„Svarbiausia — rūpintis savimi, ne tik daugiau drėkinti odą, bet ir apsaugoti ją nuo drėgmės išgarinimo. Rekomenduoju naudoti natūralius gėlių vandenis — hidrolatus. Jie ne tik puikiai atstoja makiažo valymo priemones, veido toniką ir kt., bet taip pat naudojami prieš veido kremą gausiai sudrėkina, atgaivina odą. Be to, ilgai būnant uždarose patalpose, kur sausas oras, oda tarsi vysta, o hidrolatas ją tonizuoja net nesugadindamas makiažo“,- pasakoja Ekokolekcija.lt vadovė, fitoterapijos specialistė Loreta Dumbliauskė.

Hidrolatas — tai antrinis eterinių aliejų gamybos produktas, turintis nepaprastų terapinių savybių. Jame yra ir šiek tiek natūralių eterinių aliejų, ir kitų, distiliuojant iš augalo išgaunamų vandenyje tirpių medžiagų. Be naudos odai šios priemonės turi ir aromaterapinį poveikį: padeda atsipalaiduoti, kovoti su stresu, gerina nuotaiką ir kt.
Hidrolatų naudojimas

„Jokia cheminė priemonė taip neatgaivins odos kaip natūralus gėlių vanduo“,- pasakoja L. Dumbliauskienė. Jos teigimu, pasirinktą gėlių vandenį galima purkšti tiesiai ant odos, visiškai saugu tai daryti net keletą kartų per dieną. Hidrolatai gali puikiai pakeisti makiažo valiklį, veido toniką.

„Rudenį ypač rekomenduoju pasipurkšti veidą gėlių vandeniu prieš tepant įprastą kremą ar aliejų. Puikiai tonizuosite, sudrėkinsite odą ir padėsite tai drėgmei ilgiau išlikti“,- sako specialistė. Taip pat svarbu atminti, jog visą dieną būnant uždaroje patalpoje, kurioje sausas oras, ilgai dirbant prie kompiuterio, Jūsų oda ne tik sausėja, bet ir tampa sudirgusi. Hidrolato užpurškimas ne tik nesugadins makiažo, bet ir bus naudingas odai: gėlių vanduo turi priešuždegiminių, antiseptinių savybių, tad nuramins Jūsų odą, ją atgaivins ir padės „nevysti“.

L. Dumbliauskės teigimu, priklausomai nuo problemos ar norimo poveikio, hidrolatus galime naudoti ir kaukių ar kitų priežiūros priemonių gamybai, inhaliacijoms, pilti juos į vonią, net kvėpintis. „Tai — visiškai saugios priemonės, tinkančios net labai jautriems žmonėms ir kūdikiams“,- sako fitoterapijos specialistė.

Kaip pasirinkti?

Hidrolatų pasirinkimas iš tiesų nemažas: rožių, ramunėlių, levandų, nerolio, šalavijų, rugiagėlių, arbatmedžio, frankinsenso, pelargonijų ir kt. Svarbiausia atsižvelgti į savo odos tipą, rinktis mėgiamą kvapą ir nepamiršti, jog hidrolatus galima tiek maišyti tarpusavyje, tiek praturtinti eteriniais aliejais.

„Dauguma gėlių vandenų turi gana gausų spektrą odai naudingų savybių, tas pats hidrolatas gali padėti spręsti daugybę skirtingų veido odos problemų. Tad labai svarbu renkantis atsižvelgti į kvapą bei aromaterapinį jo poveikį“,- pasakoja L. Dumbliauskė.

Populiariausi hidrolatai

Rožių vanduo tinka visiems odos tipams, ypač rekomenduojamas sausai odai. Atgaivina, drėkina, ramina veido odą; padeda atsikratyti pleiskanų; kompresai atgaivina pavargusias akis; tinka burnos priežiūrai, intymiai higienai; padeda įveikti stresą, atgauti jėgas.

Romaniškųjų ramunėlių vanduo tinka visų tipų odai, ypač rekomenduojama naudoti mišiniuose: jautriai odai maišyti su levandų vandeniu, riebiai su nerolio, brandžiai — hamamelių. Ramina ir atpalaiduoja, labai minkština odą, turi priešuždegiminį poveikį. Ypač vertinga priemonė kūdikių priežiūrai: nuramina maudant vonelėje su hidrolatu, tepant dantenas padeda įveikti skausmą kai kalasi dantukai; geriant (maišyti su įprastu vaikui skysčiu) padeda įveikti pilvo skausmą.

Vaistinių šalavijų vanduo ypač tinka riebiai, mišriai odai. Puikus antioksidantas, normalizuoja hidrobalansą, stiprina kraujotaką, padeda kovoti prieš raukšleles. Tinka esant odos infekcijoms, padidėjusiam prakaitavimui, raumenų skausmams. Padeda balansuoti hormonus bei emocijas. Vengti naudoti nėštumo metu ar esant padidėjusiam kraujospūdžiui.

Pelargonijų vanduo tinka visų tipų odai visiems gyvenimo tarpsniams! Sureguliuoja, padeda atsistatyti tiek riebiai, tiek sausai, jautriai, išbertai odai. Pritraukia ir ant odos sulaiko drėgmę, tad kompresai puikiai gydo sutrūkinėjusias pėdas, alkūnes; padeda esant sutrūkinėjusiems kapiliarams, kuperozei, rožinei. Mažina kraujavimą, tad yra puiki priemonė tepti žaizdoms. Palengvina PMS, menopauzės simptomus.

Frankinsenso vanduo ypač tinka brandžios, raukšlėtos, papilkėjusios odos priežiūrai. Jaunina, švelnina ir stangrina odą, skatina ląstelių dauginimąsi. Hidrolatas naudojamas ne tik odos priežiūrai, bet ir aromaterapijai: nuramina, atkuria energijos tėkmę kūne.

Makiažo valymui rekomenduojamas nerolio vanduo, ypač tinkantis jautriai, mišriai, probleminei (bet ne sausai) veido odai. Turi antibakterinių savybių; švelniai ramina nervus, padeda streso, nervinio priepuolio ar panikos metu. Tinka ir apsiprausimams: saugo nuo bakterijų ir grybelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)