Ištinę pirštai

Pirštai ištinti gali dėl gausybės suvalgytų sūrių užkandžių ar menstruacijų periodu, tačiau jei druskos jūs vengiate ir žiedai vis tiek nebetinka, o menstruacijos dar toli, pirštų patinimas gali signalizuoti hipotiroidizmą – tai reiškia, jog skydliaukė gamina nepakankamai hormonų, reguliuojančių organizmo medžiagų apykaitą ir tinkamą kūno funkcionavimą.

Skydliaukės problemos gali nulemti lėtą medžiagų apykaitą, svorio didėjimą ir vandens kaupimąsi. Negydoma liga gali pasireikšti nuovargiu, lytinio aktyvumo sumažėjimu ir (blogiausiu atveju) širdies nepakankamumu. Paprastas kraujo testas gali parodyti skydliaukės veiklos sutrikimus.

Raudoni delnai

Niežtintys, degantys raudoni delnai gali reikšti egzemą – tai chroniška odos liga, kuri gali suaktyvėti patiriant stresą. Norint sumažinti sudirginimą, venkite potencialių cheminių dirgiklių ir rinkitės bemuilius prausiklius, visada mūvėkite pirštines, kai valote namus ar dirbate sode.

Jeigu tai nepadeda, delnų raudonumas gali atsirasti dėl alergijos papuošalams, kuriuose yra nikelio, chemikalams įvairiuose produktuose ar antibiotikams (simptomai gali atsirasti ir kitose kūno vietose).

Šios alergijos dažniausiai kelią susierzinimą, bet ne pavojų sveikatai; tačiau tik gydytojas tyrimais gali nustatyti, kas sukelia alergiją ir duoti patarimų, ko vengti. Tiesa, yra viena išimtis: jeigu esate nėščia, nesijaudinkite dėl raudonų delnų. Nėštumo metu kraujotaka suaktyvėja ir tai pasireiškia laikinu raudoniu maždaug pusei besilaukiančių moterų.

Išblyškę nagai

Nagai turėtų pabalti, kai juos paspaudžiame, ir atgauti rausvumą, kai atleidžiame. Jeigu nagai išlieka pabalę ilgiau nei minutę ar dvi, tai gali būti mažakraujystės ar geležies trūkumo požymis. Geležies trūkumas gali nulemti nuovargį ar (rimtesniais atvejais) širdies problemas, todėl reikėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją.

Norint išvengti geležies trūkumo, valgykite daug šio elemento (liesa mėsa, špinatai ar kitos tamsios daržovės, ankštiniai augalai ir riešutai ar sėklos, pavyzdžiui, migdolai ar moliūgo sėklos) ir vitamino C, kuris padeda įsisavinti geležį, turintį maistą.

Nutirpę, pamėlę pirštų galai

Mėlyni pirštų galai gali signalizuoti Raynaudo ligą – laikini kraujagyslių spazmai, ribojantys kraujo patekimą į pirštus (dėl to atsiranda nutirpimas). Ši liga pasitaiko 5-10 proc. žmonių. Ši liga dažniau pasitaiko moterims ir ją iššaukia stresas arba vėsus oras.

Raynaudo liga yra chroniška, tačiau neturėtų kelti didelio rūpesčio, nebent nutirpimas tęsiasi daugiau nei valandą. Tokiu atveju jums skubiai reikia kreiptis į gydytojus, nes tai kenkia pirštams. Pavojaus galima išvengti skatinant kraujo cirkuliaciją: meskite rūkyti ir vartokite mažiau kofeino, kadangi tai apsunkina kraujagyslių darbą. Be to, reguliariai sportuokite.

Bespalviai nagai

Nagai spalvą prarasti gali dėl grybelio, tačiau taip pat tai gali būti įspėjimu apie diabeto pavojų. Sergančių diabetu žmonių imuninė ir kraujagyslių sistemos gali būti pažeistos, o tai sukuria puikias sąlygas gyvuoti bakterijoms ir grybeliams. Šeimos gydytojas galėtų jums patarti, kaip išlaikyti normalų cukraus lygį kraujyje: pavyzdžiui, nevalgyti pusgaminių, vartoti daugiau žalumos, daržovių.

Trumpas smilius

Moterys, kurių rodomasis pirštas (smilius) yra mažesnis už bevardį pirštą, gali turėti padidėjusią osteoartrito ir policistinio kiaušidžių sindromo – hormoninis sutrikimas, galintis paveikti moters vaisingumą – riziką. Teigiamas dalykas? Mažesnė rizika susirgti širdies ligomis.

Didesnis testosterono, kuris siejamas su skeleto sveikumu, vaisingumu ir kraujotakos sistemos formavimusi, poveikis gimdai taip pat gali būti siejamas su ilgesniu bevardžiu pirštu. Tačiau nereikėtų pirštų ilgumo laikyti vieninteliu pavojaus ar saugumo signalu.

Svorio reguliavimas padeda saugoti sąnarius, vaisingumą ir širdį, nepaisant pirštų ilgumo. Stenkitės, jog kūno masės indeksas (KMI) būtų ne mažesnis nei 18,5 ir ne didesnis nei 25.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)