

1 priežastis: pirkdami kontrabandines cigaretes, prisidedate prie neteisėtos veiklos

Lietuvos muitinės pareigūnai per pirmąjį šių metų pusmetį kontrabandinių ir neteisėtai gabentų prekių sulaukė daugiau kaip už 20 mln. eurų. Didžiausią jų kiekį sudaro cigaretės – jų konfiskuota už daugiau nei 19 mln. eurų. Pirkdami nelegalias cigaretes, remiate kontrabandininkus, taigi remiate milijoninį nelegalų verslą, kuris nemoka mokesčių valstybei.

2 priežastis: pirkdami kontrabandines cigaretes, atimate pinigus iš savęs ir savo vaikų

Paskaičiuota, kad Europos Sąjungos (ES) šalys kasmet dėl kontrabandos patiria apie 10 mlrd. eurų pajamų nesumokėtų mokesčių ir muitų.

2015 m. bendrovės „Nielsen“ atlikto „Tuščių cigarečių pakelių“ tyrimo duomenimis, nelegalios cigaretės sudarė 19,7 proc. viso tabako gaminių rinkos. Remiantis anksčiau atlikto tyrimo duomenimis, kontrabandos mastai sumažėjo apie 10 proc., tačiau tai vis dar atima ženklią dalį Lietuvos biudžeto pajamų, skiriamų ir švietimo, ir sveikatos apsaugos sistemai.

3 priežastis: pirkdami kontrabandines cigaretes, remiate Rusiją

Kontrabandinės cigaretės, kaip tvirtina ekspertai, palaiko ir Rusijos, ir Baltarusijos cigarečių gamintojus. Pirkdami jas, papildote šių šalių biudžetus.

4 priežastis: kontrabandinių cigarečių kelias – pažymėtas krauju

Kaip yra parodęs „Tuščių cigarečių pakelių tyrimas“, daugiausia nelegalių cigarečių yra atrasta Lietuvos regionuose: Radviliškyje – 38 proc., Šiauliuose – 30 proc. Jas gabena vargingiausi ir socialiai pažeidžiami pasienio gyventojai, kurie dažnai įtraukiami į nusikalstamą veiklą.

Be to, kontrabandinių cigarečių keliai pažymėti krauju: neseniai įvykusios nelaimės Druskininkų savivaldybėje metu, įtariamas kontrabanda vaikinas buvo nušautas.

Kontrabandinių cigarečių baronai lobsta šių vargingai gyvenančių žmonių sąskaita, o jų verslą remiate jūs – kontrabandinių cigarečių pirkėjai.

5 priežastis: pirkdami kontrabandines cigaretes prisidedate prie kitos nusikalstamos veiklos

Kaip tvirtinama „Europolo veiklos apžvalgoje“, paskelbtoje 2011 m., klastoti ir kontrabandiniai tabako gaminiai parduodami turguose, o pirkėjai dažnai nežino, kad perka nelegalius produktus. Pinigai, kuriuos jie moka, tiesiogiai atitenka nusikaltėlių grupuotėms, kurios finansuoja veiklą kitose sunkaus organizuoto nusikalstamumo ir terorizmo srityse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (289)