„Yra keletas veiksmų, kurių imantis paruošite organizmą rudens iššūkiams ir išvengsite virusų, ligų. Kalbant apie imuniteto stiprinimą, svarbu suvokti, kad organizmo apsauga reikia pasirūpinti laiku, o ne tada, kai jau susiduriame su liga ir imuninė sistema yra jau nusilpusi. Puikiai padeda seni, laiko patikrinti dalykai, bet svarbu juos prisiminti bei taikyti“, – teigia sveikatos priežiūros specialistė, Regulatpro produkto vadovė Sandra Matkevičienė.

Sportas

Niekas taip nesilpnina organizmo kaip judesio trūkumas. Fizinis krūvis išjudina organizmą, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, padeda išvengti sąnarių, stuburo ligų, stiprina imunitetą, dėl to sportuojantys žmonės yra atsparesni įvairioms ligoms. Tačiau nereikia pamiršti, jog per didelis fizinis krūvis gali alinti ir duoti ne tokį rezultatą, kokio tikėtasi. Pernelyg daug pastangų reikalaujantis fizinis krūvis taip pat silpnina imuninę sistemą: po fizinio persitempimo 12 val. žmogus būna imlesnis įvairioms infekcijoms.

Miegas

Miegas yra kritiškai svarbus mūsų imuninei sistemai. Yra nedaug dalykų, kurie gali taip stipriai ją paveikti kaip miego trūkumas. Miego metu mūsų kūnas atsistato ir pasirengia naujai dienai. Nors visi esame skirtingi, bet daugumai mūsų reikia 7-9 valandų ramaus miego per naktį. Imunitetas pažeidžiamas, jei bent kelias naktis iš eilės miegama 4 ar dar mažiau valandų, tad gerai išsimiegoti (ir ne tik pakankamai ilgai, bet ir pakankamai kokybiškai) nepaprastai svarbu.

Detoksikacija

Mūsų organizmą veikia maisto produktuose esantys cheminiai priedai, užterštas oras, valymo priemonėse esantys žalingi chemikalai ir nepalankūs ekologiniai faktoriai. Jei mūsų imuninė sistema yra nuolat užsiėmusi bandydama pašalinti toksinus, tai ji turi mažiau energijos kovoti su virusais ir bakterijomis. Siekiant to išvengti, rekomenduojama 3-5 dienų detoksikacijos programą atlikti jau rudens pradžioje.

Pilnavertė mityba

Per dieną mūsų organizmas turi gauti apie 40 įvairiausių maistinių medžiagų. Labai svarbu neužmiršti maisto įvairovės. Esant dideliam gyvenimo tempui ne visada spėjame pasirūpinti pilnaverte mityba. Tokiu atveju gali pagelbėti maisto papildai, vitaminai.

„Rekomenduoju rinktis natūralius maisto papildus su šviežių vaisių, daržovių, riešutų, vaistažolių bei prieskoninių žolelių aktyviaisiais fermentais, kurie yra lengvai bei pilnavertiškai pasisavinami jau pradiniame vartojimo etape ir prasiskverbia iki pačių svarbiausių ląstelių branduolio, todėl veikia pagrindinius žmogaus organizmo energijos gamybos ir išsaugojimo procesus. Tokie papildai ne tik vartojimo metu stiprina organizmą, bet ir sukuria ilgalaikę naudą.“,- teigia S. Matkevičienė.

Viena iš itin organizmui naudingų medžiagų yra vitaminas D. Jo gauname saulės dėka, tačiau dienoms trumpėjant ir vėstant orams vis mažiau praleidžiame laiko lauke. Esant vitamino D trūkumui padidėja gripo ir kitų kvėpavimo takų ligų rizika. Taip atsitinka todėl, kad imuninė sistema dėl vitamino D stokos nebepagamina pakankamai natūralių antibiotikų. „Jeigu saulės mažai, vitamino D galima gauti su maistu, valgant riebią žuvį, kiaušinius ar vartojant specialius papildus.“,– pažymi S. Matkevičienė.

B grupės vitaminai yra atsakingi už gausybę svarbių mūsų kūne vykstančių procesų. B grupės vitaminai palaiko imuninę ir nervų sistemos funkcijas, taip pat dalyvauja audinių atsinaujinime. Reikalingą kiekį B grupės vitaminų (išskyrus B12) galima gauti tiesiog sveikai maitinantis.

Vitaminas C stiprina organizmo atsparumą, yra naudingas imuninei sistemai bei kaip antioksidantas saugo organizmą nuo ligas sukeliančių laisvųjų radikalų. Esant vitamino C trūkumui vis dažniau aplanko slogi nuotaika, sumažėja dėmesio sukoncentravimas, gali sutrikti miegas, todėl išlieka didelė tikimybė susirgti depresija. Vitaminas C gaunamas valgant citrusinius ir kitus šviežius vaisius bei daržoves.

Apranga: sluoksniavimas

Atvėsus orams turėtume vengti nedelsiant vilktis sunkius žieminius paltus. Rudens pradžioje kūnui reikia duoti šiek tiek laiko atvėsti nuo vasaros šilumos. Dėvint per daug drabužių organizmui neleidžiame prisitaikyti prie vėstančios temperatūros. Drabužius sluoksniuokime, kad, esant poreikiui, galėtume nusivilkti/užsidėti. Rudenį tai ypač aktualu, nes rytai ir vakarai paprastai būna vėsesni nei popietė, todėl rytais ir vakarais vilkime daugiau drabužių, o per pietus mažiau.

Grūdinimasis

Nors visi žinome, kad užsigrūdinę žmonės serga rečiau, ne visi skubame sekti sveikuolių pavyzdžiu. Rezultatas – varvanti nosis, nuolatiniai peršalimai, krūva išmestų pinigų vaistams. „Nebijokime rytais palįsti po kontrastiniu dušu. Miegokime ir mankštinkimės prie atviro lango ar orlaidės. Svarbu pamažu grūdinti organizmą.“,– tikina S. Matkevičienė.

Ruduo – tinkamiausias metas stiprinti sveikatą. Palaikykime stiprią imuninę sistemą reguliaria mankšta, kokybišku miegu ir sveika mityba. Skirkite daugiau dėmesio sveikatai ir išvengsite visų rudeninių ligų bei virusų!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)