Savarankiškai vaikui nepavyks susitvarkyti su šia problema, todėl mylintys ir dėmesingi tėvai turėtų įdėti pastangų, kad padėtų savo atžalai sugrįžti į vėžes.

Jūsų vaikui tenka anksti keltis ryte ir eiti į pamokas, mokykloje leisti beveik visą dieną, o grįžus namo ruošti namų darbus. Mokslo metų pradžioje tėvai turėtų daugiau dalyvauti vaiko gyvenime: padėti jam ir palaikyti.

Nepamirškite, kad visos pradžios visada būna sunkiausios, todėl ir Jūsų vaikui bus itin sunku. Jeigu jis ko nors nesupras arba rugsėjį pradės nuo blogo pažymio bei nenoriai ruoš pamokas – neverta jo dėl to kaltinti, barti ar bausti. Geriausia, ką galite padaryti – nustatyti, koks dalykas vaikui sekasi sunkiausiai, ir nusamdyti privatų mokytoją kelioms papildomoms pamokoms, kurių metų vaikas šiek tiek pasivys arba net išmoks vieną ar kelias temas į priekį.

Svarbiausia suprasti, kad vaikui reikia laiko, nedaryti spaudimo ir po mėnesio jau galėsite pradėti laukti gerų pažymių. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad kiekvienas vaikas per skirtingą laiko tarpą adaptuojasi mokykloje, dažniausiai tai priklauso nuo amžiaus. 1-4 klasių mokiniai gali užtrukti ir pusantro mėnesio, 5-6 klasių – apie mėnesį, o vyresni adaptuojasi per porą savaičių.

Pasirūpinkite tuo, kad jūsų atžalos gyvenime būtų kuo mažiau kompiuterio ir televizoriaus, kad ir kaip tai padaryti būtų sunku. Privaloma sumažinti apkrovas vaiko psichikai. Jis turi kuo daugiau aktyviai judėti, gerai maitintis ir pakankamai miegoti.

Jei jūsų vaikas tik dabar eina į pirmą klasė – teks įdėti daug daugiau pastangų. Reikės daug rūpestingumo, dėmesio, supratingumo bei kantrybės. Pirmokui reikėtų sudaryti dienos rutiną, o už kiekvieną pasiekimą būtų gerai jį kažkaip motyvuoti, kad atsirastų dar didesnis stimulas mokytis geriau. Taip pat svarbu jį išmokyti paprasčiau reaguoti į nesėkmes, juk gyvenime būna įvairių situacijų.

Jei jūsų mažylis prieš tai lankė vaikų darželį, įsilieti į režimą ir mokyklos kolektyvą jam nebus taip sudėtinga.

Atminkite, kad pirmieji mokslo metai mokykloje yra vienas atsakingiausių laikotarpių tiek vaikui, tiek jo tėvams, todėl kad nepasisekus jam įskiepyti meilės mokslams ir mokyklai pirmaisiais metais, mažai tikėtina, kad jums pasiseks tai padaryti ateityje. Sukaupkite visą savo kantrybę ir tuomet jums be abejonių pasiseks!

Psichologė pataria mokykla džiaugtis sąmoningai

Mokymų ir psichologinio konsultavimo centro psichologė Vitalija Mikutaitienė pasakojo, kad jei tėvai sąmoningai nerengs vaiko mokyklai, tai vaikui gali formuotis atmestinis požiūris į mokyklą ir mokymąsi: „Jei šeimoje bus kalbama, kad „mokslas tik pinigų kišimas į balą“, tai labai tikėtina, kad vaikas gali nesistengti mokytis ar net imti praleidinėti pamokas, jau pradinėse klasėse.“

Psichologė pabrėžė tėvų bendravimo su vaikais svarbą: jei tėvai nekalbės kas laukia mokykloje, vaikai gali perimti neigiamą vyresnių brolių, seserų ar draugų požiūrį. O tai lems, kad vaikas nenorės ir bijos eiti į mokyklą.

Labai svarbu sąmoningai ruoštis vaiko pirmajai klasei. Taip tėvai parodo savo požiūrį į mokslą, kas lemia ir tolesnę vaiko motyvaciją mokymuisi.

Svarbu ir priprasti prie naujos rutinos bei režimo: „Kad keltis anksti būtų malonu ir smagu reikia turėti kasdienius ritualus. Svarbiausias jų – laiku nueiti miegoti. Geriausia tai daryti 9 val. vakaro, nes 7 metų vaikas per parą turėtų miegoti vidutiniškai apie 11 val.“

Psichologė pasiūlė, jog mokyklinukas jau keltųsi ir pats, naudodamasis žadintuvu: „Galite sutarti, kad jau lipa iš lovos po antro ar trečio skambučio. Kitas variantas vaiką žadinti įjungus ritmingos muzikos, pagal kurią galima padaryti rytmetinę mankštą. Labai naudinga mokyti vaikus ryte nusišypsoti sau veidrodyje ir pasisveikinti su mieliausiu žmogučiu žemėje – pačiu savimi.“

Beje, tas pats patarimas galioja ir tėveliams. Jei tėvai gerai nusiteikę ryte, lengviau ir vaikams smagiai išsiruošti į mokyklą. Tačiau morališkai reikia pasiruošti, kad gali būti visokių rytų.

Ji pabrėžė, kad kuo labiau pasitikėsite vaiku, tuo jis bus savarankiškesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)