Laimo liga (kitaip dar vadinama Borelioze) yra infekcinė liga, kuri pažeidžia ne tik odą, vidaus organus, sąnarius, bet ir nervų sistemą. Šią ligą sukelia bakterijos borelijos, esančios smulkių graužikų, paukščių, driežų, elnių organizmuose. Žmonėms šią ligą dažniausiai perduoda užsikrėtusios erkės.

Kaip pačiam atpažinti, jog susirgote Laimo liga?

Po erkės įsisiurbimo svarbu stebėti pažeistą vietą, kadangi pirmasis požymis, rodantis, kad užsikrėtėte Laimo liga, yra raudona dėmė, dar vadinama „bulio akimi“, atsirandanti aplink erkės įsisiurbimo vietą.

Ši dėmė gali būti ir labai maža, ir labai didelė, gali tęstis nuo kelių valandų iki kelių savaičių, gali imituoti tokias odos problemas kaip dilgėlinė, egzema, nudegimas ar blusų įkandimas, gali išnykti ir grįžti po kelių savaičių. Taip pat svarbu paminėti, jog „bulio akis“ gali atsirasti nebūtinai tą pačią dieną, dėmė gali atsirasti ir po kelių savaičių bei kitoje vietoje.

Jeigu jums įsisiurbė erkė ir aplink įsisiurbimo vietą neatsirado jokia dėmė, tai dar nereiškia, jog nesergate Laimo liga. Praėjus 2 savaitėms po erkės įsisiurbimo gali atsirasti į gripą panašūs simptomai: drebulys, karščiavimas, mieguistumas, nuovargis, silpnumas, galvos skausmai, raumenų ir sąnarių skausmai, prastas apetitas, padidėję limfmazgiai, regėjimo sutrikimai.

Taip pat gali atsirasti neurologiniai požymiai kaip tirpimas, dilgčiojimas. Jei to dar negana, šią stadiją gali apsunkinti meningitas ir širdies ritmo sutrikimai.

Jei po šių simptomų nesikreipsite pas daktarą, galite sulaukti ir dar blogesnių Laimo ligos pasekmių, kurios gali pasirodyti po kelių savaičių, mėnesių ar netgi metų nuo erkės įsisiurbimo. Tai gali būti: stiprūs galvos skausmai, sąnarių artritas, širdies ritmo sutrikimai, smegenų veiklos sutrikimai susiję su atmintimi, nuotaika ir miegu, trumpalaikiai atminties praradimai, rankų, kojų bei pėdų tirpimas. Negydoma Laimo liga gali paversti žmogų invalidu.

Kaip daktarai atpažįsta, jog sergate Laimo liga?

Nuėjus pas daktarą pirmiausia apžiūrima „bulio akies“ dėmė, daktaras turėtų išsiaiškinti, kada jums įsisiurbė erkė ir ar raudona dėmė yra erkės įsisiurbimo pasekmė. 

Toliau tyrimui paimamas paciento kraujas, siekiant išsiaiškinti, ar žmogus turi antikūnių, kuriuos gamina organizmas, reaguodamas į bakterijas borelijas. Jei šie antikūniai randami, diagnozė pasitvirtina ir pacientui skiriamas gydymas.

Kaip išgydyti Laimo liga?

Laimo liga yra gydoma antibiotikais, kurie dažniausiai išgydo pacientą per 3 savaites nuo gydymo pradžios. Deja, vakcinos nuo Laimo ligos dar nėra, o ir imunitetas persirgus šia liga nėra įgyjamas – žmogus gali susirgti dar kartą įsisiurbus užsikrėtusiai erkei.