Uostamiestyje milijonierių Seimo narį daugelis pažįsta dar nuo tų laikų, kai jis kartu su savo žmona Loreta prekiavo džinsais. Prieš dešimt metų miesto žurnalistai gavo operatyvinių pranešimų duomenų apie Sigito Gaidjurgio gaujos narius, kurių sąraše greta žinomų banditų buvo ir Antano Boso pavardė.

Jau dešimtmetį A.Bosas atsakinėja į klausimus, ar tikrai jis buvo S.Gaidjurgio grupuotės narys. To paties ne kartą klausta ir S.Gaidjurgio, kai jis dar vaikštinėjo laisvėje. Tačiau tiek A.Bosas, tiek S.Gaidjurgis neigia turėję bendrų reikalų. "Gal ta pačia gatve praeidavom, toje pačioje jūroje maudydavomės, - ironizavo "Ekstrai" A.Bosas. - Tik tiek bendra, ką mes turime su S.Gaidjurgiu. Mačiau jį tik per televizorių".

Tuo tarpu klaipėdiečiai laukia nesulaukia, kad prabiltų S.Gaidjurgis, šiuo metu suimtas ir įtariamas 17 žmonių nužudymu. Įtariama, kad uostamiesčio verslą ištisą dešimtmetį kontroliavęs kriminalinis veikėjas žino daug neįkainojamos informacijos apie buvusį Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos vadovą A.Bosą. Spėjama, kad 1993 ar 1994 metais, kai kažkas pavogė itin brangų jo "Mercedes", vadinamą laivu, S.Gaidjurgis buvo paskolinęs korporacijos vadovui savo ištaigingąjį BMW, kol šis įsigijo naują automobilį.

Ar tai tiesa, paklausėme paties A.Boso. Nuolat neigiantis pažintį su uostamiesčio banditų vadeiva A.Bosas savo pozicijos nepakeitė: "Iš tikrųjų jokio Gaidjurgio BMW neturėjau. Tai buvo įmonės mašina". Lieka tik džiaugtis puikia A.Boso atmintimi - per dešimtmetį važinėjęs ne vienu ištaigingu automobiliu, jis iš karto prisiminė, apie kurį iš prabangių BMW buvo paklaustas.

Atrodo, kad bloga atmintimi nesiskundžia ir keturi už pasikėsinimą nužudyti verslininką I.Udovickį suimti klaipėdiečiai: 36 metų Igoris Pancernas, 28 metų Aleksandras Minakovas, 25 metų Igoris Belogubovas ir tokio pat amžiaus Dainius Jankus. Trys jų apklausiami prisipažino, kad užsakymą nužudyti I.Udovickį gavo iš A.Boso. Gyvenamojo namo laiptinėje I.Udovickio tykoję žudikai jį sužeidė, tačiau savo užduoties iki galo neįvykdė užsikirtus ginklui. Lietuvos teisėsaugos praktikoje jau būta precedento, kai pakako vieno samdomo žudiko prisipažinimo, kad myriop būtų nuteistas žmogžudystės užsakovas ir organizatorius - Borisas Dekanidzė, prieš kurį liudijo Igoris Tiomkinas, nužudęs žurnalistą Vitą Lingį. To proceso dalyviai šiandien užima šalies politikos ir teisėsaugos vadovaujančias pozicijas - Seimo pirmininkas A.Paulauskas, Aukščiausiojo teismo pirmininkas V.Greičius, generalinis prokuroras A.Klimavičius, generalinio prokuroro pavaduotojas G.Jasaitis, STT Vilniaus skyriaus vadovas V.Skirmantas. 1994 m. buvo tik vienas tiesioginis liudytojas, o dabar, 2005 m., yra net trys.

Nors A.Bosas kategoriškai paneigė ant jo kritusius kraupius įtarimus, generalinis prokuroras Antanas Klimavičius, kalbėdamas iš Seimo tribūnos, nebuvo toks kategoriškas. Jis nei paneigė, nei patvirtino, kad yra gauta parodymų apie A.Boso sąsajas su pasikėsinimu į I.Udovickį. Jei tokių parodymų nebūtų, generalinis prokuroras būtų pareiškęs, kad tai melagingi gandai, ir dar kartą vėl pagrasinęs žiniasklaidai teismais dėl šmeižto. Jis inicijuoja tyrimą, iš kur nutekėjo slapta informacija. Klaipėdos apygardos ir apylinkės prokuratūrų pareigūnai jau apklausti dėl informacijos nutekėjimo žiniasklaidai. Atrodo, uostamiesčio prokurorai atsiduso lengviau - Generalinė prokuratūra įtaria, kad informaciją "nutekino" Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai.

Lengva patikėti, kad Klaipėdos prokurorai A.Bosui nenaudingos informacijos tikrai nepaskleidė. Juk Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Sigitas Jasevičius tiria nebe pirmą su A.Boso vardu susijusią bylą ir kaskart neranda jokių jo kaltės įrodymų. Įdomu, kad S.Jasevičiaus žmona Rasa, kai A.Bosas išėjo dirbti į Seimą, tapo milijonieriaus veiklos perėmėja - pradėjo vadovauti Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijai.

Tyrimų prokuratūroje būta keletas. Vienas garsiausių - dėl gerai korporacijos reikalus žinojusio ir spaudai kompromituojančios informacijos apie A.Boso veiklą pateikusio Juozapo Paliako žūties. Politikas ir verslininkas vidury dienos susprogo Klaipėdos centre. Po tyrimo prokuratūra nustatė, kad jis susisprogdino pats. Tokia išvada padaryta gavus kažkokius raštiškus parodymus iš kažkokio Vladivostoke gyvenančio žmogaus, kurio net tapatybė nebuvo tiksliai nustatyta.

Kitas tyrimas - dėl A.Boso elnyną Seimo kontrolieriams apskundusio ir pasiekusio, kad milijonierius išsinešdintų iš savininkams grąžintos žemės, Helmuto Horsto Tydiko mirties. 76 metų pajūrio senbuvis, kurio pavardė tokia pat kaip netoliese tekančios upės pavadinimas, ne Vienerius metus siekė atgauti jam priklausančią ir sugrąžintą, tačiau A.Boso užgrobtą žemę. Senukas rastas negyvas savo name 2004 metų rugsėjo 14-ąją, praėjus dviem savaitėms po pergalės prieš A.Bosą, kuris buvo priverstas nukelti elnyno tvorą. Pareigūnai nustatė, kad žmogus mirė neva dėl savo kaltės - rūkydamas lovoje sukėlė gaisrą. Beje, klaipėdiečių ekspertų išvados nekelia pasitikėjimo - juk jie nepastebėjo net kelių smurtinių mirčių, kurios išaiškėjo tik po žudiko suėmimo ir po jo prisipažinimo nužudžius žmones. Tuo tarpu ekspertai smurtinės mirties pėdsakų buvo nenustatę.

Nesvarbu, kaip pasibaigs ši A.Boso istorija, yra kilusi reali grėsmė, kad kriminalizuotas verslas kriminalizuos ir politiką.

Pirmadienio "Ekstroje" taip pat skaitykite: