Dažniausiai įprasta konservuoti grybus, vaisius ir daržoves, tokius kaip agurkai, vyšnios, baravykai. Tačiau šiuo metu galite tam panaudoti ir kitokius, sezoninius, produktus. Tad prekybos tinklas „IKI“ siūlo du receptus, kuriais pasinaudoję arbūzais ir obuoliais vaišinsitės visą žiemą.

Nors kartais pritrūkstame originalių idėjų konservavimui, svarbiausia yra žinoti, kaip eksperimentuoti: „Arbūzai ar net vištiena – puikiai tinka konservavimui, nors jie ir nėra patys populiariausi produktai šiam procesui. Pasirinkę bet kurį maisto produktą, įsitikinkite, jog naudojate tam skirtas priemones ir laikotės visų saugumo ir sandarinimo taisyklių tam, kad jūsų ruošiamas maistas „žiemos miegui“ išliktų gerai apsaugotas“, – sako kulinarijos specialistė Aistė Rasmussen.

Konservuotas arbūzas

Pasak A. Rasmussen, retas tautietis žino, jog konservuoti galima ir arbūzus: „Tai dar nėra mūsų kultūroje taip išpopuliarėjęs vaisius, kaip, pavyzdžiui, Gruzijoje. Arbūzai vis dar laikomi labai egzotiškais. Tačiau konservuotas jis tikrai neatsibodęs ir neprastas savito skonio priedas, kuris puikiai papildys mėsos, paukštienos ar žuvies patiekalus bei per žiemos ar kitas šventes savo gaiviu kvapu primins vasarą.“

Norintiems išmokti, kaip konservuoti arbūzus, kulinarai siūlo nesudėtingą receptą.

Arbūzą reikia supjaustyti ne itin dideliais gabalėliais. Jei norite, jog arbūzas neprarastų savo „vaizdo“ – žievės nepašalinkite, taip – originaliau. Tačiau, jei taupote vietą – žievę galima pašalinti per daug nenusižengiant receptui. Į 1 litro talpos stiklainius dedame po 2 skilteles česnako, krapų, pusę krieno lapo, juodųjų pipirų pagal skonį. Arbūzo riekelės bus dedamos paskiausiai.

Po to kulinarė siūlo pradėti gaminti konservuojantį skystį. Tam į puodą reikia įpilti 1 litrą vandens, 1 stiklinę vyno acto, įdėti 2 šaukštus druskos ir 6 šaukštus cukraus. Visą mišinį užvirinkite. Galiausiai telieka stiklainius su arbūzo riekelėmis užpilti šiuo marinatu.

Paskutiniame konservavimo etape stiklainius dėkite į katilą su vandeniu, pridengdami dangteliu ir užvirus sterilizuokite juos 5 minutes. Praėjus nurodytam laikui, taros dangtelius sandariai užsukite, viską apverskite, kad stiklainis stovėtų ant dangtelio ir palikite dviem paroms. Galiausiai, stiklainius su konservuotais arbūzais perkelkite į vėsią, tamsią patalpą.

Konservuoti obuoliai

Pasak kulinarų, geriausia konservuoti obuolius, kurie nėra labai saldūs, bet ir nėra pernokę. Pirmiausia obuolius reikia nuplauti, išimti sėklalizdžius, tačiau jei jums netrukdo – galite juos ir palikti. Obuolius perpjaukite per pusę ir nulupkite luobelę. Geriausia tam naudoti figūrinį peiliuką – juo nesunkiai bei plonai pašalinsite nepageidaujamas vaisiaus dalis. Jei išdarinėjate obuolius – būtinai reikia juos iškart merkti į citrina parūgštintą tirpalą, kad nepatamsėtų.

Tuomet imkitės ruošti obuoliams skirtą sirupą. Jums reikės 2 litrų vandens ir 0,5 litro cukraus. Viename puode reikės užvirinti paprastą vandenį, o kitame – sirupą. Sudėkite obuolius į 3 litrų talpos stiklainius ir pirmiausia juos užpilkite paprastu vandeniu, uždėkite dangtelius ir taip palaikykite nuo 6 iki 10 minučių.

Praėjus nurodytam laikui, vandenį nupilkite, obuolius stiklainyje pašlakstykite 0,5 arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties, įmeskite keletą gvazdikėlių arba cinamono lazdelę ir užpilkite sirupu. Po to dangtelius užsukite.

Stiklainius reikia statyti ant dangtelių ir palaukti kol atvės. Pasak prekybos tinklo kulinarijos centro vadovės, šie obuoliai puikiai pagardins paukštienos patiekalus, tiks su želė arba juos pačius tiesiog galėsite patiekti kaip desertą, pagardintą skrudintais riešutais.

Kiek konservai laikysis?

Tinkamai užkonservuoti, laikomi vėsioje ir sausoje vietoje, produktai išsilaikys apie vienerius metus. Konservai, jei saugomi šiltoje vietoje – prie karštų vamzdžių, krosnies arba netiesioginių saulės spindulių, gali prarasti dalį savo kokybės ir tapti nebevalgomi per keletą savaičių ar mėnesių, priklausomai nuo temperatūros. Nuo drėgmės gali atsirasti rūdys ties guminėmis juostomis ar ant metalinių dangtelių, skystis gali imti tekėti iš vidaus ir tai sugadins produktą.

Konservavimas – tai dar viena sritis, kur galima eksperimentuoti bei atrasti puikių skonių, išsaugoti vaisius ir daržoves, kuriuos negalvojote, kad galima konservuoti. Tačiau ruošdami produktus žiemai – būtinai laikykitės visų konservavimo taisyklių, kad derlius išsilaikytų kuo ilgiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją