Naujienų portalą pasiekė vilniečio fotografo laiškas, kuriame piktinamasi įvesta nauja tvarka rinkti mokestį Užutrakio dvare už fotosesijas. „Savaitgalį atvykome fotografuoti krikštynų fotosesijos. Atvykus į dvarą, prisistatė mergina ir pareikalavo sumokėti 60 eurų mokestį už fotografavimą. Dar perklausėme, ar išties reikia mokėti 60 eurų, o mergina patikino, kad tokia suma dabar yra renkama už fotosesijas iki 10 asmenų“, – rašo vilnietis Saulius.

Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijai priklausančiame Užutrakio dvaro sodybos parke mokestis už fotosesiją įvestas birželio viduryje.

Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos raštu atsiųstuose atsakymuose teigiama, kad Užutrakio kraštovaizdžio architektūros draustinio teritorijoje esančios Užutrakio dvaro sodybos lankymas yra nemokamas, tačiau esą nėra pagrindo turistų fotografavimą painioti su fotosesijų organizavimu.

„Direkcija bilietų kainų už parodų rūmuose lankymą nedidina ir [yra] nustačiusi daugybę nuolaidų ir lengvatų, siekdama užtikrinti galimybę kuo platesnei visuomenei dalyvauti Lietuvos kultūriniame gyvenime. Tačiau ne pirmo būtinumo, vaizdžiai rašant, „prabangos paslaugoms“ (komercinėms fotosesijoms, privačioms šventėms) viešame objekte nustatė atitinkamo lygio įkainius“, – rašoma laiške.

Dabar iki 10 žmonių grupės čia mokės 60 eurų už fotosesiją. O didesnės nei 10 žmonių – net 150 eurų.

Kaip teigiama direkcijos atsiųstuose atsakymuose, įkainiai tokiai veiklai įgyvendinti nustatyti atsižvelgiant į Lietuvoje šiuo metu nusistovėjusius įkainius panašaus pobūdžio objektuose.

„Jų dydis toks, kad nebūtų skatinama Užutrakio dvaro sodybos komercializacija ir veiklos joje vulgarizavimas. Priešingu atveju Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija būtų priversta aptarnauti nebe turistus, bet komercinių paslaugų tiekėjus ir jų vartotojus objekte, kuris skirtas, pavyzdžiui, ne fotoateljė funkcijoms, piknikams ir pan., bet pažintiniam turizmui įgyvendinti“, – teigia direkcijos atstovai.

Portalui LRT.lt pasidomėjus, kiek kainuoja fotosesijos kituose dvaruose, paaiškėjo, kad, pavyzdžiui, Taujėnų dvaro parke, kuris yra privatus, mokestis yra mažesnis. „Mūsų parke mokestis už valandos fotosesiją siekia apie 45 eurus. Jį turime jau 5-6 metus. Jokių problemų kol kas neturėjome, [žmonės] moka pinigus. Kaip sumanyta? Jei yra kažkoks darbas padarytas, reikia tvarkyti, tai yra ir mokestis“, – atsakė Taujėnų dvaro parko direktorius Ričardas Stackevičius.

Kiek surinkta – neaišku

Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos atstovai tikino, jog visos gaunamos lėšos iš visų trečiųjų šalių vykdomos komercinės, privačių renginių veiklos esą naudojamos kasdienei Užutrakio dvaro sodybos priežiūrai ir tvarkymui.

„Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija komercinės naudos negauna ir gautų lėšų savo tikslams nenaudoja. Už fotosesijas išrašomos sąskaitos faktūros, o sumokėti pinigai pervedami į valstybės biudžetą. Esant konkrečiam poreikiui, direkcija turi teisę prašyti Lietuvos valstybės skirti nurodytas pervestas lėšas Užutrakio dvaro sodybos tolimesniam tvarkymui ir priežiūrai įgyvendinti. Tai mes ir darome, todėl Užutrakis toliau tik gražėja“, – tikino direkcijos darbuotojai.

Portalui LRT.lt pasiteiravus, kiek pinigų už fotosesijas jau surinkta, direkcija atsakyti negalėjo. „Direkcija įkainius už vestuvinių ir kitų komercinių fotosesijų organizavimą Užutrakio dvaro sodyboje yra nustačiusi tik kiek daugiau nei prieš mėnesį ir šiuo metu negali pateikti informacijos, kokia pinigų suma buvo papildytas valstybės biudžetas.“

J. Staselis: fotografavai neuždirba milijono

Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis tikino neturintis vienareikšmio atsakymo apie susidariusią situaciją.

Jonas Staselis
„Jei objektas yra išlaikomas iš mūsų mokesčių mokėtojų pinigų, papildomas mokestis kaip ir neturėtų būti renkamas. Kita vertus, įsivaizduoju, kad norima šiek tiek apsisaugoti – kad dvaras netaptų fotosesijų vieta“, – svarstė J. Staselis.

Pasak jo, 60-150 eurų mokestis yra didelė suma.

„Fotografai tikrai neuždirba milijono, kad turėtų mokėti tokius pinigus. Jiems šis mokestis yra skausmingas. Galbūt logiškiau būtų kitaip išspręsti šią problemą. Gal reikėtų ne įvesti mokestį, o tiesiog pasakyti, kad tai yra ne tas objektas, kuriame galima rengti fotosesijas, tuomet galbūt nebūtų kolizicijos“, – portalui LRT.lt komentavo J. Staselis.

Nori, kad objektai patys išsilaikytų

Šarūnas Birutis
Kultūros ministras Šarūnas Birutis mokestį už fotosesijas Užutrakio dvare vadina įdomiu. „Įdomus sprendimas, galėčiau pasakyti. Jis, matyt, paremtas pavyzdžiais, ypač užsienio. Taip surenkamos papildomos lėšos dvarų, pilių išlaikymui“, – portalui LRT.lt kalbėjo ministras.

Portalui LRT.lt Š. Biručio pasiteiravus, ar, jo nuomone, tokia pinigų suma nėra per didelė, šis teigė negalintis atsakyti.

„Man labai sunku pasakyti, ar didelė, ar ne. Matyt, tie, kurie moka, žino geriau. Vienaip ar kitaip, logikos [įvesti tokį mokestį] yra, nes vis tiek naudojamasi aplinka, o tvarkymui reikalingos lėšos. Mūsų reikalavimas yra, kad objektai patys išsilaikytų ir mažiau kainuotų mokesčių mokėtojams – užsidirbtų lėšų tiek iš bilietų, tiek kitokių paslaugų“, – komentavo Š. Birutis.