Daugybė klausimų prieš apsisprendžiant

Kaip reikės išrinkti telefoną, kuris būtų funkcionalus, bet nekeltų rūpesčių per pamokas? Ar jūsų atžala nepradės be perstojo žaisti žaidimų ir žiūrėti linksmų vaizdelių „YouTube“? Kaip apsaugoti jo asmeninius duomenis ir pamokyti prižiūrėti telefoną taip, kad nereikėtų kas savaitę vis keisti jo nauju? Daugybė suprantamų klausimų, reikalaujančių, atrodo, filosofinių atsakymų.

Geriausia visus šiuos dalykus spręsti kartu su vaikais, o ne jiems primesti kokias nors išorines taisykles. Su vaiku susitarus ir jam paaiškinus, kaip veikia kai kurie dalykai, aiškiau pasidarys ne tik jūsų atžalai. Vaikas jaus daugiau atsakomybės, nes pats prisidėjo prie sprendimo proceso.

Koks amžius tinkamiausias telefonui?

Daugybei tėvų, kurie patys vaikystėje neturėjo mobilaus telefono, nes jie nebuvo taip lengvai prieinami, kyla esminis klausimas – ar vaikui apskritai reikia telefono, o, jei taip, koks amžius tinkamiausias?
Deja, vieno atsakymo nėra, tačiau didžioji dalis tėvų dažniausiai sako, kad telefoną jau galima patikėti 10–13 metų amžiaus vaikui.

Kiti tėvai mano, kad tai galima daryti ir anksčiau – kai vaikas pradeda eiti į mokyklą, lankyti užklasines veiklas, būrelius, lankytis pas draugus.

Bet kuriuo atveju davę savo atžalai telefoną tėvai gali būti ramesni, visuomet žinoti, kur randasi jų vaikas, ką jis veikia, ir kada grįš į namus. Nebereikės garsiai per langą šaukti, kad vakarienė jau garuoja ant stalo.

Kaip išrinkti pirmąjį telefoną?

Pakalbėkite su vaiku, paklauskite, kam jis galvoja naudoti savo telefoną. Ar reikia ir kokybiškos kameros, gal jaunėlis norės klausytis muzikos, o gal užteks tiesiog skambučių ir trumpųjų žinučių funkcijų?

Telefonas turėtų būti paprastai ir aiškiai valdomas. Nors vaikai greitai susigaudo technologijose, tačiau tikrai nenorime, kad jie netyčia prispaudytų nereikalingų parinkčių. Galite atlikti „senelių testą“. Jei jūsų močiutė supranta, kaip naudotis telefonu, vaikas tikrai nepasimes.
Išvaizda taip pat svarbi. Labai prastą ar itin seną telefoną vaikas gėdysis išsitraukti prieš savo draugus. Tačiau itin naujo modelio brangus telefonas gali tapti vagišių gatvėje ir viešajame transporte grobiu.

Atsižvelkite į saugumo nustatymus. Pasidomėkite išmaniojo saugumo nustatymų galimybe – taip būsite tikri, kad jaunėlis galės saugiai naršyti internete ir naudotis kitomis programėlėmis, kurios dažnai prašo duoti prieigą prie lokacijos duomenų.

O ką daryti su mokėjimo planu?

Kaip ir kokį mokėjimo planą ar būdą išrinkti savo vaikui dažniausiai būna antrasis nerimą keliantis klausimas. Paprasčiausia vaikui nupirkti išankstinio mokėjimo kortelę, kurioje būtų tam tikra pinigų suma, ir prireikus vis ją papildyti.

„Pasirinkimą, kaip geriau mokėti už ryšio paslaugas, lemia patogumas ir kas kam labiau patinka. Turint sutartį galima nustatyti naudojimosi paslaugomis limitą. Išankstinio apmokėjimo paslauga automatiškai yra apribota, nes į ją įnešamas tik norimas lėšų kiekis. Taigi, abu mokėjimo būdai suteikia galimybių kontroliuoti išlaidas. Be to, mes tam tikrus planus siūlome ir išankstinio apmokėjimo paslaugų klientams. Taip dar patogiau planuoti savo išlaidas ir aiškiai žinoti, kiek tai kainuos per mėnesį“, – sako „Pildyk“ prekės ženklo vadovė Dominyka Jonušienė.

Neriboti pokalbiai ar užteks keleto minučių?

D. Jonušienė pasakoja, jog išankstinio mokėjimo planus galima skirstyti į tris kategorijas. Planai su mažu minučių kiekiu puikiausiai tiks patiems jauniausiems vaikams, kurie patys mažai kam skambina. Didžiąją dalį jų pokalbių sudaro pašnekesiai su tėvais, seneliais, kartais – draugais iš mokyklos. Tuomet per mėnesį tikrai užtenka iki 60 minučių. 10 tūkstančių žinučių automatiškai įeina į bet kurį planą, bet vargu ar aštuonmetis sugebės tiek prirašyti.

Kitas variantas – planai, skirti savam ratui. Tuomet skambučiai į savo tinklą nekainuoja nieko, o skambučiams į kitus tinklus taikomi mažesni tarifai. Tokie planai tinka ir jaunesniems, ir kiek vyresniems vaikams, kurie pradeda daugiau skambinti arba tėvai nori visuomet žinoti, ką veikia jų atžala, kur jis yra. O gal sekmadieninis skambutis močiutei kaime trunka pusvalandį?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)