Pranešimą vokiečių kompanija išplatino po to, kai Didžiosios Britanijos transporto sekretorius Patrickas McLoughlinas prisijungė prie kolegų iš Vokietijos bei Italijos ir paragino Europos Komisiją imtis savo tyrimo.

Tačiau Vokietijos transporto ministras ketvirtadienį teigė, kad „Volkswagen“ patvirtino: dujų emisijų testai buvo klastojami ir Europoje. Kaltinimai dėl tokios praktikos vykdymo jai pateikti ir JAV. Apie tai praneša BBC.

Alexanderis Dobrindtas nurodo nežinąs, kokia dalis iš 11 mln. transporto priemonių, kurių duomenys buvo klastojami, tenka Europai. Anot pareigūno, dėl emisijų bus tikrinami ir kitų gamintojų automobiliai.

Tuo metu savo pranešime „Volkswagen“ teigia, kad skandalas dėl manipuliavimo išmetamųjų dujų duomenimis kilo tik dėl „Type EA 189“ modelio 2 litrų darbinio tūrio keturių cilindrų dyzelinio variklio ir gali būti siejamas tik su automobiliais, kuriuose įmontuotos šios jėgainės.

Vis dėlto kompanija neneigia, kad variklio valdymo programinė įranga, apie kurią iš esmės ir sukasi šis skandalas, buvo diegiama ir kituose dyzeliniuose agregatuose. Tačiau „Volkswagen“ tikina, kad netinkamas įrangos veikimas kituose motoruose neturėtų atsikartoti.

Žiniasklaidą pasiekia pranešimai, kad tiriami ir 3 litrų darbinio tūrio V6 dyzeliniai varikliai, kurie buvo montuojami „Audi“ bei „Porsche“ automobiliuose.

Savo ruožtu A. Dobrindtas teigia gavęs informacijos, kad „manipuliacijos, apie kurias kalbama, buvo vykdomos su 1,6 ir 2,0 litro dyzeliniu kuru varomus variklius turinčiomis transporto priemonėmis. Tokius variklius turi įmonės „Jetta“, „Beetle“, „Golf“ ir „Audi A3“ modeliai, JAV pardavinėti 2009-2015 metais, taip pat 2014-2015 metų gamybos „Volkswagen Passat“.

Ministro teigimu, patikros dėl galimo klastojimo bus atliktos ir kitų gamintojų pavienėms transporto priemonėms. „Aišku, kad Federalinė motorinių transporto priemonių tarnyba dėmesį koncentruos ne tik į įtariamus VW modelius, tačiau taip pat atliks ir atskirus tyrimus dėl kitų gamintojų automobilių“, – pažymėjo jis.

DELFI primena, kad Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Teisingumo departamentas pradėjo kriminalinį tyrimą dėl įtariamo automobilių gamintojo „Volkswagen“ taršos rodiklių klastojimo. Taip pat pranešama, kad šia byla, kurią Valstijų žurnalistai jau pakrikštijo „Dyzelgeitu“, susidomėjo ir JAV Kongresas.

Kaip rašo „Autonews“, „Volkswagen“ gali sulaukti kriminalinio tyrimo ir gimtojoje Vokietijoje. Pranešama, kad Braunšveigo miesto prokuratūra išplatino pranešimą, kuriame teigia atliekanti „ikityriminius veiksmus dėl keleto piliečių pateiktų skundų“.

Anot prokuratūros, kompanijai gali būti pateikti kaltinimai dėl sukčiavimo dideliu mastu.

Kaip jau skelbta, bendrovė prisipažino manipuliavusi testų, kurių metu buvo nustatomi išmetamųjų dujų rodikliai, duomenimis, tokiu būdu apeidama JAV taršos reikalavimus.

Koncernas jau atidėjo 6,5 mlrd. eurų galimiems nuostoliams kompensuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)