Šiuo metu tikrinami pareiškėjai, siekiantys tiesioginių išmokų už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus, taip pat paramos pagal su plotu susijusias Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemones ir pienines karves. Šiemet patikroms atlikti atrinkti 12500 tokių ūkių. 8500 valdų Kontrolės departamento specialistai jau atliko patikras. Visas tiesioginių išmokų patikras siekiama užbaigti iki spalio 1 d. Tik tuomet agentūra galės išmokėti tiesioginių išmokų avansus. Numatoma, kad avansai bus pradedami mokėti nuo spalio vidurio.

Už šiemet deklaruotus žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus planuojama išmokėti tiesiogines išmokas 136-iems tūkst. pareiškėjų. Siekiama, kad 83 proc. pareiškėjų gautų avansines išmokas.

„Avansus galime išmokėti tik tiems pareiškėjams, kurių paraiškose nenustatyta neatitikimų, ir tik kai būsime įvykdę visas reikiamas patikras“, – siekiamybę užbaigti patikras iki ateinančio mėnesio pradžios aiškina NMA Kontrolės departamento Kontrolės koordinavimo skyriaus vyr. specialistas Martynas Ručinskas.

Daugėja patikrų nuotoliniu būdu

Patikrų metu NMA specialistai siekia įsitikinti, ar pareiškėjo deklaruoti duomenys yra teisingi – atitinka realybę, ar tinkamai vykdomi visi prisiimti įsipareigojimai, laikomasi geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimų (GAAB). Tikrinami visi be išimties įsipareigojimai, kuriuos įmanoma patikrinti patikros atlikimo metu.

Atliekamos patikros gali būti tiek planinės, tiek užsakomosios. Ūkiai planinėms patikroms atrenkami atsitiktiniu ir rizikos analizės būdais (pavyzdžiui, į rizikos grupę gali patekti didžiausią paramą gaunantys ar deklaruojantys didžiausią plotą pareiškėjai ir pan.). Patikros vykdomos ir gavus pranešimą apie pastebėtus pažeidimus.

„Vis daugiau patikrų atliekama nuotoliniu būdu, remiantis palydovinėmis nuotraukomis, kurias užsakome Jungtinių tyrimų centre prie Europos Komisijos. Dažniausiai to pakanka, kad išmatuotume deklaruotą plotą, tuomet atvykus į vietą belieka patikrinti tik įsipareigojimus, kurių per atstumą sužiūrėti neįmanoma“, - pabrėžia M. Ručinskas. Pernai nuotoliniu būdu buvo atlikta beveik pusė patikrų, o šiemet tikimasi šį skaičių dar šiek tiek padidinti. Ateityje Kontrolės departamento specialistai atlikdami patikras planuoja naudoti ir bepiločius orlaivius („dronus“).

Apie su deklaruotu plotu susijusių įsipareigojimų laikymosi patikras pareiškėjas informuojamas ne anksčiau kaip prieš 14 dienų, o apie su gyvuliais susijusių įsipareigojimų laikymosi patikras – ne anksčiau kaip prieš 48 valandas.

Įsipareigojimai ir terminai

Tarp svarbiausių artėjančių įsipareigojimų plotinių priemonių dalyviams: ūkininkaujantieji užliejamų pievų teritorijose pareiškėjai iki spalio 1 d. privalo iš laukų išvežti nušienautos žolės ritinius. Tie pareiškėjai, kurių bendras tinkamų paramai skirti ganyklų ar pievų plotas neviršija 10 proc. bendro paramai tiesioginėmis išmokomis skirti tinkamo ploto, gali žaliąją masę susmulkinti ir tolygiai paskleisti. Tuo tarpu auginantieji azotą kaupiančius augalus turėtų nepamiršti, kad nuėmę derlių iki lapkričio 1 d. jie deklaruotus plotus privalo apsėti arba palikti jų ražienas iki 2016 m. kovo 1 d.

Bus atliekamos ir neplaninės patikros

NMA duomenimis, spalį ir lapkritį bus atliekamos ir neplaninės patikros. Agentūra jau yra išsiuntusi prašymus šalies rajonų savivaldybių žemės ūkio skyriams su prašymu pateikti laukus deklaravusių, tačiau įsipareigojimų nesilaikančių pareiškėjų, sąrašus.

Taip pat, apie galimus piktnaudžiavimo atvejus šalies gyventojai kviečiami pranešti „Pasitikėjimo linijos“ tel. (8 5) 260 7901 arba užpildyti lentelę NMA svetainės www.nma.lt skiltyje „Pasitikėjimo linija“.

Naudinga informacija

NMA interneto svetainėje www.nma.lt pareiškėjai gali rasti Kontrolės departamento specialistų parengtą jiems naudingą informaciją:

Patikrų vietoje grafikas

Daugiau informacijos www.nma.lt, zum.lrv.lt

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk