Policijos pranešime nurodė, kad tą dieną sieną šalia Vengrijos pietinio miestelio Roskės kirto rekordinis skaičius migrantų – iš viso 2 093 žmonės.

Jie buvo dalis iš maždaug 7 000 pabėgėlių, kurių kelionė tolyn į Europos Sąjungą buvo laikinai užblokuota praeitą savaitę, kai Makedonija paskelbė nepaprastąją padėtį ir uždarė savo sienas dėl milžiniško žmonių antplūdžio, Europai išgyvenant didžiausią migrantų krizę nuo Antrojo pasaulinio karo.

Daugelis pabėgėlių pasakojo naujienų agentūros AFP korespondentams prie Vengrijos sienos, kad jie kirto Serbiją, atvykę per Makedoniją ir Graikiją.

„Dviem dienoms buvom sustabdyti Makedonijoje – kilo baisios riaušės, policija naudojo ginklus ir leido ašarines dujas. Mačiau vieną seną moterį, kuri buvo sumušta, o jos pinigai ir dokumentai – atimti“, – pasakojo vienas 29 metų IT inžinierius iš Mosulo miesto Irake, kuris paliko savo namus, bėgdamas nuo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“. Vyras prašė neviešinti jo vardo.

Vengrija nuo šių metų pradžios užregistravo jau per 100 tūkst. prieglobsčio prašančių asmenų – dvigubai daugiau negu per visus 2014 metus. 2012 metais tokių asmenų tebuvo apie 2 000.

Rugpjūtį atvykėlių antplūdis labai padidėjo – per dieną į šalį atkeliauja apie 1,5 tūkst. žmonių. Konservatyvi Vengrijos vyriausybė anksčiau paskelbė įrengsianti spygliuotų vielų tvorą palei visą savo pietinę sieną su Serbija.

Pastarosiomis dienomis pabėgėliai patekdavo į Vengriją eidami geležinkeliu netoli Roskės miestelio – vieno iš nedaugelio pasienio ruožų, kuri dar nėra įrengtos spygliuotos vietos ritinių užtvaros. Vyriausybė žada visiškai užtverti sieną iki rugpjūčio 31 dienos.

Ta tvora yra tik viena iš kelių griežtų vyriausybės priemonių nuo migrantų antplūdžio. Budapeštas taip pat sugriežtino prieglobsčio suteikimo sąlygas, baudas už neteisėtą sienos kirtimą ir planuoja uždaryti nuolatines pabėgėlių stovyklas.

Vokietijoje netoli sostinės planuota pabėgėlių prieglauda tapo įtariamo padegimo taikiniu

Berlyno prieigose supleškėjo pastatas, kuriame planuota įrengti pabėgėlių centrą, antradienį pranešė Vokietijos policija, o pareigūnai žadėjo imtis griežtų veiksmų prieš kaltininkus, jeigu bus nustatyta, kad numanomo padegimo taikinys buvo prieglobsčio prašantys žmonės.

Sporto salė Naueno miestelyje, esančiame už maždaug 20 km į šiaurės vakarus nuo Berlyno, nuo rugsėjo turėjo įsikurti 130 prieglobsčio ieškotojų, bet dabar tą pastatą sunaikino ugnis.

Žmonės per šį incidentą nenukentėjo.

Vietos policija sakė, kad padegimas yra tikėtina gaisro priežastis, nes liepsnos labai sparčiai išplito tuščiame pastate.

„Jeigu tyrėjai nustatys, kad tai buvo ksenofobijos aktas, Brandenburgo policija ir teisingumo sistema padarys viską, kad kaltininkai būtų patraukti atsakomybėn“, – sakoma šios žemės prezidento Dietmaro Woidke pranešime.

„Bet kokios formos ksenofobijai tolerancija bus nulinė“, – pabrėžė jis.

Vokietijos pareigūnai sunerimę dėl išpuolių prieš migrantus bangos, šaliai ruošiantis priimti rekordinį prieglobsčio prašančių žmonių skaičių – 800 000.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)