Kaip taisyklė gaminu 3l stiklainyje, bet galima pasidaryti ir 1l, ir 5,10, jei turite bačkutę rauginimui.

Šviežius, nevirtus burokėlius nulupu, supjaustau nemažom riekėm ir talpiai sudedu į stiklainį, užpildydama apie 3/4 tūrio. Išsiverdu sūrymą, skaičiuojant proporciją 1 l vandens ir 1 v.š. be kaupo druskos.

Ant burokėlių beriu kmynų – 1 l stiklainiui žiupsnelį, 3 l didelį žiupsnį. Tuomet stiklainius iki pat viršaus užpildau juoda duona.

Geriausiai tinka plutos, kurių galima “pasitaupyti” džiovinant kelias savaites prieš raugiant burokus. Bet galima naudoti ir riekes, svarbu, kad duona būtų kuo juodesnė ir, pageidautina, ruginė. Užpilu atvėsusiu sūrymu.

Stiklainius statau ant lėkščių – rūgstant gali prabėgti skysčiai ir uždarau švariais plastikiniais dangteliais. Laikau kambario temperatūroje, labiausiai saulės pasiekiamoje namų vietoje. Po savaitės jau galima ragauti, o stiklainius reikia pernešti į vėsesnę vietą.

Tiekiu kaip garnyrą įvairiausiems patiekalams, verdu barščius, dedu ant sumuštinių, labai skanu su varškės sūriu.

Patarimas – dangtelius galima keisti marlės gabaliukais, tuomet namai kvepės raugu :)