„Galiu pasakyti, kad policija iki šiol jau gausybę kartų ėmėsi veiksmų prieš narkotinių medžiagų plitimą tabore ir ši vieta buvo ir stebima, ir kratoma, ir suimta daugybė platintojų ir vartotojų, tačiau akivaizdu, kad vien policinėmis priemonėmis tikrai nepakeisime, nes tai yra, reikia pripažinti, ir socialinė problema, susijusi ne tik su narkotikais, bet ir su nelegaliomis statybomis, romų integracija į visuomenę, jų vaikų užimtumu bei lavinimu, elektros, vandens vagystėmis“, – antradienio rytą interviu LRT radijui sakė Ministras Pirmininkas.

A. Butkevičius informavo kalbėjęsis su vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu, kuris aktyviai ėmėsi spręsti šį klausimą. Pasak Premjero, duotas pavedimas visoms valstybės institucijoms aktyviai spręsti taboro problemas.

Algirdas Butkevičius
„Vien tik vadovautis diskusijomis tikrai jau nebegalima, reikia siekti, kad kuo greičiau tie veiksmai tarp institucijų būtų suderinti ir kuo greičiau būtų sprendžiama šita problema“, – pabrėžė A. Butkevičius.

Pasak jo, aktyviai turėtų prisidėti Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybė.

„Tai turėtų būti kompleksinis, bendras darbo organizavimas, ypač atkreipiant dėmesį į tuos žmones, kurie gyvena tabore, kurie tikrai nori integruotis į visuomenę ir nori išsikelti. Jiems pirmiausia turėtų irgi būti sudarytos tam sąlygos“, – neabejojo Vyriausybės vadovas.

ELTA jau skelbė, kad pirmadienį vidaus reikalų ministras S. Skvernelis pasirašė raštą, skirtą valstybės institucijoms, kuriame ragina imtis kompleksinių veiksmų sprendžiant sostinės romų taboro problemą.

Raštas adresuotas Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo bei Kultūros ministerijoms, Vilniaus miesto savivaldybei, Vaiko teisių apsaugos tarnybai, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui bei Tautinių mažumų departamentui prie Vyriausybės.

Informuojama, jog rugpjūčio 6 d. Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pavaldžios teisėsaugos institucijos pradėjo ilgalaikę specialią operaciją Vilniaus romų tabore, jo apylinkėse ir kitose vietose. Ji skirta užkardyti narkotikų apyvartą į ir iš taboro. Policija ir kitos teisėsaugos institucijos skiria daug dėmesio narkotikų apyvartos kontrolei tabore bei jo prieigose. Siekiama, kad narkotikų nepatektų į taborą, apsunkinamas narkotikų prieinamumas vartotojams, atvykstantiems į taborą jų įsigyti, palaikoma viešoji tvarka.

Ilgalaikės policijos operacijos Vilniaus romų tabore metu per vieną pamainą sulaikoma 60-70 asmenų, čia atėjusių įsigyti narkotikų.

Didesnio teisėtvarkos dėmesio taboras susilaukė po to, kai ten per savaitę perdozavę kvaišalų mirė 8 žmonės.