Erdvė įteisinta kaip visuomeninės paskirties kultūrinio pobūdžio objektas, įtraukta į savivaldybės lankomų vietų sąrašą. Minėta erdvė tai Dzūkijos miškų apsupty esantis stiklinis kupolas, kurio viduje stovi trišonė piramidė, o joje – du unikalūs kryžiai, kurie koncentruoja subtiliąją dvasinę energiją bei perteikia ją šios erdvės lankytojams.

Nereikia reklamos

50 tūkstančių – tiek per metus Merkinės piramidę aplanko žmonių. Didžioji dalis jų atvyksta gegužės-spalio mėnesiais. Tai – pavieniai svečiai, šeimos, turistų grupės iš Lietuvos bei į tėvynę laikinai sugrįžę emigrantai, moksleivių planinės ekskursijos, dviratininkai, proginiai svečiai (švenčiantys vestuves, sukakties metines, krikštynas), dvasiniai piligrimai. Dalis Merkinės piramidės erdvės lankytojų užsuka spontaniškai, pakeliui pamatę lankytinos vietos ženklą "Merkinės piramidė 1 km".

Kiti savo vizitą planuoja iš anksto, derina atvykimo laiką telefonu arba el. paštu norėdami ne tik pasižvalgyti sodyboje, bet ir turiningai pabūti, pamedituoti piramidės bei kupolo viduje, pabendrauti su šios erdvės kūrėjais.

„Yra žmonių, kurie sugrįžta nebe pirmąjį kartą. Kiekvienas turi savų motyvų čia apsilankyti. Tie, kurie atvykę elgiasi dvasingai, atlieka maldą - meditaciją, čia pat arba sugrįžę po ilgesnio laiko paliudija, jog atgavo kūno ir sielos jėgas: pagerėja sveikatos būklė, atslūgsta vidinė įtampa, dar ilgai po meditacijos juntamas vidinis pakylėjimas, džiaugsmas, tampa lengviau bendrauti su tais, kurie šalia, lydi sėkmė“, – perpasaulį.lt pasakojo piramidės sumanytojs Povilas Žėkas.

Pasak vyro, tokiu būdu: be jokios prievartos, įtikinėjimų, reklamos Merkinės piramidės erdvė įgauna vis daugiau bičiulių, kuriems čia ramu, gera, kur pildosi nuoširdžios viltys, troškimai, svajonės, kur galima bent trumpam atsikvėpti nuo kasdieninių problemų.

„O nuostabi Dzūkijos gamta bei žmogaus rankomis kuriamas grožis pakylėja širdį arčiau Dangaus“, – kalbėjo vyras.

Ligoniai piramidėje medituoja

Jam tenka girdėti įvairių atsiliepimų, istorijų, kurias pasakoja šioje erdvėje bent keletą kartų apsilankusieji arba pagal rekomendacijas atvykę jų artimieji, bičiuliai. Dažniausiai žmonės džiaugiasi pagerėjusia sveikata bei ilgalaikiais emocinės - dvasinės būsenos pokyčiais.Kiti džiaugsmingai liudija, jog po apsilankymo Merkinės piramidėje stabilizavosi organizmo fiziologinės funkcijos: gerėja širdies - kraujotakos sistemos veika, išblėsta įvairaus pobūdžio virškinimo trakto negalavimai, atsistato hormoninė pusiausvyra, gerėja vidaus organų veikla, stiprėja imunitetas.

„Dalis atsiliepimų grindžiami gydytojų atliekamais reguliariais kraujo bei kitais tyrimais. Ypač teikia vilties ilgalaikiai rezultatai, kuomet ligoniai derina tradicinius gydymo metodus su reguliaria meditacija namuose bei Merkinės piramidės erdvėje“, – teigė Povilas.

Rekomenduojama aplankyti ne kartą

Pašnekovo teigimu, pokyčiai vyksta palaipsniui. Būtent dėl tos priežasties rekomenduojama Merkinės piramidę aplankyti ne vieną kartą. Kalbėdamas apie pokyčius Povilas minėjo, kad būta ir greitų, mažiau tikėtinų sveikatos pokyčių – stebuklų, kuomet džiaugiasi pats tai patyręs žmogus, jį lydintys artimieji bei Povilo namiškiai.

