Krepšinio gerbėjus neseniai pasiekė netikėta žinia iš Makedonijos. Šios šalies krepšinio federacija išplatino pranešimą apie atleidžiamą iš pareigų rinktinės vyriausiąjį trenerį Aleksandrą Džikičių. Su buvusiu Vilniaus „Lietuvos ryto“ strategu taip pasielgta iki Europos čempionato likus vos 45 dienoms.

„Federacija nusprendė atleisti nacionalinės komandos trenerį A. Džikičių iš pareigų, dėl nepakankamo bendradarbiavimo ir pasitikėjimo trūkumo. Dėkojame už darbą“, – tokia žinutė buvo pasiųsta iš Skopjės.

Palyginus su paskutiniu Europos čempionatu 2013 metais, rinktinėje karjerą baigė trys patyrę veteranai aukštaūgiai ir ekipos pagrindinis įžaidėjas natūralizuotas amerikietis Bo McCalebas. Su rinktine atsisveikino Pero Antičius, Todoras Gečevskis ir Giorgijus Čekovskis.

Nuo šiol komandoje kur kas svarbesnis vaidmuo atitenka buvusiam „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjui Predragui Samardžiski ir ekipos naujokui natūralizuotam amerikiečiui Richardui Hendrixui.

P. Samardžiskis praėjusį sezoną buvo bene svarbiausias Makedonijos čempionų Skopjės „MZT“ klubo žaidėjas. 29-erių metų 215 cm ūgio krepšininkas taip pat sėkmingai rungtyniavo ir Adrijos lygos čempionate. Ten makedonas vidutiniškai per 26 minutes pelnydavo po 11 taškų ir atkovodavo po 9 kamuolius. Tiesa, „MZT“ komanda Adrijos lygoje sezoną baigė priešpaskutinėje 13 vietoje.

R. Hendrixas pastaruosius dvejus metus rungtyniavo Krasnodaro „Lokomotiv“ (Rusija) komandoje. Vieningoje lygoje amerikietis buvo vienas svarbiausių savo komandos žaidėjų. Tvirtai sudėtas R. Hendrixas aikštėje praleisdavo po 21 minutę, pelnydavo po 10 taškų ir atkovodavo po 7 kamuolius. Kitą sezoną amerikietis pradės Malagos „Unicaja“ ekipos gretose.

Perimetro pozicijose Makedonijos rinktinės sudėtyje broliai dvyniai Stojanovskiai. Jiems 27-eri metai. Ūgis jų taip pat vienodas - 197 cm. Damjenui praėjęs sezonas buvo nesėkmingas dėl patirtos kryžminių raiščių plyšimo traumos. Ją krepšininkas gydėsi beveik visą sezoną. Vojdanui sezonas buvo šiek tiek geresnis, bet be traumų neapsieita. Atstovaudamas Berlyno „Alba“ klubui V. Stojanovskis sužaidė tik 11 rungtynių iš 24 galimų. Per jas ant parketo praleisdavo vidutiniškai po 13 minučių ir pelnydavo po 4 taškus.

Rinktinės sudėtyje yra 35-erių metų veteranas Vlado Ilievski. Šis 190 cm ūgio įžaidėjas sezoną praleido Kroatijoje. Zagrebo „Cibona“ komandoje makedonas žaidė nemažai ir naudingai. Per vidutiniškai praleistas 25 minutes Adrijos lygoje krepšininkas įmesdavo po 7 taškus, atlikdavo po 3 rezultatyvius perdavimus ir atkovodavo po 3 kamuolius. Kitą sezoną V. Ilievskis žais kartu su Simu Jasaičiu Italijoje, Kapo d‘Orlando „Orlandino Basket“ komandoje.

Makedonijos rinktinėje taip pat yra keletas perspektyvių jaunuolių. Prieš turnyrą Kaune makedonai sužaidė ketverias draugiškas rungtynes ir iškovojo visas tris pergales. Jie 75:58 sutriuškino Izraelio rinktinę, po to 81:51 dar griežčiau nubaudė Ukrainos krepšininkus, o paskutinėse rungtynėse žydai buvo įveikti dar kartą 69:64. Prieš atvykdami į Lietuvą, makedonai įveikė Venesuelą rezultatu 55:52.

Turbūt dar niekas nespėjo pamiršti 2011-ų metų Europos čempionato ketvirtfinalio, kai įtempta kova su Makedonija Lietuvai pasibaigė skaudžiu pralaimėjimu 67:65 ir prarasta galimybę iškovoti medalį.

Vis dėlto, makedonai, regis, nėra lengvai prognozuojami: praėjusiame
Europos čempionate jie liko vos 21-i, tačiau draugiškose
rungtynėse lengvai įveikė visus varžovus, nors galima pastebėti,
kad jie nežaidė su krepšinio grandais. Ar Lietuvai pavyks nugalėti
šią siurprizų pateikti mėgstančią rinktinę? Tai pamatysime jau
antradienio vakarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)