Apželdinimo specialistė Idalija Marčiulionienė visų pirma pataria įsiklausyti į savo šeimos poreikius ir nesistengti visko sutalpinti viename kotedžo kieme.

„Kotedžų kiemai yra nedideli, todėl kiekviena šeima turėtų labai gerai suplanuoti, ką juose norėtų matyti ir veikti. Vieniems norėsis obelų, kitiems – japoniško sodo, kuriame galima pamedituoti ir atsipūsti po sunkių darbų, tretiems – išpuoselėtos vejos su vienu gražiu augalu. Tačiau bet kokiu atveju svarbiausia, kad susikurtoje aplinkoje būtų gera ir ji atitiktų šeimos gyvenimo būdą“, – sako I. Marčiulionienė.

Anot specialistės, gyventojai, nenorintys savo kiemo paversti sodu, gali kooperuotis su kaimynais ir vaismedžius ar vaiskrūmius pasisodinti bendroje kotedžų teritorijoje. Būtent tokį sodą su apželdinimo specialistais įrengė „Karaliaučiaus slėnio“ vystytojas šių kotedžų gyventojams.

O tiems, kurie svajoja turėti savo nuosavą poilsio ozę kotedžo kieme, I. Marčiulionienė pateikia vertingų patarimų:

Želdiniai neturi trukdyti kaimynams. Pyktis su kaimynais nemėgsta niekas. Tad nesodinkite medžių ir krūmų labai arti kaimynų kiemo, antraip augalui užaugus jo šakos veršis į jų teritoriją.

Vertinkite žolę. Planuodami ir įsirenginėdami kiemą, pasilikite bent kiek žalios vejos, kad galėtumėte vasarą basomis pavaikščioti po žolę, o vaikai turėtų kur pabėgioti. Atėjus vasarai, tikrai tai įvertinsite.

Tinkamai parinkite vietą. Nesodinkite augalų virš vandentiekio, kanalizacijos trasų, elektros kabelių – šios vietos turi likti prieinamos.

Įvertinkite augalų šviesos poreikį. Rinkdamiesi augalus savo kotedžo sodui pasidomėkite, koks apšvietimas reikalingas vienam ar kitam augalui – ar pavėsis, ar saulėta vieta. Pagal tai kruopščiai suplanuokite jo vietą sode.

Branginkite savo laiką. Jei žinote, kad neturėsite daug laiko augalų priežiūrai, rinkitės mažiau lepius augalus. Tačiau atminkite, kad augalų, kurie nereikalauja jokios priežiūros, nėra.

Įvertinkite aukštį. Planuodami augalų išdėstymą sode, būtinai pasidomėkite kiekvieno jų aukščiu ir turėkite jį omenyje apsispręsdami, kuriuos augalus sodinsite šalia. Netinkamai suplanavus išdėstymą aukštesni augalai užstos žemesnius augalus, kuriems reikalinga šviesa, ir trukdys jiems augti.

Derinkite spalvas. Rinkdamiesi augalus nepamirškite įvertinti jų spalvų. Jūs patys turite nuspręsti, ar jūsų kotedžo sode vyraus pastelinės, ar kontrastingos ryškios spalvos, o gal norėsite, kad visi augalai būtų vienos spalvos.

Tinkamai paruoškite gruntą. Prieš sodindami išsiaiškinkite, kokioje dirvoje gali augti vienas ar kitas jūsų pasirinktas augalas. Galbūt jam reikalinga rūgšti dirva, gal neutrali, gal jam būtinas kompostinis gruntas, o gal geriausiai augs lengvame priesmėlyje. Tai labai svarbi sąlyga, kad augalas augtų ir puoštų jūsų sodą.

Paruoškite didesnes duobes. Sodindami augalus nepatingėkite paruošti didesnių duobių, nes jei gruntas bus skurdus, ir augalai atrodys skurdžiai.

Prižiūrėkite augalus. Sodo suplanavimas ir augalų pasodinimas – tik pirmas, nors ir labai svarbus, etapas. Sekantis žingsnis – priežiūra. Nepamirškite augalų laistyti, tręšti, papurenti žemės, ravėti, genėti, tinkamai paruošti žiemai, o visų svarbiausia – pasidžiaugti jais kaskart išėjus į sodą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)