Pasak mokslininkų, miegui reikėtų skirti trečdalį savo laiko. Posakį, kad žmogui pakanka šešių ar mažiau valandų jie vadina mitu. Dar XX amžiaus pradžioje žmonės miegodavo 9-10 valandų per parą. O ką daryti tiems, kuriems reikia prisitaikyti prie kiek kitokių darbo sąlygų: dirbti naktimis.

Dėl miego stokos sutrinka miego kokybė, dienos metu jaučiamas mieguistumas, žmonės tampa jautresni, gali sutrikti mityba. Ne mažiau svarbu tai, kad naktį dirbantys žmonės turi pasirūpinti kokybišku miegu po to.

Keli patarimai, ką vertėtų daryti tiems, kurie dirba naktinį darbą ir kai apima mieguistumas:

1. Dirbkite ryškiai ir gerai apšviestoje patalpoje. Būtinai tuo pasirūpinkite. Blanki šviesa ne tik priverčia dar labiau įsitempti akis skaitant ar rašant, dirbant kompiuteriu, bet ir labiau slopina, ramina žmogaus organizmą. Dėl netinkamo apšvietimo darbo vietoje gali būti sudėtingiau jaustis žvaliam.

2. Jei tai yra pamaininis darbas, susitarkite su darbdaviu, kad jis kuo mažiau kistų: dirbkite tomis pačiomis valandomis. Tokiu atveju, jūsų biologinis laikrodis pripras prie tokio grafiko ir jums bus lengviau dirbti, mažiau ims mieguistumas.

3. Suprantama, kad darbo metu, ypač naktį yra vartojama kava, joje esantis kofeinas padeda būti žvaliems, budriems. Tačiau tuo vertėtų nepiknaudžiauti ir ją gerti pirmomis darbo valandomis.

4. Vėdinkite patalpą. Dažnai naktį dirbantiems būna sunku susikaupti ir gali imti miegas, jeigu patalpoje yra labai karšta. Tad, jei galite vėdinkite ją kas dvi valandas, esant vėseniam orui ir išvėdintai patalpai geriau veikia žmogaus smegenų veikla.

5. Darbo metu, ypač jeigu tai yra sėdimas darbas patariama kas kartą atlikti mankštos pratimų: rankoms, kojoms, nugarai. Jie yra reikalingi ne tik jūsų nugarai, bet ir tam, kad būtumėte žvalesni.

6. Baigę darbą pasistenkite kuo mažiau praleisti laiko dienos šviesoje, grįžę pasirinkite kambarį, kuriame tamsiausia ar yra žaliuzės. Patartina naudoti ir užsidėti miego akinius. Taip pat, svarbu, kad aplink jus nebūtų triukšmo, tad galite pasinaudoti ausų kamštukais.

7. Nepersivalgykite. Dažna klaida, kuria daro suaugusieji: prieš eidami miegoti gausiai pavalgo. Kaip žinome, toks elgesys priverčia ypač funkcionuoti skrandį ir gali maišyti užmigti ar miegoti kokybiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)