„Patyrimai dvasinėje srityje nėra tokie akivaizdūs, tačiau ne mažiau svarbūs. Teigiami dvasiniai patyrimai glaudžiai susiję su sveikatos ilgalaike korekcija. Nuolat skatinu žmones siekti visapusiškos pusiausvyros meditacijos Merkinės piramidėje metu“, – pasakojo savininkas.

Vadino akių dūmimu

Vyras prisiminė vieną situaciją, kai prieš keletą metų pro jo namo duris nė nepasibeldęs kaip uraganas į vidų įsiveržė vienas vidutinio amžiaus vyras. Labai susijaudinęs ėmė Povilui pasakoti, koks jis esąs didis skeptikas, kaip visur ir visuomet jis ieško ir, žinoma, atranda paprastus paaiškinimus, o tai, kas vyksta Merkinės piramidės erdvėje laikąs savitaiga, akių dūmimu, apgaule.

„Tačiau štai jis be jokio išankstinio pasirengimo, nesilaikydamas beprasmių rekomendacijų jau stovi piramidės centre ir taria sau mintyse: "Dieve, jeigu tu esi, duok ženklą!" Staiga kaip niekada iki šiol aiškiai jis išgirsta įtaigų balsą: "Aš čia su tavimi!". Išsigąsta, apsižvalgo. Aplinkui tik ramūs, dvasingai nusiteikę Merkinės piramidės erdvės lankytojai. Vėl įsiklauso ir girdi: "Tikėk nesitikėdamas!". Visą kūną persmelkia stiprus jausmas, širdis suspurda krūtinėje, užgimsta vidinis džiaugsmas ir dėkingumas. Ir štai jis jau stovi mano namuose ir bando man (o ne atvirkščiai) įrodyti, jog tai buvo absoliučiai nekasdieniška, pakylėjanti patirtis, kuri akimirksniu pakeitė jo gyvenimą! Vėliau dar ne kartą teko matyti tą žmogų ramiai tarp visų medituojantį šioje erdvėje”, – apie konkretų įvykį pasakojo vyras.

P. Žėkas buvo atviras: pirmaisiais dvasinės veiklos metais jis ir net jo šeimos nariai sulaukdavome nemažai nepelnytos kritikos, įtarumo, netgi šmeižto. O dvasinių bičiulių būrys dar buvo mažas. Kartėlį po eilinės pašaipios TV laidos ar straipsnio bulvarinėje spaudoje tekdavo įveikti pačiam. Žmonės, patyrę teigiamų pokyčių Merkinės piramidės erdvėje, vis dar stokojo drąsos apie tai prabilti netgi savo artimųjų rate. Gydytojai, teigiamai komentavę savo pacientų, kurie lankėsi piramidėje, sėkmės istorijas netgi būdavo persekiojami kolegų.

„Prisipažinsiu, tuo metu ir man pačiam kildavo minčių, ar verta žengti pirmyn šiuo dar nepramintu keliu. Tačiau nuoširdus tikėjimas bei stebuklas (asmeninis apsireiškimas), kurį patyriau dar vaikystėje, neleido pasiduoti. Artimiausių žmonių palaikomas nusprendžiau tęsti pradėtą misiją. Nuo to laiko praėjo daugiau nei dešimt metų. Merkinės piramidė tapo vienu lankomiausių Dzūkijos objektų. Nuoširdžiai džiaugiuosi ir dėkoju Aukščiausiajam bei žmonėms, kurie buvo šalia ir palaikė sunkią akimirką bei skatino toliau žengti pasirinktu dvasinio tobulėjimo keliu“, – atvirai kalbėjo vyras.

