Būta įvairių siūlymų, kokį procentą iš valstybės akcizo pajamų, gautų už etilo alkoholį ir alkoholinius gėrimus, skirti fondui. Balandžio mėnesį, Seimui priėmus Sveikatos sistemos įstatymo pataisas, Vyriausybė buvo įpareigota kasmet nustatyti į fondą pervedamo akcizo dalį.

Ne tik drausti, bet ir įtikinti

„Mūsų gyventojų sveikata kelia pagrįstą susirūpinimą ne tik sveikatos specialistams, – sako sveikatos apsaugos ministrė R. Šalaševičiūtė. – Tai – visos valstybės rūpestis. Manau, kad Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo misija – telkti visuomenės pastangas sveikatai, fondo kuruojami prevenciniai projektai, darbas su nevyriausybinėmis organizacijomis, ypač jaunimu, duos pastebimų rezultatų, įveikiant žalingus įpročius ar jiems nepasiduodant. Manau, kad tai žingsnis į priekį. Ne paslaptis, kad dažniausiai į kovą su žalingais įpročiais būdavo pasitelkiami draudimai. Dabar gi galėsim naudotis sistema, kuri padės įtikinti žmones edukacijos, informacijos, reklamos priemonių pagalba“, – sako sveikatos apsaugos ministrė.

Fondo steigimas – pozityvus žingsnis

„Džiaugiamės, kad įstatymo nuostatos įtvirtina labai protingą sprendimą, kad bus galima finansuoti ilgalaikius projektus. Juk dažnai valstybės biudžeto lėšos skiriamos vieneriems metams, o prevencinė veikla – ilgalaikis procesas. Tikimės, kad tokio fondo įsteigimas labai sustiprins ir nevyriausybinio sektoriaus veiklą, kuri dažnai būna novatoriška, paremta efektyviomis priemonėmis. Deja, lėšų stygius stabdo mūsų veiklumą ir gerosios praktikos skleidimą. Mūsų patirtis mažinant psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą ir jo sukeltas pasekmes yra tikrai gili, todėl tikimės, kad dalyvaudami konkursuose turėsime galimybę ją skleisti dar plačiau. Juk mūsų koalicija „Galiu gyventi“ vienija specialistus ir nevyriausybines organizacijas, tokias kaip Pilietinių iniciatyvų centrą, vieną Raudonojo Kryžiaus skyrių, „Psichikos sveikatos perspektyvas“ ir kt., aktyviai dirbančius psichikos sveikatos srityje“, – sako nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicijos direktorė Jurgita Poškevičiūtė.

Kražių gimnazijos direktorė Rita Andrulienė
Kražių gimnazijos direktorės Ritos Andrulienės teigimu, fondo įsteigimas yra labai pozityvus žingsnis. Pasak direktorės, dirbant su moksleiviais svarbiausia ne drausti ir bausti, o juos sudominti, nukreipti reikiama kryptimi. Tam reikalingos priemonės, programos, kūrybinis užimtumas, materialinė bazė ir skatinimas. „Fondo įsteigimas, jam skiriamos lėšos – labai geras dalykas, tik reikia apgalvotai panaudoti skirtas lėšas. O mokyklos gali patarti, kaip tai padaryti“, – teigia R. Andriulienė.
Algirdas Utkus
Pasak Vilniaus Universiteto Medicinos fakulteto dekano, profesoriaus, habilituoto daktaro Algirdo Utkaus, kuo daugiau lėšų skiriama sveikatos prevencijai, išsaugojimui, moksliniams tyrimams, tuo geriau žmonėms. „Visi galimi šaltiniai turi būti naudojami visuomenės švietimui, informavimui apie sveikatos saugojimą, prevencinių programų kūrimui ir įgyvendinimui, kad piliečiai sąmoningai rūpintųsi savimi, savo sveikata “, – pabrėžia prof. A. Utkus.

Pagal priimtą Vyriausybės nutarimą 2016 m. Valstybiniam sveikatos stiprinimo fondui sudaryti skiriama 0,5 proc. įplaukų iš alkoholio akcizo, gauto 2014-aisiais. Pernai valstybės akcizo pajamos už etilo alkoholį ir alkoholinius gėrimus siekė 887,48 mln. litų arba 257,03 mln. eurų. Fondui paskyrus 0,5 proc. lėšų, jis disponuos 1,285 mln. eurų. Fondą administruos Sveikatos apsaugos ministerija.

Vyriausybė yra patvirtinusi Nacionalinės pažangos programą (NPP), kuri nubrėžia valstybės vystymosi žingsnius 2014–2020 metams. Vienas iš NPP programos tikslų – užtikrinti sveikatai palankią aplinką, stiprinti ir saugoti Lietuvos gyventojų sveikatą, užtikrinti kokybišką, prieinamą ir tvarią sveikatos priežiūrą.