Jose yra daug vitamino A ir E, vitamino C praktiškai daugiau nei citrinose, daug vitamino K ir rutino, B grupės vitaminų ir karotino.

Ypač aronijos vertinamos dėl mikroelementų – jose daug kalio, kalcio, magnio, kiek mažiau natrio, fosforo ir geležies.

Jose taip pat yra jodo, boro, vario, mangano, daug angliavandenių, naudingojo cukraus – fruktozės ir gliukozės, maistingų skaidulų (padeda užkietėjus viduriams), jose daug fitoncidų, vaisių rūgšties ir krakmolo.

Laikant uogas nulinėje temperatūroje išlieka šviežios iki pavasario.

Aronijas galima valgyti šviežias, šaldyti šaldiklyje, džiovinti.

Ką gydo aronijos?

Reguliariai valgant šias uogas sumažėja blogojo cholesterolio lygis, normalizuojasi kraujospūdis.

Gydymui ar profilaktikai aronijos rekomenduojamos sergant cukriniu diabetu, ateroskleroze, jos padeda esant sutrikusiam kraujo krešėjimui, reumatizmo priepuoliams, norint sustiprinti imunitetą, sergant akių ligomis, suprastėjus regėjimui.

Dėl pektinų aronijos pašalina iš organizmo toksines medžiagas ir sunkiuosius metalus. Aronijos mažina spazmus, žemina kraujospūdį, turi antiuždegiminių ypatybių, taip pat tulžį varančių, susiejančių ypatybių. Jos rekomenduojamos sutrikus hormonų pusiausvyrai.

Hipertonikams aronijos – švelnus, skanus vaistas.

Norint sumažinti kraujospūdį, reikia gerti aronijų sulčių (po 50 ml per dieną) arba suvalgyti po 100 g uogų tris kartus per dieną. Įprastai rekomenduojamas mėnesio – pusantro mėnesio kursas.

Hipertonijos profilaktikai reikia kasdien ryte ir vakare suvalgyti po 2 šaukštus uogų. Jas galima sutrinti su cukrumi arba su medumi.

Tiems, kieno ne tik aukštas kraujospūdis, bet ir vargina diabetas, nutukimas, galima daryti antpilą: 10 g džiovintų uogų užpilkite stikline verdančio vandens. Po pusvalandžio galima gerti arbatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)