Tiesa, P. Žėkas nežada sustoti: jo galvoje mintys apie Merkinės piramidės erdvės vystymą. Bene kiekvienais metais joje atsiranda naujų objektų, daugėja funkcinių elementų. Tai, pasak vyro, džiugina šios erdvės bičiulius, lankytojus. Kiekvieną kartą atvykę žmonės gali išvysti bei patirti šį tą naujo. 2015-ieji metai - ypač turiningi. Sodybą papildė nauji Pažinimo vartai, Dėkingumo (kryžių) stoginė. Šiuo metu baigiamas įrengti Angelo paviljonas. Rugsėjo mėnesį numatoma jo atidarymo šventė.
Merkinės piramidė

Kalbėdamas apie informacinę sklaidą, vyras pasakojo, kad niekuomet jos ar reklaminės veiklos nevykdė. Žinia sklinda iš lūpų į lūpas. Vis dažniau pasirodo straipsnių užsienio šalių žiniasklaidoje. Pastaruoju metu informacija aktyviai plinta baltarusių, lenkų, latvių, rusų, ukrainiečių internetinėje erdvėje bei žiniasklaidoje.

„Sulaukiu daugiau užklausų apie atvykimo, apgyvendinimo ir maitinimo (rekomenduoju apsistoti artimiausiose kaimo turizmo sodybose, Druskininkuose), piramidės lankymo galimybes. Taip pat informaciją aktyviai platina lietuvaičiai emigrantai, kurie dalinasi savo patirtimi vietinėse bendruomenėse“, – sakė vyras.

Apie Merkinės piramidę

Piramidė Varėnos rajone, Merkinės seniūnijoje, Česukų kaime buvo įkurta 2002 metais. Povilo Žėko teigimu, dar 1990 metais įvyko tai, ką regėjo ir teritorijos liudininkai: žmonės stebėjo iš dangaus sklindantį šviesos srautą, o jame, kaip Povilui dar išvakarėse minties balsu buvo apreikšta, regėjo dieviško grožio figūrą. Taip Povilo angelas sargas išpildė septynmečiui vaikui bei jo giminaičiams 90-ųjų rugpjūčio devynioliktą dieną per Šv. Mišias Merkinės bažnyčioje minties žodžiu duotą pažadą bei parodė antgamtinį ženklą, kuris sustiprino paties Povilo bei jo artimųjų tikėjimą.

Pasak Povilo, drauge su keletu dvasinių bičiulių įvykdė Dievo valią. Taip vieną 2002-ųjų rudens rytą Česukuose atsirado trišonė piramidė.

Reikia žinoti, kaip elgtis

Atvykę į sodybą išvysite tris kryžius. Tai vartai, vedantys kupolo bei piramidės link. Nors lankytojai dažniausiai palieka savo transporto priemones automobilių stovėjimo aikštelėje (kuri šiuo metu yra kitoje sodybos pusėje), tačiau ką tik atvykusiems žmonėms labai rekomenduojama sugrįžti čia - ties kryžiais - ir praleisti bent keletą minučių trijų kryžių erdvėje. Ši sodybos erdvė yra "apvalanti". Čia dera "palikti" neigiamas mintis, emocijas, energijas - atiduoti jas Žemei. Išsivadavę nuo vidinių negatyvų keliaukite toliau - kupolo bei piramidės link.
Merkinės piramidė

Pakeliui link kupolo Jūs pastebėsite nedidelę kalvelę. Ji supilta ypatingos svarbos dvasiniam įvykiui, įvykusiam 1990m. rugpjūčio 20d., atminti (plačiau apie tai žr. "Istorija" bei "Skaitiniai"). Šią erdvę pamėgo ypač jautrios prigimties žmonės. Jie čia ateina pabūti, praleidžia šiek tiek laiko prisėdę ant vejos arba stovėdami, atlieka meditacijas drauge su bendraminčiais bei sutartinai liudija, kad ten patiria ypatingo skaidrumo bei stiprumo energijos srautą, kuris yra net stipresnis, nei pačiame kupole-piramidėje.

Keliaukime toliau. Priešais Jus - geodezinis 12,5m aukščio kupolas (iš aliumininio karkaso bei grūdinto stiklo dangos). Kupolas yra apsauginė struktūra, sauganti piramidės lankytojus nuo vasaros karščių bei žiemos speigo (vasarą kupolo viduje šiek tiek vėsiau nei tiesiogiai prieš saulę, o žiemą kupole temperatūra yra šiek tiek aukštesnė, nei tuo metu lauke). Tačiau svarbiausia kupolo funkcija - energinė . Drauge su piramide kupolas suformuoja harmoninę energinę erdvę, kurioje nuosekliai pabuvęs žmogus atgauna ilgalaikę dvasinę pusiausvyrą, pagerėja sveikata.

