Kėdainių rajone 28 hektarus bulvių prižiūrintis ūkininkas Rolandas Andrulis sako, kad bulvės labiausiai nukentėjo nuo sausros.

„Mažai derliaus. Kaip tik šiuo metu kasame. Bent jau Kėdainių rajone labai prastai. Kas laistė, tai bulvių buvo pakankamai daug, tačiau nelaistomi plotai labai prastai suderėjo. Taip įvyko dėl sausros, kiti aplinkiniai rajonai gavo daugiau lietaus, o Kėdainiuose bulvių augimo periodu buvo labai sausa. Kolegų irgi neįspūdingi derliai“, – teigė R. Andrulis.

Pasak R. Andrulio, jeigu žemių ūkininkas netręštų, produkcija nesudygtų visai: „Bulvėms labai padeda trąšos. Jeigu jų nenaudotume, iš viso nieko nebūtų. Kartais, kad geriau augtų tręšiame ir bulvių lapus. Pats auginu išskirtinės kokybės produkciją, azoto kiekis mano žemės hektare siekia tik 122 kilogramus.“

Ūkininkas sako, kad taip ūkininkaujant galima pragyventi. Anksčiau verslininkui pavykdavo prasibrauti į užsienio rinką, tačiau kai pastaruoju metu sumažėjo derlius, jis didžiąją dalį produkcijos realizuoja mūsų šalyje.

„Bulves pardavinėjame prekybos tinklams, siunčiame į turgų ir vežame į užsienio šalis. Dabar praktiškai neeksportuojame, anksčiau tiekdavom į Rusiją, Azerbaidžaną, Serbiją. Vis dėlto praėjusiais metais pardavimo kaina buvo žema: bulvių kilogramą tekdavo pardavinėti už 5-6 euro centus. Šiemet italai iš mūsų nori pirkti bulves, tačiau kol kas nežinome, ar pavyks parduoti, nes nežinom iki galo, koks bus šių metų derlius. Jei bus mažas, tada automatiškai kils kaina ir kažin ar pavyks eksportuoti“, - kalbėjo ūkininkas.

Ūkininkas Stanislovas Aleksandravičius teigia, kad šie metai bulvių auginimui nebuvo ypač palankūs: „Bulvių derlius šiemet mažas, lietaus nebuvo, o mes įrangos laistymui neturėjome. Jei šiemet derlius bus visur mažas, gali išaugti bulvių kaina.“

Ūkininkas Gintautas Dominas, auginantis 213 hektarų bulvių plotą, derliumi nesiskundžia, tačiau nėra patenkintas dideliais prekybos centrų antkainiais:

„Mes darome viską, kad bulvės būtų sveikos, be jokių taškelių. Vežame jas į prekybos tinklus, su kuriais bendradarbiaujame jau 10 metų. Lietuva - tokia šalis, kad nebeliko smulkių parduotuvių, tik prekybos tinklai - daugiau nieko nėra. Mes sunaikinom visą smulkų verslą. Dabar visi labai stebisi, kad bulvių produkcija labai brangi. Taip yra dėl antkainio, kurį užsideda prekybos tinklai. Užsienyje viskas vyksta labai paprastai: kadangi savivaldą turi patys žmonės dažniausiai nusprendžia prekybos centro į miestą neįsileisti. Prekybos tinklai nusikelia į užmiesčius, o mieste įsikuria smulkusis verslas. Kainos tampa daug mažesnės, dėl to net patys prekybos tinklai priversti sumažinti kainas“, – samprotavo ūkininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)