Apspjauti katę

Kai susitinka dvi nepažįstamos katės, kurį laiką jos viena kitą stebi, tada lėtai artėja viena prie kitos. Priartėjusios tiek, kad galėtų viena kitą užpulti, pradeda labai lėtai sukioti galvą į kairę ir dešinę, šnypšti bei spjaudytis. Tokiu būdu katės išsiaiškina savo hierarchiją. Tiesa, šis elgesys būdingas laukinėms katėms, naminės retai kada spjaudosi, tačiau genetinė atmintis veikia ir kito katino apspjautos iškart suprastų kodėl.

Taigi, kai katė pasielgia netinkamai, pavyzdžiui, šnypščia, kai norite paimti ją ant rankų, bando įdrėksti kuriam nors namiškiui ar kai pasišlapina ne vietoje, veiksmingiau ją sudrausminti „katės“ kalba nei riksmais, klyksmais ar švelniu: „negalima“.

Kodėl netinkamai elgiasi

Namuose katė gali elgtis netinkamai dėl kelių priežasčių, pavyzdžiui dėl streso, kurio anksčiau nejuto, dėl hormonų veiklos, jeigu katė nesterilizuota arba dėl noro dominuoti – būti vyriausiuoju gaujos nariu jūsų šeimoje. Pastaroji priežastis yra dažniausia, o katė, kaip ir bet kuris kitas gyvūnas kas kiek laiko nori pasitikrinti savo statusą gaujoje (gauja yra jūsų šeima) ir pradeda netinkamai elgtis. Kad ir dėl kokių priežasčių katė pasielgtų netinkamai, reaguoti patartina vienodai (išskyrus atvejus, kai gyvūnas serga): parodyti katei jos vietą ir paaiškinti, kad ne ji, o jūs esate aukščiausias hierarchijoje ir netoleruosite jokios savivalės. Tad pamatę, kad katė elgiasi netinkamai (kanda, šnypščia kai bandote nukirpti nagus) elkitės kaip vyriausias vadas namuose:

* Paimkite katę už kupros (lygiai taip, kaip katė ima kačiuką), pakelkite iki savo akių lygio ir žiūrėdami katei tiesiai į akis šnypškite ant jos. Tik jokiu būdu nekikenkite ir neleiskite juoktis kitiems šeimos nariams, nes katė nekvaila ir supras, kad jūs ne rimtai. Piktą šnypštimą katė supras maždaug taip: „čia aš vadas, tik aš turiu teisę taip elgtis.“

* Po to tiesiai į snukutį katei duokite kelis sprigtus (svarbu, kad judesiai būtų nesmarkūs, tačiau labai staigūs, panašūs į tuos, kaip katės mušasi tarpusavyje). Kad katė teisingai suprastų jūsų siunčiamą informaciją, privalote sprigtus duoti į snukutį, o ne kurią nors kitą kūno vietą.

* Vis dar nenuleiskite žvilgsnio nuo katės. Jeigu laikyti ją pakėlus per sunku, švelniai prispauskite prie žemės (kad jaustųsi pažeminta), patogiau ją paimkite už kupros ir vėl pakelkite.

* Dabar apspjaudykite katę, kelis kartus iš eilės, kad katė būtų priversta primerkti akis.

* Tai darykite tol, kol pajausite, kad katė nusileido ir nesipriešina, t. y. nešnypščia, nemiaukia ir nuleidžia žvilgsnį. Daugelis kačių ilgokai priešinasi ir bando įrodyti savo jėgą, tačiau jeigu nenusileisite, katė patirs pralaimėjimą ir nurims.

* Po to numeskite katę ant žemės (taip, kad nesusižeistų) ir nebendraukite su ja, ignoruokite tol, kol parodžiusi nusižeminimą, pati pas jus ateis.

* Jeigu baudžiate katę dėl to, kad pasišlapino ne vietoje, prieš numesdami ją ant žemės, nešini kate pasiimkite savo kvepalus ir jais išpurkškite tą vietą, kurioje ji pasišlapino ir padėkite ten savo drabužį (geriau dėvėtą, kad katė jaustų jūsų kvapą). Taip parodysite, kad tik jūs turite teisę namuose „palikti kvapą“. Kai katė tai pamatys, numeskite ją ant žemės.

* Vienoms katėms pakanka vieną kart parodyti, kas namuose šeimininkas, kitoms prireikia kelių kartų, tačiau visos nusileidžia ir šeimininkui pastebėjus, kad katė ir vėl elgiasi netinkamai pakanka piktai pažiūrėti arba šnypštelėti ir katė tuoj pat nurimsta.

Šis būdas puikiai žinomas kačių veisėjams, tačiau įsigijusiam pirmą katę greičiausiai pasirodys juokingas. Vis dėlto jeigu susikaupsite ir išbandysite, liksite maloniai nustebę, kad galite katei nukirpti nagus, išvalyti ausis, išmaudyti ar laikyti pas veterinarą, kai šis katę skiepija. Katė supras, kad jeigu gaujos vadas tai daro, vadinasi taip reikia ir negalima priešintis.