Pirmakursių nepatyrimu naudojasi net gydymo įstaigos. Į universitetus rugsėjo mėnesį dažnai užsuka gydymo įstaigų atstovai ir dairosi išsiblaškiusių jaunuolių. Jiems yra siūloma persirašyti į privačias gydymo įstaigas. Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas sutinka, kad studentams persikėlus gyventi į kitą miestą, verta pagalvoti ir apie persiregistravimą, tačiau šis sprendimas turėtų būti priimamas gerai viską apsvarsčius. Anot studentų sąjungos prezidento, daugelis pirmakursių nukenčia susivilioję melaginga informacija. „Norime perspėti studentus. Persiregistravimas pats savaime nėra blogybė, tačiau nereikia susivilioti siūlomomis dovanomis ar akcijomis,“ – sako P. Baltokas.

Privačių gydymo įstaigų atstovai vilioja pirmakursius persirašyti, o už tai žada įvairias nuolaidas: neva tik ten studentai galės įsigyti reikiamas medicinines pažymas. Pasitaiko net tokių atvejų, kad studentams meluojama, jog vienu metu galima būti prisiregistravus ir dvejose gydymo įstaigose – taip netgi gauti dvigubą sveikatos draustumą. Tačiau tokia veikla yra neteisėta, o suklaidinti studentai susiduria su rimtais nemalonumais.

Jaunuoliai turėtų įsidėmėti vieną paprastą dalyką – pagal Lietuvoje galiojančią tvarką galima būti prisiregistravus tik vienoje gydymo įstaigoje. Joje susirgus suteikiama pagalba. Melagingai informuoti studentai, po persirašymo susirgę kartais kreipiasi į ten, kur buvo prisiregistravę anksčiau. Jie net nepagalvoja, kad sunegalavę jau negalės lankytis gimtojo miesto poliklinikoje.

Vilniaus TLK direktorius Vytautas Mockus teigia, kad studentai turėtų mąstyti kritiškai: „Ar keisti gydymo įstaigą, ar ne, jaunuoliai turėtų apsispręsti patys. Nebūtina persirašyti tik dėl to, kad pradėjo studijuoti. O tie, kurie jau priėmė sprendimą, turėtų viską gerai apgalvoti – gydymo įstaigų pasirinkimas Vilniuje yra iš tiesų didelis.“

Visi studentai, kurie aukštosiose mokyklose studijuoja pagal nuolatines arba dienines programas, yra draudžiami valstybės, o jų gydymas finansuojamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Tai reiškia, kad už gydymą patiems mokėti nereikia. Tereikia žinoti savo teises ir nesusižavėti melagingai siūlomomis nuolaidomis bei akcijomis.

Kita vertus, studijuojantiems neakivaizdiniu būdu sąlygos yra kitokios. Nedirbantys ir darbo biržoje neužsiregistravę neakivaizdinių studijų studentai gydymo paslaugas gauna, jei patys savarankiškai moka Privalomojo sveikato draudimo įmoką, kuri šiuo metu yra 29 eurai.

Pasitikrinkite žinias ir jūs:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją