Nepamirškite, kad ant kiekvienos nėščiosios kortelės yra užrašytas jus prižiūrinčio gydytojo telefono numeris. Jis užrašytas ne šiaip sau. Jeigu tik jums kyla nerimas dėl vienos ar kitos savo būsenos, būtinai skambinkite daktarui. Telefono numeris tam ir duodamas, kad konsultuotumėtės su specialistu.

Žemiau pateikiame sąrašą simptomų, kurių negalima ignoruoti. Jeigu tau nutiko kažkas panašaus, ir niekaip negali priskambinti tave prižiūrinčiam daktarui, patartina vykti į artimiausią ligoninės skyrių.

Problemos šlapinantis: šlapinantis jauti deginimą, skausmą.

Apsinuodijimo požymiai: daug vemi ir net pakilo temperatūrai.

Karščiavimas: pakilo temperatūra daugiau negu 38 laipsniai.

Regos sutrikimai: staiga tau pradeda dvejintis vaizdas, atsiranda tarsi mirgėjimas akyse, „skraido muselės“ ar kiti keisti reiškiniai akyse.

Galvos svaigimas: pradeda svaigti ar stipriai skaudėti galvą, sutrinka koordinacija, stringa kalba.

Mėšlungis: pradeda kankinti mėšlungis, kuris niekaip nepraeina net darant tempimo pratimus, jeigu, rodos, viena koja patino labiau už kitą.

Trauma: gavai smūgį į pilvo sritį, ar patyrei avariją, net jeigu jautiesi gerai, vis tiek, būtinai pasikonsultuok su daktaru.

Silpnumas: tau svaigsta galva, stipriai plaka širdis ar jauti širdies permušimus.

Kvėpavimo sutrikimai: tau pasidarė sunkoka kvėpuoti, atsirado kosulys, galbūt net su krauju.

Vidurių užkietėjimas: tau užkietėjo viduriai ir niekaip negali išsituštinti daugiau kaip 24 valandas.

Niežėjimas: pradeda niežėti visą kūną ar įkyriai niežti liemens, rankų, kojų, delnų ar padų sritis.

Gripas ar kt. liga: jeigu susirgai gripu, vėjaraupiais, raudoniuke ar kita liga, nesigydyk namuose, o kreipkis konsultacijai.

Vaisiaus judesių sumažėjimas, dingimas: kai aiškiai jausi savo kūdikėlio judesius, visuomet juos fiksuok mintyse. Jeigu pastebėsi, kad kurį laiką nejauti judesių ar jų skaičius itin sumažėjęs, ramiai atsigulk, atsipalaiduok, pakutenk pilvuką, švelniai pabaksnok. Jeigu vis tiek nejauti judesių, kreipkis į daktarą.

Skausmas: stiprus, nuolatinis, ilgalaikis skausmas pilvo srityje nėra normalu. Nėštumo metu augant gimdai, moterys dažnai jaučia kartais aštrų, kartais buką skausmą pilvo srities šonuose, tačiau šis skausmas trumpalaikis. Suskaudo ir praėjo. Jeigu tau maudžia nuolat, tas maudimas net vargina, nedelsiant pasitark su gydytoju.

Tepimas ar kraujavimas: paprastai nežymus tepimas iš makšties galimas pačioje nėštumo pradžioje, kuomet vaisius įsitvirtina gimdoje. Galimos kraujingos išskyros, pasišalinančios kartu su gleivių kamščiu prieš gimdymą. Kitais atvejais, tepimas nėra įprasta. Pastebėjus kraujo dėmeles, pasikonsultuok su daktaru. O jeigu pradėjai smarkiai kraujuoti, tuomet atsigulk ant lovos ir nedelsiant išsikviesk greitąją pagalbą.

Makšties išskyrų pagausėjimas: normalu, kad nėštumo metu yra išskyrų, tačiau jeigu matai žymų jų pagausėjimą, spalvos pasikeitimą, kvapą, jeigu atrodo, kad jos pasidarė skaidrios, vandeningos, su kraujo siūleliais, nedelsiant pasikonsultuok su daktaru.

Priešlaikinio gimdymo požymiai: jeigu tau dar nėra 37 savaičių ir tu pajutai nugaros skausmą, pilvo skausmą, daugiau nei 4 gimdos susitraukimus per valandą, jeigu jauti sunkumą dubens srityje, būtinai paskambink daktarui.

Tinimas: veido, rankų patinimas nėštumo metu yra normalu, tačiau jeigu pastebėjai, kad tau stipriai tinsta kojos ir kulkšnys, rodos, staiga priaugai daugiau svorio, nedelsiant skambink daktarui.

Depresija: jei apima didelis nerimas, nusivylimas, liūdesys, užeina panikos priepuoliai, nebegali susitvarkyti su savo kasdieniais rūpesčiais, kyla mintys apie savęs žalojimą, reikia kreiptis pagalbos.