DELFI žurnalistai pakalbino Rygos gatvėse sutiktus gyventojus ir stengėsi išsiaiškinti, ką jie žino apie artėjančią didžiausią krepšinio šventę Europje.

Latvijoje krepšinis nėra labai svarbus

DELFI Rygos gatvėse sutikti broliai Normundas ir Nauris Maciai nestokojo optimizmo, tačiau pripažino, kad Latvijoje krepšinis nėra svarbus sportas.

„Labai labai laukiame čempionato, jau tiek laiko laukiame, kad atrodo, jog diena eina kaip metai. Matote, kad reklamos mieste nėra daug, Latvija yra ledo ritulio šalis, jie labai myli šį sportą, dėl to krepšinio čempionatas bus šventė lietuviams. Bet labai smagu, kad čempionatas yra Rygoje, mes, lietuviai, viską laimėsime ir važiuosime į Prancūziją pasiimti medalių“, - šypsojosi N. Macius.

Paklausti, ar lietuviai ir latviai nesusipyks per tarpusavio dvikovą, broliai teigė, kad galbūt kažkiek priešpriešos bus: „Mes, lietuviai, esame stipresni. Tačiau silpnesni prieš stipresnius visada labai nori laimėti. Tačiau mes tikrai laimėsime ir po to viskas bus labai gerai.“

Broliai palankiai įvertino ir Latvijos galimybes Rygoje: „Latviams reikės labai daug kovoti, kad nuvažiuotų į Prancūziją, bet manau, kad jie pateks į antrą etapą. Manau, kad latviai galėtų užimti trečią vietą grupėje, o jeigu pavyktų užimti antrą vietą, iš viso būtų super. Žinoma, mes, lietuviai, užimsim pirmą vietą.“

Broliai Maciai nuo šeštadienio Rygos centre atidaro fanų zoną, kurioje lauks visų Lietuvos krepšinio aistruolių.

Gyventojai žino nedaug

Dažniausiai DELFI kalbinti latviai teigė kažkur girdėję, kad čempionatas vyks, tačiau neįstengė išvardinti komandų, prieš kurias jų rinktinė kausis čempionate.

Reklamų, skelbiančių apie Europos krepšinio čempionatą, Latvijoje yra, tačiau tai ne iš tolo neprilygsta Lietuvos reklamų bumui. Didžiausios reklamos kabo centre arba ant arenos, kurioje žais komandos.

„Žinau tikrai nedaug, krepšinis nėra mano mėgstamiausias sportas. Man jis patinka, tačiau nesu labai gerai informuotas apie čempionatą. Mačiau kelias reklamas senamiestyje, tačiau gerai ir nesupratau, kas ir kodėl vyksta. Tačiau vis tiek esu labiau futbolo žmogus“, - kalbėjo sutiktas latvis.

„Girdėjau apie čempionatą, mačiau reklamas Rygoje. Nepavadinčiau savęs krepšinio sirgale, tačiau manau, kad rungtynes žiūrėsiu. Manau, kad Latvijos komanda čempionate bandys parodyti geriausius rezultatus, kokius tik gali. Dar nežinau, prieš ką mes žaisime, dar neturėjau laiko pasižiūrėti, tačiau manau, kad išsiaiškinsiu“, - sakė Rygos gyventoja.

„Nežinau visiškai nieko apie čempionatą“, - pripažino jaunas latvis.

„Ne, nieko nežinau, tačiau pastebėjau reklamų miesto centre. Nesu krepšinio sirgalius, tačiau reklamas pastebėjau, reiškiasi, kad informacijos užtenka“, - kalbėjo vaikinas.

Kitas sutiktas vyras pripažino, kad Latvijoje visai kita sporto šaka yra antra religija: „Taip, aš žinau, kad greitai prasidės čempionatas. Jeigu atvirai, net neįsivaizduoju, kokį rezultatą Latvija pademonstruos čempionate, nesidomiu krepšiniu. Krepšinis nėra labai svarbus sportas Latvijoje, populiariausias čia yra ledo ritulys.“

„Manau, kad mūsų lūkesčiai čempionate yra dideli. Mes tikimės iškovoti daug pergalių. Tačiau neįsivaizduoju, prieš ką mes žaisime“, - svarstė pakalbinta mergina.

Dar viena rygietė džiaugėsi, kad čempionatas vyksta jų šalyje: „Visi perka bilietus, labai smagu, kad toks renginys vyksta būtent Latvijoje, nes mes esame tokia maža šalis. Mūsų komanda pabandys laimėti čempionatą.“

DELFI pakalbinta čempionato savanorė be vargo išvardino visas komandas, su kuriomis žais Latvijos rinktinė: „Galiu pasakyti, kad reklamų yra nemažai: prekybos centruose, stotelėse. Žinau visas komandas, prieš kurias žais Latvija: Lietuva, Estija, Ukraina, Belgija, Čekija.“

* * *

Europos čempionatas keturiose šalyse (Latvijoje, Kroatijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje) vyks rugsėjo 5-20 dienomis. Lietuvos krepšininkai D grupėje Rygoje grumsis su Latvijos, Čekijos, Estijos, Belgijos ir Ukrainos atstovais.

Pirmą mačą mūsiškiai žais šeštadienį, rugsėjo 5 d., 21 val. 30 min. su ukrainiečiais.

Europos čempionate bus kovojama dėl kelialapių į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Tiesiai į olimpiadą pateks dvi Senojo žemyno pirmenybių finalo dalyvės. Turnyre 3-7 vietas užėmusios rinktinės žais olimpinėse atrankos varžybose.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis Europos čempionato starte:

Rugsėjo 5 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Ukraina

Rugsėjo 6 d. (Ryga) 18:30 Lietuva – Latvija

Rugsėjo 7 d. (Ryga) 15:30 Lietuva – Belgija

Rugsėjo 9 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Estija

Rugsėjo 10 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Čekija.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)