Kitokie vakarai Senos pakrantėse. Puiku neskubant pasimėgauti pasivaikščiojimais po miestą prie Paryžiaus vynuogyno, dar šiltais rudens vakarais pasėdėti su vyno taure vienoje iš idiliškų kavinių Senos pakrantėje ar ant laiptų prie Švč.Jėzaus Širdies bazilikos Montmartre. Apsipirkti galite The Faubourg Saint-Honore rajone – ten pilna dizainerių parduotuvių, aplink Elizėjaus laukus daug aukščiausios klasės parduotuvių, o Saint-Ouen blusturgyje galima rasti unikalių dalykėlių. Džiazo mėgėjai renkasi tokiose vietose, kaip Caveau de la Huchette ir Au Duc des Lombardija. Vakarais prie Senos pakrančių vyksta šokiai. Nesunkiai pamatysite tas vietas, jei užsisakysite pasiplaukiojimą ar ekskursiją upe.

Nesibaigiančios Paryžiaus staigmenos. Paryžiuje yra daugiau kaip 150 meno galerijų, muziejų ir daugumą jų verta pamatyti. Svarbu suplanuoti savo laiką. Kai kurios galerijos – nemokamos, bet pagrindiniai, visiems žinomi ir turistus traukiantys objektai, – mokami. Jei planuojate aplankyti keletą muziejų, verta įsigyti muziejų bilietą, kuris galioja daugiau kaip 70 muziejų ir monumentų.

L`Ile de la Cite. Tai viena iš dviejų išlikusių salų Paryžiaus centre ir seniausia miesto dalis. Joje – Dievo Motinos katedra. Įspūdinga architektūra ir ypač V.Hugo sukurta istorija apie kupriaus Kvazimodo ir čigonės Esmeraldos meilę vilioja turistus į katedros apylinkes.

Sainte Chapelle – gotikinė koplyčia-relikvijorius. La Conciergerie, buvusi karališkoji pilis ir kalėjimas, dabar teisingumo rūmų dalis. Hôtel-Dieu de Paris – seniausia Paryžiaus ligoninė, įkurta 651m.

Eifelio bokštas buvo suprojektuotas kaip laikinas statinys vienai parodai, tačiau tapo labai populiarus. Verta užkilti į bokšto viršų, kad pamatyti visą iš 280 m. aukščio atsiveriančią Paryžiaus panoramą.

Triumfo arka. Keliaujantieji po Prancūziją juokauja pavargstantys nuo gausybės triumfo arkų. Paryžiaus Triumfo arka, stovinti Eliziejaus laukų gale, – antra pagal dydį iš visų išlikusiųjų. Ant arkos sienų iškalti karo generolų vardai, viduje veikia muziejus.

Panteonas. Jame palaidoti Prancūzijos istoriją kūrę ir jos vardą garsinę žmonės: Viktoras Hugo, Marija Kiuri, Aleksandras Diuma, Žanas Žakas Ruso, Volteras ir kiti.

Versalio rūmai. Liudviko XIV įsakymu du dešimtmečius statyti rūmai – karališkos prabangos pavyzdys ir tikras absoliutinės monarchijos simbolis.

Versalio sodai

Invalidų rūmai. XVII a. pab. pastatytas visuomeninis pastatų kompleksas buvo skirtas karo veteranams gydyti ir slaugyti. Dabar čia įsikūrę Armijos ir Istorijos muziejai, o savo amžino poilsio vietą čia rado žymiausias iš karvedžių – Napoleonas Bonapartas. Jo kapas Dome bažnyčioje į Invalidų rūmus kasdien sutraukia minias turistų.

Santarvės aikštėje (Place de la Concorde) XVIII a. pab. stovėjo giljotina. Čia buvo giljotinuoti: Liudvikas XVI, Marija Antuanetė ir kiti žymūs žmonės. Aikštėje dabar stovi 3000 m. senumo obeliskas iš Egipto.

Luvras. Įsikūręs milžiniškame pastate su 35,000 meno kūrinių – tai daugiausiai lankytojų pasaulyje sulaukiantis muziejus. Minios būriuojasi salėje, kur saugoma Leonardo da Vinčio Mona Liza.

Didieji rūmai (Grand Palais). Svarbiausių Paryžiaus kultūros ir meno įvykių centras: nuo tapybos parodų ir „Chanel“ mados kolekcijų pristatymų iki fechtavimosi čempionato.

Žoržo Pompidu centras. Šiuolaikinio meno muziejus. Futuristinis pastatas iš stiklo ir plieno visiškai išsiskiria iš prancūziškos architektūros konteksto. Rasite pažįstamų modernistų Pablo Pikaso, Salvadoro Dali, Vasilijaus Kandinskio darbų ir pačių naujausių šiuolaikinio meno eksponatų.

Orsė muziejus. Turi didžiausią impersionizmo ir postimpresionizmo šedevrų kolekciją ir yra įsikūręs buvusioje traukinių stotyje. Klodas Mone, Polis Renuaras, Vincentas Van Gogas, Edgaras Dega, Kamilis Pisaro – tik keletas garsiausių muziejaus eksponatų autorių pavardžių.

Lotynų kvartalas. Seniau universiteto apylinkėse nenutildavo Lotynų kalba – taip šnekėdavosi akademikai ir jų studentai. Jame rasite knygynėlių, meno dirbinių parduotuvių ir mažyčių kino teatrų.

Monmartras. Išsiruošus teks įveikti daug laiptų. Monmartras – aukščiausia Paryžiaus vieta, tad užlipę iki Švč.Jėzaus širdies bazilikos būtinai pasimėgaukite miesto panorama. Šis kvartalas kelis šimtmečius garsėja kaip menininkų vieta, gatvėse galite pamatyti juos tapančius, pardavinėjančius savo kūrybą. Kartu galite užsukti ir į Moulin Rouge kabaretą.

Maistas. Apie prancūzišką batoną ir raguolius sklando legendos visame pasaulyje. Maistas ir vynas čia geras net mažose kavinėse: prancūziški troškiniai, omletai, desertai (pvz. creme brûlée)… Būtina paragauti prancūziškų lietinių, vyno, ką jau kalbėti apie šampaną: juk Prancūzijoje, Šampanės regione, gaminamas tikrasis šampanas. Maisto kainos nesikandžioja, bet palikti arbatpinigių – būtina.

Viešbučiai. Galima rasti pigių, biudžetinių viešbučių pačiame miesto centre, Montparnase, kur lovos kaina nuo 14 £ bendrame kambaryje ir nuo 23 £ atskirame kambaryje.

Transporto kainos: Keliauti po Paryžių galima metro, tramvajais arba autobusais, ir jiems visiems galioja tas pats transporto bilietas. Bilietas į vieną pusę vietiniu transportu kainuoja 1,32 £. Patartina naudotis metro, jeigu norite aplankyti daugiau vietų: tai – greičiausias susisiekimo būdas.