Vos išvažiavę iš Čenstakavos (pavyko nuvažiuoti vos 17 km nuo jos link Krokuvos) patekome į eismo įvykį, kurį sukėlė Lenkijos pilietis... Žinoma, jo blaivumas buvo patikrintas tik praėjus kone 3 valandoms po įvykio, kai lietuvių turistų kompanija pradėjo kelti šurmulį dėl policijos pareigūnų neveiksnumo. O viskas buvo taip...

Vos išvažiavus iš Čenstakavos judėjome Krokuvos link. Ir štai, šviesoforo reguliuojamoje sankryžoje iš kairės juostos, kuri rodė kryptį tik į kairę, prieš mūsų autobusą išniro automobilis „Škoda“ ir iškart stabdė. Smūgis! Mūsų autobusas trenkėsi tiesiai į automobilį, iš kurio iškart išlipo jaunuolis ir, nepatikėsite, juokėsi! Vėliau pasitraukėme į šalia buvusią aikštelę ir laukėme, kol atvyks pareigūnai, neva juos kvietė avariją ir grėsmę žmonių gyvybei sukėlęs jaunuolis. Laukėme, laukėme ir nieko... Iškvietėme policją patys pagalbos telefonu 112. Pareigūnai atvyko neįtikėtinai greitai ir paaiškėjo, kad minėtas avarijos kaltininkas nė nekvietė policijos ir tam turėjo priežasčių – automobilį buvo išsinuomojęs automobilių nuomos centre.

Kadangi „beveik visos“ aplinkybės policijos pareigūnams rodė, kad dėl avarijos kaltas autobuso vairuotojas, mat tikrojo kaltininko jiems buvo paaiškinta, kad pastarasis visą kelią važiavo priešais mus, o mes nesilaikėme saugaus atstumo, pareigūnai pasiūlė autobuso vairuotojui susimokėti 250 zlotų už padarytą įvykį ir toliau sėkmingai važiuoti suplanuotu maršrutu. Jie teigė, kad tuomet „nukentėjusiajam“ žalą atlygins draudimo bendrovė ir problemų neturėsime nei mes, nei jie. Įžūlumas neįtikėtinas! Savos tautybės piliečio dangstymas taip pat protu nesuvokiamas – juk mūsų autobuse 42 niekuo nekalti žmonės!

Nenusileidome, juolab, kad pareigūnų veiksmai po pokalbio su kaltininku taip pat kėlė įtarimų. Įsivaizduokite, nematavo nei autobuso stabdymo kelio, nei tikrino vairuotojų blaivumą ir net nesiteikė tinkamai peržiūrėti filmuotos medžiagos, kuri įrodytų mūsų teisybę... Sugebėjo tik šaukti ir nepagarbiai trankyti policijos automobilio duris žmonėms prieš nosį! O mes vis kalbame, kad pareigūnai turi rodyti pavyzdį bendraudami tiek su eiliniais piliečiais, tiek su aukštuose postuose tarnaujančiais. Kažkaip pasigedome elementariausio žmogiškumo... Bet čia tik kruopelytės to, ką patyrėme vėliau.

Turiu padėkoti kartu keliavusiems žmonėms už neišsenkančią kantrybę – niekas nepriekaištavo nei tada, kada įvyko avarija, nei tada, kada teko laukti 4 ilgas valandas pakelėje, kol bus „išaiškinta tiesa“, nei tada, kai atvykus „pastiprinimui“ visi vykome į artimiausią komisariatą apklausai ir čia užtrukome dar 3 valandas, kur nuolat buvo kartojama, kad „jau tuoj, jau po 10 minučių prasidės apklausa“. Tos 10 minučių virto kone 1,5 valandos. Vėliau, žinoma, apklausa ir dar maždaug pusantros valandos! Galiausiai, vykstant apklausai, atėjo pareigūnė ir pasakė: „Atsiprašau, aš tik norėjau padėti savam jaunuoliui, nes jis išsinuomojo automobilį ir jam dabar gresia dideli nemalonumai“... O mes – pilnas autobusas keliaujančių žmonių? Mums padėti nereikia? Mūsų suprasti nereikia? Juk tautybė nesvarbu – lietuvis, lenkas, vokietis ar japonas – žmogiškumas svarbu!

Taigi taigi, atsiprašymą mes priėmėme, parodymus apie įvykį davėme ir, viešbutyje turėję būti ~20.30 val., ten nuvykome tik 3 valandą nakties kupini įspūdžių ne apie svetingą karalių miestą ar išskirtiniais nacionaliniais valgiais garsėjančią Lenkiją, o apie Lenkijos pareigūnų kompetencijos stoką, neoperatyvumą, chamišką savų piliečių „dangstymą“... Laimė, kad nei vienas keleivis nepatyrė jokių sužalojimų – nuoširdi padėka tikrai profesionaliai savo darbą atlikusiam vairuotojui Fiodorui! AČIŪ! Ir Jums, brangūs, KANTRŪS bei neišmatuojamai supratingi, žmonės, kurie keliavote kartu – AČIŪ! Jūs nuostabūs!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Tikriausiai visiems yra tekę atostogauti taip, kaip nė priešui nelinkėtum. O gal taip nutiko ir šiemet? Siūlome nesisieloti, o savo patirtį aprašyti bei ja pasidalinti su kitais – taip ne tik padėsite išvengti kitiems jūsų patirtų bėdų, bet ir galėsite smagiai papoilsiauti SPA Vilnius Anykščiuose laimėję šio konkurso prizą – savaitgalį ten!

Pasidalinkite savo istorijomis el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Vienas“ arba spausdami pilką mygtuką čia iki rugpjūčio 31 d.