Prieš dvejus metus Mantas Kalnietis ir Renaldas Seibutis pelnė po 17 taškų, o Lietuvos rinktinė Slovėnijoje Europos čempionate 81:77 nugalėjo Italiją ir pateko į pusfinalį. Tąkart Italijos komandą į priekį vedė 22 taškus pelnęs Marco Belinelli ir 15 taškų įmetęs Alessandro Gentile. Nors Danilo Gallinari yra 26-erių metų, NBA čempionate šis 208 cm ūgio puolėjas rungtyniauja jau šešerius metus. Tiesa, vienerius metus italas praleido be krepšinio dėl patirtos kryžminių raiščių plyšimo traumos.


Prieš trejus metus D. Gallinari sezono pabaigoje patyrė traumą, dėl kurios sezono nebaigė. Po to teko iškęsti tris operacijas ir praleisti visą 2013–2014 metų sezoną. Praėjusiais metais D. Gallinari grįžo į Denverio „Nuggets“ klubą. Buvęs šios ekipos lyderis po priverstinės pertraukos nedemonstravo kokybiško krepšinio ir prarado vietą starto penkete. Vėliau D. Gallinari patyrė dar vieną menisko traumą. Grįžęs į aikštę puolėjas žaidė nestabiliai, tiesa, sezono pabaigoje dukart pagerino savo rezultatyvumo rekordą pelnydamas iš pradžių 40, o po poros savaičių 47 taškus per rungtynes.

Pademonstravęs atsigavimo ženklus D. Gallinari sulaukė Denverio klubo vadovų pasiūlymo pratęsti sutartį. Neseniai italas pasirašė dvejų metų 37 milijonų dolerių kontraktą. Po nesėkmingų poros metų D. Gallinari susigrąžino pasitikėjimą savimi ir šiame Europos čempionate Italijos komandos sirgalius džiugina puikiu žaidimu ir sudėtingais taikliais tolimais metimais.

Starto penkete turėdama D. Gallinari ir A. Bargnani Italijos rinktinė yra bene vienintelė komanda šiame čempionate, kurios visi startinio penketo žaidėjai sėkmingai meta iš tritaškio zonos.

Neįprasta, tačiau prasčiausiai iš toli Italijos rinkinėje meta įžaidėjai Danielis Hackettas ir Andrea Cinciarini. Abu šie krepšininkai metė 18 tritaškių ir pataikė tik 5 kartus.

Dažniausiai „mėlynųjų“ ekipoje iniciatyvos imasi ir krepšį atakuoja jaunoji Italijos rinktinės žvaigždė A. Gentile. Vos 22-ejų metų 195 cm ūgio fiziškai itin stiprus krepšininkas nevengia rungtyniauti nugara į krepšį. Iš viso per rungtynes vidutiniškai pelno po 18 taškų, atlieka po 4 rezultatyvius perdavimus ir atkovoja po 5 kamuolius.


Puolime Italijos rinktinė daugiausiai remiasi tritaškiais metimais, tiesa, jei varžovai ima kibiau gintis ties perimetru, italai ima provokuoti pražangas. Pagal baudų metimų skaičių Italijos rinktinė pirmauja Europos čempionate. Vidutiniškai 20 baudos metimų per rungtynes atlieka „mėlynieji“.

Didžiausia italų problema, kurią įvardija visi krepšinio ekspertai, yra komandinė gynyba. Turėdama daug krepšininkų, galinčių ir norinčių užbaigti atakas, Italijos rinktinė negali pasigirti juodu darbu gynyboje garsėjančiais žaidėjais. Bene geriausiai besiginančiu krepšininku galima vadinti D. Hackettą. Šiam 27-erių metų 198 cm ūgio įžaidėjui tikriausiai bus patikėta Manto Kalniečio priežiūra.

Rungtynėse su Lietuva galvosūkį dėl aukštaūgių gynybos turės spręsti Italijos rinktinės strategas Simone Pianigiani. A. Bargniani nepasižymi patikima gynyba. Jį keičiantis 211 cm ūgio Marco Cusinas neatakuoja krepšio iš tolimesnės distancijos.

S. Pienigiani teks pasirinkti: dvigubinti gynybą prieš Joną Valančiūną ir puolimą išplėsti aikštėje laikant A. Bargnani arba pastarąjį sodinti ant suolo ir siųsti po krepšiu M. Cousiną, taip sumažinant ekipos puolimo arsenalą. Trečias pasirinkimas – 205 cm ūgio Nicolo Melli.

Italijos krepšininkai aštuntfinalyje 82:52 sutriuškino Izraelį. Jie pirmame etape B grupėje užėmė trečią vietą. S. Pianigiani auklėtiniai kiek netikėtai 87:89 pralaimėjo turkams, taip pat 82:101 nusileido serbams. Italai turėjo vargo net su islandais, kol galiausiai nugalėjo 71:64. Be to, Italijos ekipa palaužė Ispaniją 105:98 ir per pratęsimą 89:82 – Vokietiją.

Italai pasižymi galingu puolimu, turi puikių metikų, kurie sugeba ir efektyviai veržtis prie krepšio. Vidutiniškai net 66-is iš 86-ių Italijos rinktinės pelnomų taškų surenka keturi žaidėjai – D. Gallinari, A. Gentile, M. Belinelli ir A. Bargnani.

Italai lietuvius pranoksta taškais, bet kur kas prasčiau ginasi. Gebėjimu gintis S. Pianigiani auklėtiniai yra tarp autsaiderių. Italijos krepšininkai taikliau už mūsiškius meta ir dvitaškius, ir tritaškius, ir baudas, kur kas rečiau klysta.

Pasak kai kurių krepšinio specialistų, Italijos ekipa neturi tokio fiziškai stipraus ir patikimai besiginančio vidurio puolėjo kaip gruzinas Zaza Pačulija. Dėl to italams turėtų daug rūpesčių sukelti J. Valančiūnas.

Praėjusiose žemyno pirmenybėse Slovėnijoje Lietuvos rinktinė įveikė italus 81:77. O bene skaudžiausiai mūsų rinktinė italams buvo pralaimėjusi 2004 metų olimpinių žaidynių pusfinalyje – 91:100.

Transliacijų tvarkaraštis:

Trečiadienis, rugsėjo 16 d.

19.25 val. SerbijaČekija (VSB; tiesiogiai);
21.55 val. ItalijaLietuva (VSB ir TV3; tiesiogiai);
00.00 val. Serbija – Čekija (TV3; vaizdo įrašas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)