Sumanumas ir santykis su mokslu pradedamas ugdyti nuo pirmųjų žingsnių. Kaip ugdyti sumanų mažylį, bet nepersistengti?

Mažyliai itin smalsūs. Kiekvieną naują daiktą ar veiklą lydi begalė klausimų. Su tuo susiduria visi tėvai, tik galbūt ne kiekvienam žinoma, kad būtent ikimokykliniu periodu susiformuoja vaiko požiūris į pažinimą ir mokymąsi. Todėl šiuo momentu tėvų kantrybė atsakinėjant ir padrąsinimas skatina norą siekti daugiau žinių, atrasti ir pažinti, rašoma pranešime spaudai.

Pati pirma taisyklė ugdant sumanų mažylį – atsisakyti perdėto atsargumo. Draudimai bėgti, lipti, liesti mažyliui pamažu atima savarankiškumą ir norą pažinti tokį jam pavojingą pasaulį. Geriau jau pargriuvus kartu pagalvoti, kodėl taip nutiko ir ką reikia daryti, kad nesėkmė nepasikartotų.

Tai pirmoji pažintis su aplinka, atsargumo lavinimas, gebėjimų atitinkamai elgtis supančioje aplinkoje ugdymas. O kaip žinoti, kada metas pereiti prie tokių dalykų kaip skaičių, raidžių, spalvų ir formų pažinimas? Specialistai sako, kad reikėtų atsižvelgti ne tik į kitų vaikų patirtį, bet ir atidžiau sekti savo mažylio poreikius. Jo dar nesąmoningą norą mokytis atpažinsite iš klausimų apie tai, kas kur parašyta, susidomėjimo jums kažką skaičiuojant ar pastebėjus, kad tam tikrų spalvų daiktus į rankas vaikas ima dažniau. Pagaukite šią susidomėjimo akimirką ir pratęskite mokymąsi žaismingai. Lavinamieji žaislai yra puiku, tačiau pati pradžia – kasdienėje aplinkoje.

Mokykitės žodžių užrašydami daiktų pavadinimus ant lapelių, rytais įvardykite, kokios spalvos drabužiais vilkite. O kiek kiaušinių kepsite pusryčiams? Pradėjus nuo to, kas supa, bus kur kas smagiau ir įdomiau pereiti prie knygų bei žaidimų, juose aptikti atitikmenis iš aplinkos.

Knygas vartyti patariama jau nuo pusės metų, nes skaitymas nėra vien žodžiai. Šiais laikais esama ankstyviausiam amžiui puikiai pritaikytų leidinių, kuriuose tekstas – antraeilis dalykas. Čia dėmesys krypsta į aiškius, stambius piešinius, konkrečias spalvas ir išraiškingas detales. Šios knygos lavina pirmiausia emociniu požiūriu. Jei neseniai pūtėte balionėlį, valgėte bananą ar stebėjote mėnulį, vaikui bus didžiausias džiaugsmas šiuos objektus atrasti knygoje.

Viename naujausių tokių knygų pavyzdžių – „Sumanus mažylis“ (leidykla „Nieko rimto“, 2015 m.) – ne tik paprasti piešiniai ir lengvi žodžiai. Knygelė įprasto kartoninėms mažo formato, tačiau kiekvienas lapas ilgesnis už ankstesnį, tad knygelė linksmai atrodo, ją lengviau vartyti. Gyvumo, interaktyvumo suteikia piešiniai, puošti blizgiomis detalėmis, kurios spalvomis neperkrautoje iliustracijoje akcentuoja esmines dalis.

Tėvai neretai skeptiškai žiūri į kartono puslapių knygas su mažai teksto, nes tai esą pernelyg trumpo naudojimo daiktas, net ne visai knyga. Tačiau reikia nepamiršti, kad mažylis ir yra kitoks skaitytojas, o tokia knyga gali būti priskirta lavinamųjų žaislų kategorijai. Vaikui svarbiausia kartojimas, tad pakanka vos kelių žodžių, o toliau veiks vaiko vaizduotė. Pabandykite pagal iliustraciją kartu sukurti pasakojimą. Taip pat nepamirškite: kaip Jūs vaikui skaitote knygas, taip ir jis Jums gali „paskaityti“ savąją.

Lavinamieji žaislai ar žaidimai taip pat puikiai derinami su pažinimu kasdienėje aplinkoje. Tik čia dažniau viskas vyksta atvirkščiai. Padėliojęs kaladėles, pabandęs atitaikyti formas ar sujungdamas dvi paveikslėlio dalis vaikas būtinai norės išbandyti tai ne tik žaidžiant. Paskatinkite jį! Sudėkite parsineštus pirkinius į reikiamas vietas, kad tilptų, statykite bokštelius iš akmenukų kieme, o skirtingų rūšių riešutus suskirstykite į krūveles pagal formą. Mokymasis mažyliui dar neatskiriamas nuo žaidimo, tad įtraukti jį į pažintines veiklas paprasta. Visos veiklos tuo pačiu tampa lavinimusi ir žaidimu.

Tačiau nesvarbu kaip lavinatės: knygomis, žaislais ar tirdami aplinką, nepamirškite, kad vaikas gyvena savo pasaulyje, savo tempu, o daugiau – ne visada yra geriau. Ugdant norą mokytis, tą daryti kasdien svarbu, tačiau nepersistenkite. Vienas žaidimas prieš pietus, knygutės vartymas po pokaičio miego, o paskui tiesiog įtraukite vaiką į kasdienes veiklas ir visuomet kantriai atsakinėkite į jo klausimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją