Jums reikės:

6-8 kriaušių (priklausomai nuo dydžio);
6-8 gvazdikėlių;
375 g pirmos rūšies miltų;
75 g cukraus pudros;
žiupsnelio smulkios druskos;
2-3 šaukštų pasukų;
2-3 šaukštų šalto ledinio vandens;
200 g šalto sviesto;
šaukšto citrinos sulčių
3 kupinų šaukštų rudojo cukraus;
šaukštelio malto cinamono.

Patarimas:

Jei liko tešlos, išpjaustinėkite iš jos lapelius ir iškepkite atskirai kaip sausainukus. Patiekdami pabarstykite jais kriaušes kaip lapais ankstyvą rudenį.

Ruošimo eiga

Orkaitę įkaitinkite iki 180oC. Į virtuvinį kombainą su peiliais (elektrinę daržovių kapoklę arba mėsmalę) prasijokite miltus, suberkite cukraus pudrą, druską, sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir kelis kartus pulsuojančiais judesiais įjunkite. Kapokite, kol turinys taps vienalytis ir primins duonos minkštimo trupinius, supilkite vandenį, pasukas ir citrinos sultis. Dar po kelių apsisukimų tešla sušoks į gumulą.

Tešlą išimkite ir lengvai perminkykite. Tešlą suvyniokite į polietileno plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Jei neturite elektrinės kapoklės, trapią tešlą galite paruošti peiliu: miltus prasijokite ant stalo, suberkite druską ir cukraus pudrą. Ant viršaus sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pradėkite kapoti aštriu peiliu.

Procesas imlus laikui, tačiau rezultatas išeina toks pats. Kuomet sviestas sukapotas su miltais atrodys panašus į duonos minkštimo trupinių krūvelę, supilkite vandenį, pasukas ir citrinos sultis. Viską atsargiai išminkykite ir tešlą įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

Kol tešla šąla ir brinksta, paruoškite kriaušes. Vaisius nuplaukite ir specialiu apvaliu pailgu įrankiu, skirtu išimti obuolių sėklalizdžiams, išpjaukite kriaušių sėklalizdžius, tik įrankį smeikite ne iki galo - kriaušės dugnas ir taurelė turėtų išlikti. Įrankį pasukiokite, sėklalizdį išimkite. Likusią ertmę pripildykite ruduoju cukrumi, sumaišytu su cinamonu.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo, atgnybkite dalį tešlos ir iškočiokite 0,4-0,5 cm storio tešlos lakštu. Tešlos lakštą atkelkite, padėkite po juo vertikaliai stovinčią paruoštą kriaušę ir apgaubkite tešlos lakštu. Tešlos perteklių apipjaukite. Plyšius ir siūles dailiai ir tvirtai užlipdykite, kad neliktų nė mažiausio plyšelio.

Kriaušę atidėkite. Pakartokite tą patį visoms likusioms kriaušėms. Iš likusios tešlos išpjaukite tešlos lapelius (po 2-3) lapelius kiekvienai kriaušei) ir peiliu išpjaustinėkite lapų gysleles.

Lapelius priklijuokite, kotelio vietoje pradurkite skylutes (kad užviręs sirupas turėtų pro kur išgaruoti), ir į skylutes įsmeikite po gvazdikėlį, imituodami kotelį. Kriaušes sudėkite ant skardos ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 35 minutes, arba kol gražiai apskrus. Jei kepant iš kriaušių ištekėjo sirupas, juo konditeriniu teptuku aptepkite iškepusias kriaušes, kad gražiai blizgėtų. Galite patiekti tiek karštas, tiek ir ataušusias.

Išeiga: 6-8 kriaušės.

Skanaus!