Kol į vilniečių butus tekėdavo rudas nuo geležies vanduo, miestelėnai rado būdą, kaip jį nugeležinti namų sąlygomis.

„Jeigu vandenyje geležies būdavo daug, žmonės perpildavo vandenį iš vieno kibiro į kitą. Toks būdas tikrai įmanomas, tereikia vandenį perpilti 4 – 5 kartus. Tokio perpylimo metu vanduo prisisotina deguonis ir deguonis tą geležį suoksiduoja bei paverčia nuosėdomis. Per naktį jos nusėda ant kibiro dugno. Iš ryto užtenka atsargiai nupilti du trečdalius vandens į kitą kibirą. Ir turime vandenį be geležies“, - sakė J. Jankauskas.

Ir čia pat jis priduria, kad dabar taip daryti tikrai nereikia, nes centralizuotai tiekiamas vanduo prieš patiekiant vartotojams yra gerinamas taip, kad iš jo būtų pašalinama gamtinė geležis ir vanduo būtų skaidrus.

Pasak specialisto, norint vandenį nudruskinti (suminkštinti), reiktų jį užšaldyti, o vėliau atšildyti.

„Taip pat buvo naudojamas vandens užšaldymas ir atšildymas. Ši priemonė tikrai veiksminga. Tačiau dažnai daroma klaida – užšaldomas visas vanduo. Reiktų vandens pripilti į plastikinį indą, tuomet statyti jį į šaldymo kamerą ir laukti kol užšals trečdalis vandens. Kai jis šąla, druskos leidžiasi žemyn. Kuomet trečdalis indo jau apledėjęs, atšildome jo sieneles, išimame ledą, o mineralizuotą vandenį išpilame. Tada atitirpiname ledą ir tas vanduo turės tris kartus mažiau druskų nei neapdorotas vanduo“, - pasakojo ekspertas.

Tačiau ir šito būdo dabar geriau nenaudoti, nes kietas vanduo jokiu būdu nekenkia sveikatai. Priešingai – jį vartodami gauname mineralinių medžiagų. Minkštinant vandenį jis netenka naudingųjų medžiagų. Ir galiausiai dėl to reikia vartoti maisto papildus, nes ima trūkti kalcio, geležies, magnio ir pan.

Norint, kad vandenyje nesiveistų bakterijos ir jis ilgai išsilaikytų, kai kas į jį įmerkia sidabrinį šaukštelį.

„Tam būdavo naudojamas ne tik sidabras, bet ir auksas, platina. Šių tauriųjų medžiagų jonai žudo bakterijas ir neleidžia joms veistis. Galima įmerkti sidabro šaukštelį į litrą vandens. Nors šios medžiagos jonų koncentracija tuomet yra apie 1 miligramą, tačiau vanduo jau nerūgsta ir bakterijos nesidaugina. Dažniausiai tokį metodą naudodavo jūrininkai. Jie į statinę vandens primesdavo monetų ir tas vanduo išlikdavo geriamas labai ilgai. Tačiau sidabras nepašalina geležies, amonio, nitratų ir kitų medžiagų“, - komentavo J. Jankauskas.

Vis dėlto ir šios priemonės šiandien jau nereikėtų naudoti, kadangi centralizuotai tiekiamas vanduo yra mikrobiologiškai saugus. Laboratorijose nuolat atliekami mikrobiologiniai geriamojo vandens tyrimai. Ir šių tyrimų rezultatai atitinka leistinas higienos normas.

Taip pat mokslininkas vardija būdus, kuriais žmonės kartais naudojasi ir galvoja, kad dėl to geria švaresnį vandenį.

„Prisigalvojama visokių nesąmonių. Kartais į vandenį įdedamas titnagas, bet jis nieko nešalina. Taip pat naudojamas magnetinis laukas - įdedamas magnetas į vandenį. Tačiau jis irgi absoliučiai nieko nedaro. Tie, kas siūlo tokias priemones, paprasčiausiai apgaudinėja žmones. Net nesinori kalbėti apie tuos, kurie teigdavo, kad vandenį galima užkalbėti žodžiu. Kinijoje apie tai skleidžiama daug melagingos informacijos ir sunku tai suprasti, bet žmonės tokiais dalykais tiki iki šiol“, - stebėjosi specialistas.

Taip pat jis kritikavo sprendimą papildomai naudoti filtrus. Mokslininkas teigė, kad dabar geriamojo vandens kokybė yra tokia gera, kad papildomų priemonių tikrai nereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)