Be to, kupolas pasižymi ypatinga akustika (tai paliudijo jau ne vienas Lietuvos bei užsienio šalių muzikos atlikėjas), todėl šią vietą pamėgo solistai bei chorai. Taip pat saulėtą dieną esant kupolo viduje daugybė skaidraus stiklo trikampių žėri skirtingomis spalvomis. Akivaizdu, jog daugeliui lankytojų tai sužadina estetinio pasigėrėjimo jausmą, įkvepia atlikti asmeninę dvasinę praktiką. Na, o tamsią naktį kupole degant keletui žvakelių kupolo skliaute atsispindi šimtai "žvaigždučių".
Merkinės piramidė
Kupolo viduje išvysite trišonę piramidę. Tai tribriaunė aliumininė karkasinė konstrukcija. Jos viduje yra du kryžiai, atliekantys svarbią energinę funkciją. Piramidės pagrindas - lygiakraštis trikampis, o jame trys koncentriniai ratai: išorinis - baltai violetinis, vidurinis - žaliai geltonas, bei centrinis - raudonasis (su pačiame piramidės centre pavaizduotu širdies ženklu). Tikslingai pabūti atvykę žmonės visų pirma praleidžia šiek tiek laiko kupolo viduje prie piramidės ir tik po to žengia į piramidės vidų. Tokia pabuvimo tvarka maksimaliai atskleidžia piramidės savybes bei įgalina žmogų ne tik vizualiai apsižvalgyti, bet ir apmąstyti, išreikšti savo asmenines intencijas, paprašyti Dievo pagalbos, patirti sustiprinimą.
Merkinės piramidė

Prie kupolo bei piramidės stovi medinis namelis. Jame gyvena piramidės komplekso įkūrėjai. Šio namelio durys nuolat varstomos lankytojų, kurie atvykę nori ne tik piramidę aplankyti, bet ir pabendrauti su Povilu bei Onute, pasidalinti gyvenimiška patirtimi, gauti naudingų patarimų, dvasinių žinių, pajusti besąlygišką supratimą bei palaikymą gyvenimo išbandymų akivaizdoje, paprašyti užtarimo maldos ar kitokios pagalbos.


Kaip elgtis Trišonėje?

ČESUKŲ PIRAMIDĖ TRIŠONĖ. JOJE GALITE SIEKTI SVEIKATOS BEI DVASINIŲ PATIRČIŲ.

Pirmoji yra DIEVO TĖVO siena. Nežengdami į piramidės vidų stovėkite ties šia siena ir maldomis
bei savais žodžiais pagarbinkite Kūrėją. Visą buvimo ties pirmąja siena laiką skirkite vien maldai-meditacijai.

Antroji yra DIEVO SŪNAUS siena. Stovėdami ties šia siena apmąstykite tai, kas jums šiuo metu
gyvenime svarbiausia: sveikata, minčių darna, sėkmė, šilti santykiai su artimaisiais ir pan. Suformuluokite prašymus bei mintyse išsakykite juos. Likusį laiką prie šios sienos praleiskite ramybėje ir maldoje.

Trečioji yra ŠVENTOSIOS DVASIOS siena. Stovėdami ties ja melskite Dievą dvasinės pagalbos. Visų pirma, siekite dvasinio apsivalymo, vidinės harmonijos, daugiau dieviškosios šviesos bei meilės savo gyvenime, dvasinio tobulėjimo bei kitų Dievo malonių.

