Bėgimas, bėgimas, bėgimas. O kai sustojame neretai ir vėl bendraujame apie vaikus. „apie ką kalbėsite,kai vaikai išeis? Ką tada veiksite?“ – šie klausimai neretai išmuša iš vėžių ne vieną porą besilankančią mano kabinete. „Tikrai, o ką tada veiksime?“.

„Jau tada tai rasime ką veikti“,- atsako guvesni. Net neabejoju, kad ras, bet klausimas, ar kartu? Juk jeigu vienintelis porą laikantis ryšys galiausiai tampa vaikai, ar išliks pora, kai šis ryšys pasitrauks ir ims kurti savo gyvenimą? Taigi, kaip gyventi, kad vaikams išėjus nepasijustume nutolę vienas nuo kito nebepasiekiamu atstumu?

Santykiais reikia rūpintis, juos puoselėti kaip gėlę. Juk jei nelaistytume gėlių, jos galiausiai nustotų mus džiuginti savo gražiais žiedais, lygiai taip pat ir santykiai tarp sutuoktinių reikalauja rūpesčio. Pateiksiu Jums keletą patarimų, kaip rūpinimasis sutuoktinių santykiais galėtų padėti juos išlaikyti gyvus, o kartu suteiktų bendrumo jausmą, kuris yra būtinas, siekiant, kad tarp jų nedidėtų atsumas.

Pirmiausia pabandykite sukurti bendrus ritualus, kurie būtų tik jūsų su sutuoktiniu. Šie ritualai neprivalo užimti daug jūsų laiko, bet privalo būti pastovūs. Pavyzdžiui – 10 minučių pokalbio prieš miegą, bendra rytinis kavos gėrimas, išvyka dviese kartą metuose, ar sekmadieniniai pasimatymai – tai keletas tokių ritualų pavyzdžių. Aš net neabejoju, kad jūs galite jų prigalvoti dar įdomesnių ir įvairesnių, bet nepamirškite, kad ritualas tampa ritualu tik tada, kai jis nuolat kartojasi ir jo dalyviai suteikia jam reikšmės.

Įsiveskite kasdieninę „registraciją“ (check-in). Kad ir kaip keistai tai skambėtų, tačiau pasitikrinimas ir vienas kitam informacijos (ne tik apie tai, kur kada reikia būti ar pristatyti vaikus)perdavimas yra svarbi sutuoktinių tarpusavio santykių funkcija. Sari Harrar ir Rita Demaria siūlo štai tokį poros „registracijos“ variantą, kurį visai nesunku suderinti su užimta dienotvarke:

Pradėkite nuo pasakymo, ką vienas kitame vertinate (nepamirškime, kad tai kasdieninis reikalas, taigi šie pripažinimai gali būti labi nedideli, pavyzdžiui „Šiandien man labai patiko, kaip tu pagyrei mano aprangą ryte. Tavo nuomonė man labai svarbi“.

Pateikite naujos informacijos apie savo dieną.

Paklauskite sutuoktinio apie tai, kas jums šiandien kėlė nerimą, ar jus trikdė.

Pateikite nekaltinantį prašymą ar nusiskundimą („Prašau pakabinti rankšluostį po to, kai paii senuosius skalbimui, šiandien po dušo neradau rankšluosčio nusišluostyti“).

Pabaikite viltimi, kuri taip pat neturi būti labai didelė ar siekianti tolimą ateitį („Norėčiau kad galėtume penktadienį nueiti į kiną pasižiūrėti tą naują filmą“).

Ne mažiau svarbu santykių puoselėjimui nuolat klausti savęs „Ar tai mūsų santykiams nekenkia?“. Kai susiduriate su kokiu nors svarbiu sprendimu, stenkitės nekalbėti apie tai, ar tai gerai jums, ar jūsų sutuoktiniui, verčiau paklauskite, kiek tai gerai jūsų santuokai.

Dažniausiai atsakymas ateis intuityviai, jei tik sustosite ir pamąstysite apie tai. Tada pamatysite, kiek laiko tai gali atimti iš jūsų bendro laiko, kiek įtampos tarp jūsų tai sukels, ar bus įtraukti žmonės, sukeliantys grėsmę jūsų santykiams (pavyzdžiui jūsų buvusysis ar buvusioji). Jei tokio klausimo net nenorite sau užduoti, tai ženklas, kad tai, ką jūs sumanėte nėra gerai jūsų santuokai.

Kurkite sveikas ribas. Santuokai yra būtinos pusiau pralaidžios ribos, kurios leidžia jūsų draugams, šeimai ar kitiems asmenims susijungti su jumis, tačiau tik tiek, kad tai nesugriautų jūsų pačių planų ir troškimų. Tai gali tapti gana komplikuota, ypač lietuviškame kontekste, kai reikalai pasisuka apie jūsų tėvų šeimas. Taigi būkite atidūs.

Džiuginkite vienas kitą. Šiuo atveju galioja trys pagrindinės taisyklės: ieškokite ne savo sutuoktinio trūkumų, o privalumų, ugdykite bendrą humoro jausmą, ir dovanokite nuoširdžius ir specifinius(tik tam asmeniui skirtus) pagyrimus. Nebijokite pasakyti, ką savo sutuoktinyje vertinate labiausiai.

Planuodami laiką prioritetu laikykite savo santuoką. Nepalikite savo sutuoktinio tenkintis tik laiko likučiais. Planuodami ateinančias savaites pabandykite pirmiausiai surašyti jūsų bendrą laiką, o tada jau derinkite kitus įsipareigojimus.

Jūsų darbas netrunka 24 valandas 7 dienas per savaitę. Nepamirškite to. Nusistatykite aiškias laiko ribas, kada nebeatsiliepsite į darbo skambučius, kada nebeįjungsite kompiuterio, nedalyvausite socialiniuose tinkluose. Pagalvokite, kaip jūs neleisite technologijoms panaikinti ribos tarp darbo ir namų.

Susikurkite slaptą kodinį žodį, kuris reikš meilę tik jums dviems. Paslapčių turėjimas suartina. Bet jos neturi būti per didelės. Slaptas žodelis yra kaip tik.

Pasinaudokite šiais patarimais, ir jūsų ryšiui vaikų pasitraukimas baisus nebus. Tai bus galimybė dar labiau atrasti vienas kitą.