Dvi senosios Europos krepšinio mokyklos puikiai žino viena kitą, asmeninių sąsajų apstu ir tarp dabartinių Serbijos ir Lietuvos nacionalinių komandų atstovų.

Pavyzdžiui, gynėjas Nemanja Nedovičius 2012-2013 metais rungtyniavo Vilniaus „Lietuvos ryte“ kartu su Renaldu Seibučiu ir dalį sezono klausėsi Jono Kazlausko asistento Dariaus Maskoliūno nurodymų.

Kitas gynėjas Bogdanas Bogdanovičius gimė 1992 metais ir įvairiose jaunimo amžiaus grupėse kiekvieną vasarą varžėsi su Jono Valančiūno vedama Lietuvos komanda.

Bet abiejų ekipų krepšininkai prieš čempionato pusfinalį buvo tokie susikaupę, kad vengė persimesti net keliais žodžiais – tik pliaukštelėjo delnais su pažįstamais.

Penktadienį vakare Lilyje įvyksianti akistata turi ne tik turnyrinę prasmę – nugalėtojai žengs į finalą, kuriame laukia Ispanija, ir pelnys tiesioginį bilietą į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Dar daugiau atsakomybės užverčia gili Lietuvos ir Jugoslavijos bei ją keitusių valstybių tarpusavio kovų krepšinio aikštelėje istorija.


Labiausiai legendomis apipintą puslapį rašė A. Djordjevičius, 1995 metų Europos čempionato finale pataikęs 9 tritaškius į Lietuvos krepšį, surinkęs 41 tašką, įkalbėjęs dėl teisėjavimo pasipiktinusius lietuvius grįžti į aikštę ir užbaigti rungtynes, kuriose pergalę 96:90 šventė tuometė Jugoslavija.

Su dabartinės Serbijos reprezentacine ekipa Lietuvos rinktinė susidūrė keturis kartus: 2010 ir 2011 metais pergales šventė lietuviai, 2009 ir 2013 metai sėkmingesni buvo serbams.

Primename, kad antrasis Europos čempionato pusfinalis tarp Lietuvos ir Serbijos Lilyje vyks penktadienį, nuo 22 val. Lietuvos laiku.