Po maldos prie Šventosios Dvasios sienos įženkite į PIRAMIDĖS VIDŲ. Visą buvimo piramidėje laiką skirkite padėkai bei maldai-meditacijai. Žengdami į piramidę neskubėkite ir „nelenkite“ statinyje jau esančio žmogaus. Taip pat su kitu nestovėkite tame pačiame rate vienu metu. Į piramidę įžengite tik tuomet, kai išorinis ratas yra laisvas. Praleiskite čia apie 2-3 minutes. Po to ženkite į antrąjį ratą. Jame taip pat galite būti apie 2-3 minutes. Kai žengsite į trečiąjį ratą, nepriminkite piramidės centre esančio Širdies Ženklo. Ir čia pabuvę apie 2-3 minutes neskubėdami išeikite iš statinio. Žengdami iš piramidės nenusigręžkite. Darsyk sustoti skirtinguose ratuose nebūtina.

schema

Pastabos:

  • Visam procesui skirkite ne mažiau, negu 20 minučių.
  • Dvasiniam atvirumui sustiprinti proceso metu nedenkite rankų delnų.
  • Pabūti šioje vietoje atvykite ne vieną sykį. Jeigu siekiate sveikatos,
    atvažiuokite bent 3 kartus kas dvi-tris savaites. Tuomet išryškėsiantys
    pokyčiai taps ilgalaikiai.
  • Būdami šalia piramidės bei piramidėje stenkitės su savimi turėti kuo mažiau procese nebereikalingų daiktų, ypač tų, kurių sudėtyje yra geležies.
  • Prieš pradėdami buvimą piramidėje pasirūpinkite, kad jūsų ir kitų lankytojų nebetrikdytų
    jokie įkyrūs garsiniai dirgikliai: mobiliojo telefono skambutis, mašinos signalizacija ir pan.
  • Bent keletą dienų po apsilankymo pasistenkite išlikti vidumi ramūs, „karštai“ nereaguoti į sudėtingas situacijas, nebesivelti į konfliktus ir pan.
  • Jeigu turite papildomų klausimų, užeikite į namo šalia piramidės vidų.

Į Merkinės piramidės teritoriją įėjimas yra nemokamas. Atvykti galima kasdien nuo 8 iki 22 valandos.

Lankytojų reakcijos skirtingos

Merkinės piramidėje apsilankiusi 25-erių metų vilnietė Vilma su drauge pasakojo, kad būdama ten nepajuto ypatingų jausmų.

„Ten važiavau po darbo dienos, nustebau, kaip viskas tvarkingai įrengta visoje teritorijoje, net tualetai yra neįgaliesiems. Tačiau ypatingų jausmų ar nušvitimų ten nepajutau, tiesiog nurimau, man tai buvo tiesiog tam tikra meditacija, tiesa, piramidė ir kupolas man būtų labiau patikę, jeigu ten nebūtų buvę visų tų sakralių užrašų bei objektų”, – perpasauli.lt pasakojo mergina.

Savo apsilankymą Merkinės piramidėje prisiminė ir du vaikus auginanti Jolanta. Pagrindinis kelionės tikslas buvo šią vietą parodyti tėvams, kurie yra stipriai tikintys. Tačiau vizitą kiek pakoregavo jos dviejų metų dukters reakcija.

„Mano dukra iš tų vaikų, kurie yra intravertai ir ypač ramūs, tačiau vos tik atvykome į tą teritoriją, dar net nebuvome priėję kupolo, mažoji pradėjo verkti, nesiliovė visą laiką, ir kuo labiau artėjome link piramidės, esančios kupole, tuo stipriau ji verkė, tad, tėvus palikusi piramidės teritorijoje pati ėjau su vaiku į automobilį, įdomu tai, kad vos tik atėjome į automobilio aikštelę, mano dukra nurimo ir liovėsi verkti”, – apie savo vaiko reakciją minėtoje vietoje pasakojo skaitytoja.

Uteniškė Rūta teigė, kad Merkinės piramidėje yra buvusi keturis kartus. Ten, moters teigimu, jai pavyko rasti atsakymus į svarbius gyvenimo klausimus. Skaitytoja pasakojo, kad pirmiausia ją sužavėjo pats minėto objekto atsiradimas, kuomet savininkui Povilui tai buvo Dievo siųstas ženklas.

„Esu tikinti, dėl to manau, kad čia pajausti ypatingą jausmą, nurimti ar rasti atsakymus gali tik tiek, kurie tiki šia Povilo idėja, istorija, galiausiai, patys ieško gyvenimo prasmės, tik tada gali įvykti stebuklas”, – taip kalbėjo Rūta.